Artikeln innehåller reklamlänkar

Så tar du hand om torr vinterhy

Så tar du hand om torr vinterhy

Vinterväder är stressande för din hy. Med rätt hudvård får torra partier, fina linjer och irriterande blemmor en omgång. ELLE ger dig senaste rönen...
20 februari, 2018

Vinterväder är stressande för din hy. Men med rätt hudvård får torra partier, fina linjer och irriterande blemmor en omgång.

ELLE ger dig den totala guiden till en hy med glow – oavsett hudtyp:

PROBLEM: Känslig och röd

Hur uppstår det?: I vintertider tär kontrasten mellan varm inne- och kall utetemperatur på den känsliga huden i ansiktet. Tunna blodkärl kan brista eller vidgas. Även överkänslighet mot till exempel parfym kan ge rodnad och torra fläckar.

BEHANDLING:

Skydda: Med produkter som är så återfuktande som möjligt, speciellt dagtid då du vistas ute eller i torra inomhusmiljöer, kanske framför datorn. Crème och rengöring med oljor, som antioxidantrik argan- eller mandelolja är balsam för lättirriterade hudtyper. Parfymfria produkter är att föredra.

Vårda: Genom att peppa huden med fuktspäckade masker och crèmer och därmed skydda de känsliga ­kapillärerna mot yttre påfrestningar. Hudvård med anti-inflammatoriska ingredienser verkar lugnande.

Kamouflera: Innan du applicerar foundation, använd en primer som går i grönt! Det neutraliserar det röda och ger en jämn ton.

 

ANSIKTSCRÈME: Mega-Mushroom Skin Relief, Dr. Andrew Weil for Origins.

En lugnande ansiktskräm som lugnar huden och dämpar synlig rodnad.  Läs mer och köp här. (länk till butik)

SERUM: Capture Youth Redness Soother Serum, Dior.

Serum för den känsliga typen – innehåller peptider som hjälper till att lindra och lugna irriterad hud.  Läs mer och köp här. (länk till butik)

 

 

RENGÖRING: Sensational Soft Cleanser, Rituals.

En rengöringsgel som omvandlas till olja på den torra huden och blir sedan till en rengöringslotion.  läs mer och köp här. (länk till butik)

PROBLEM: Torr och fnasig

Hur uppstår det?: Vinterns ombytliga väder- och temperaturförhållanden dränerar huden på fukt. Torr luft inomhus och bistra vindar utomhus får lätt huden att tappa lyster och strama, speciellt över de extra utsatta kinderna.

BEHANDLING:

Exfoliera: Ge cellförnyelsen en skjuts och bli kvitt torra flagor med hjälp av en effektiv enzympeeling. AHA- och BHA-syra exfolierar effektivt. Komplettera med en antioxidantrik crème som fyller på fuktreserverna över natten och jämnar ut hudstrukturen.

Rengör: Slarvar du med rengöringen finns risk för att kompletterande crème, mask eller serum inte ger önskad djupgående effekt. Välj en mild tvättcrème eller olja. Undvik alltför varmt vatten då det påverkar hudens naturliga fuktbalans. Tvätta med ljummet vatten och torka inte för hårt med handduken. Klappa helst huden torr och avsluta med ett milt ansiktsvatten.

Återfukta: Ju krämigare, desto bättre eftersom huden behöver en fuktgivande barriär. Ingredienser som ökar fuktbalansen är hyaluronsyra, marina extrakt, aloe vera, sheasmör och naturliga oljor från oliv- och arganträdet. Applicera ett serum eller en ansiktsolja före din crème, det ger dubbel verkan.

Serum: Invigorating night transformation gel, Ole Henriksen .

Nattserum med AHA-syra som reparerar och stärker huden. läs mer och köp här. (länk till butik)

Fuktmask: Blue marins algae mask, Peter Thomas Roth .

En ansiktsmask i svalkande geléform som motverkar uttorkning och ger frisk lyster. läs mer och köp här. (länk till butik)

Dagcrème: BioCalm Soothing Moisture Day Cream, Estelle & Thild, .

En ekologisk crème som är anpassad för den som är i behov av extra vård av fukt och återställer hudens naturliga balans. Läs mer och köp här. (länk till butik)

PROBLEM: Glans och blemmor

Varför uppstår det? Acne beror på hormoner som skapar en överproduktion av sebum i huden – en ”olja” som har svårt att ta sig ur porerna och får dem att täppas igen. Sebum, en trång por och döda hudceller får acnebakterier att frodas, det blir inflammerat och en blemma är resultatet.

BEHANDLING:
Exfoliera: Nödvändigt för att hämma uppkomsten av tilltäpptheter och snabbare bli kvitt döda hudceller. Enzympeeling i form av BHA (salicylsyra), eller någon form av AHA (fruktsyror eller glykol) är att föredra framför en mekanisk peeling (med korn). Det är lätt att ”överpeela” acnehy med kornskrubb – vilket gör det svårare för huden att återhämta sig.
Behandla: Acnehy är känslig och dessvärre är det lätt att överdriva bruket av uttorkande produkter i hopp om att bli kvitt blemmorna. Håll dig strikt till en hudvårdsrutin som har både läkande, antibakteriella och rengörande egenskaper. Håll utkik efter ingredienser som salicylsyra, AHA och a-vitamin (retinol). Även ansiktsmask med vit lera är perfekt för feta hudtyper, men även acnehud kan vara torr i grunden. Då behövs även en återfuktande mask mellan varven för att stärka fuktbalansen i huden.
Kamouflera: Mestadels mår fet hud bra av mineralbaserad foundation som har solskyddsfaktor 15 och milt antibakteriella egenskaper och inte täpper till porerna lika mycket.

 Enzympeeling: Treatment Enzyme Peel, Emma S.

Effektiv enzympeeling med AHA- och BHA-syror som på bara en minut tar bort döda hudceller och löser upp pormaskar. En Quick fixare! läs mer och köp här. (länk till butik)

Rengöringsmousse: Anti-blemish Solutions cleansing foam, Clinique .

Antibakteriellt mousse­rengöring med djuprengörande egenskaper förhindrar tilltäpptheter. läs mer och köp här. (länk till butik)

Ansiktscrème: Volcasmic Matte Glow Moisturizer, Glamglow.

En crème som mattar ner huden samtidigt som den återfuktar och bevarar på lystern. läs mer och köp här. (länk till butik)

PROBLEM: Linjer och brist på lyster

Varför uppstår det?: När vi åldras minskar produktionen av kollagen, hyaluron och elastin som håller huden fyllig och fast. Förutom åldringprocessen är UV-strålning och rökning de främsta orsakerna till livlöshet, linjer och pigmentförändringar.

BEHANDLING:

Skydda: UV-skydd varje dag är nödvändigt, även på vintern och gärna i din dagcrème. Om inte där, så i din foundation – mineralmakeup har till exempel ett naturligt solskydd på spf 15. Förebyggande är även antioxidanter från växtriket som ger skydd mot fria radikaler, vilka annars påskyndar åldersprocessen.

Behandla: Ingen produkt kan eliminera redan befintliga rynkor och stoppa åldrandet. Däremot kan du stärka, skydda och ge lyster med effektiva produkter. Extrakt från socker stramar upp, AHA- och BHA-syror behandlar små fina linjer, antioxidanter skyddar och hyaluronsyra återfuktar huden. Efter 30 år kan huden inte få för mycket återfuktning, än mindre efter 40. Serum är en nödvändig produkt som stärker huden ytterligare. Lägg gärna till en essence – en hybrid av toner och serum som ger huden maximal fuktboost.

 

Essence: Cellular Performance Wrinkle Repair Essence, Sensai .

En mild, återuppbyggande och intensiv anti-aging essens som bidrar till att förbättra hudens lyster, fukt och elasticitet.  läs mer och köp här. (länk till butik)

Ansiktsolja:  Oil-Absolute Facial, Filorga.

Olja som stimulerar cellförnyelse för en jämnare hudyta med mindre linjer och rynkor. läs mer och köp här. (länk till butik)

Uppstramande ansiktscrème: Extra-Firming Day Cream, Clarins.

Dagcrème som jobbar hela dagen med att förbättra och bibehålla fastheten och lystern. läs mer och köp här. (länk till butik)