Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Supermodellen Adut Akech: "Jag hoppas min resa kan ge andra hopp"

07 maj, 2020 
Supermodellen Adut Akech
Från flyktingläger till modets New York – Adut Akech har upplevt mer under sin tjugo år än de flesta gör under ett helt liv. ELLEs Carin Hellman träffar supermodellen i Stockholm för att prata om minnen, parfym och en fascinerande modellkarriär.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE möter modellen Adut AkechBrand logo
ELLE möter modellen Adut Akech

 

Det finns resor och sedan finns det resor. Den resa som Adut Akech under sina blott tjugo år på jorden gjort liknar ingen annans. Hon föddes i Sydsudan, men flydde därifrån med sin mamma och syskon till Kenya och kom till ett flyktingläger. Där fick de stanna tills Adut var sju år, då de tog sig vidare till Adelaide i Australien.

Adut Akech
Adut klädd i Valentino-dress inför ett Valentino-event i Stockholm.

– Jag visste ingenting om magasin eller mode innan, det var först när jag flyttade till Australien  jag ens förstod att det existerade.

Annons

Vi möts på ett hotell i centrala Stockholm en ovanligt mild dag i februari – några veckor innan Coronapandemin drabbade Europa. Adut är i stan för modehuset Valentinos doft Born in Roma – en rosa fasettprydd flakong med söt parfymcocktail och en manlig parfymdito som frontas av Anwar Hadid, modell och bror till Bella och Gigi. Hon gör sig redo för en storslagen fest för parfymen som ska hållas på Italienska ambassaden ute på Djurgården.

Adut Akech
Adut i sin hotellsvit i Stockholm.

– Det är första gången jag är i Sverige, jag hade föreställt mig att det skulle vara iskallt och snö! Men jag gissar att det är som överallt i världen – klimatförändringarna är här. Det känns så oroligt och konstigt, i New York där jag numera bor är det isande kallt en dag och nästa sitter man ute i kortärmat och solar. Det är helt upp och ner, säger Adut.

Annons

Vad saknar du mest med Australien?

– Haha, ja, det är väl att det är bra väder året om, jag tog alltid det för givet när jag växte upp där. Sedan såklart min familj – min mamma bor kvar där tillsammans med mina sex syskon. Vi är sex systrar och en lillebror.

Adut Akech
Adut gör sig redo i hotellsviten i Stockholm. ”Jag har en förhållandevis enkel beautyrutin.”

Adut upptäcktes som fjortonåring och började sin modellkarriär på en modellagentur i Sydney. Efter att hon gått lokala modevsiningar i Melbourne 2016 tog det fart med Saint Laurents vårvisning 2017.

Annons

Därefter snurrade det snabbt – och nu har hon gått mil efter mil på catwalken hos Valentino, Chanel, Dior och Givenchy och synts i kampanjer för Fendi, Versace och Saint Laurent. 2019 blev hon tilldelad det prestigefulla priset Model of the year award från brittiska moderådet. Allt på bara knappt tre år.

Adut Akech Valentino
Adut Akech för Valentino haute couture.
Adut Akech
Adut Akech för Valentino SS 20.

Vilken är din favoritstad och hur doftar den?

Annons

– Åh, tvinga mig inte att välja, jag älskar så många städer i världen. Men måste jag välja så blir det nog Rom, även om jag bara varit där två gånger. Den har så mycket historia och min historia skulle verkligen kunna placeras där.

Adut Akech
Adut för Valentinos doft Born in Roma.

– Av någon märklig anledning känner jag en stark koppling till staden. Och Rom doftar som frihet för mig. Jag känner mig så fri där, i Rom känner jag mig aldrig dömd som jag ibland kan göra i andra städer. Det finns så mycket vackert där, jag kan bara vandra runt och titta på all historia, all vacker  och enastående arkitektur.

Annons

Och vad får doften Born in Roma dig att känna?

– Modig och orädd. Den får mig att känna mig fri. Den är söt och gör mig extra glad. Jag är i grunden en glad person, den boostar mitt humör ännu mer.

Adut Akech
Adut på Born in Roma-festen på italienska ambassaden i Stockholm.

Vilket är ditt starkaste doftminne från din uppväxt?

– Min mammas doft – hon gör en egen parfym som är tradition från Sydsudan. Jag vet inte vad som är i den, eller vad den är gjord av. Jag får dock inte använda den, den får man bara ha på sig när man är gift. Numera gör hon den själv, det är ett traditionellt recept. Så jag får vänta med att använda den.

Annons

Vilka är dina favoritdofter i naturen?

– Lavendel och jasmin.Vanilj… Naturen är evigt inspirerande.

Hur ser din egen beautyrutin ut?

– Med tanke på att jag vissa dagar måste tvätta av och ta på ny makeup upp till fyra gånger försöker jag hålla den enkel. Min hy slår helt bakut annars. Så jag tvättar alltid mitt ansikte, gärna med Dr. Barbara Sturms rengöring.

– Jag är känslig generellt. Min rutin är väldigt enkel, jag håller mig till rengöring och fuktcrème. Jag använder tea tree oil om jag får blemmor, vilket tyvärr händer relativt ofta då man arbetar och får ny makeup flera gånger om dagen. Jag har gått från att ha tio produkter i min rutin, till att skala ner till typ tre.

Adut Akech
Adut backstage hos Alberta Ferretti SS 20.

När känner du dig som vackrast?

Annons

– Jag säger till mig själv varje dag att jag är vacker. Det sitter inte i att ha en couture-klänning och det hänger inte på vad andra säger till mig. Det är den egna känslan och att peppa sig själv som är viktigast, inte andras värderingar.

Din relation med Naomi Campbell är väldigt speciell. Berätta!

– Jag har en mycket nära relation med henne, hon är min extramamma, min ”fashion mum”. Vi klickade på en gång och träffades för tre år sedan när vi plåtade Pirelli-kalendern med enbart afroamerikanska modeller. Jag trodde aldrig att jag kunde ha en annan typ av mamma-dotter-relation med någon, men jag är så tacksam för henne.

– Det är så ovanligt och unikt att ha en sådan relation. Vi hörs fortfarande varje dag. Jag älskar verkligen henne och vår relation växer för varje dag. Hon blev min första familjemedlem när jag flyttade till New York.

Adut och Naomi
Adut och Naomi på röda mattan 2019.

Vad är det som gör att ni tycker så mycket om varandra?

Annons

– Jag vet inte exakt vad det är, men våra personligheter och energier har klickat. Hon har varit uppmuntrande sedan dag ett, det har varit viktigt. Hon är min familj och familjen är allt för mig. Du kan hitta din familj i vem som helst – det behöver inte vara blodsband.

Adut Akech och Naomi Campbell under Fashion For Relief London 2019.

Vilken typ av förebild vill du vara?

– Någon som vågar säga saker, som är sann mot sig själv. Om man har en dröm ska man våga lita på att den går att förverkliga.

Du har höjt rösten om rasism, hur går dina tankar kring det?

Annons

– Rasism är på riktigt, jag möter den varje dag. Inte alltid uttalat, men det finns alltid där under ytan. Det enda sättet att förhindra det är att göra sin egen röst hörd och våga säga som det är. Jag är en flykting, de är alla mitt folk. Det är en del av mig, en del av mitt dna och min resa.

Adut Akech
Adut i Stockholm, februari 2020.

– Vissa ser mig inte längre som en flykting för att jag är där jag är i dag, men jag ser mig alltid som en flykting och det är aldrig något jag kommer att skämmas över. Jag hoppas att min resa kan ge andra hopp, att den kan inspirera andra och att jag använder min plattform för att föra dess budskap vidare. Att jag kan vara rösten för många som inte har den möjligheten.

Annons
Adut AKech
Adut på catlaken för Carolina Herrera SS 2020.

Du känns så mycket mognare än dina 20 år!

– Ja, jag har nog tvingats växa upp snabbare än många andra. Men jag är extremt tacksam för allt jag fått vara med om så här långt. Min resa har ju på många sätt bara börjat.

Adut Akech
Adut på catwalken för Anna Sui SS 2020.

Aduts stora moderesa från då till nu

Adut Akech upptäcktes som fjortonåring och började sin modellkarriär på en modellagentur i Sydney. Hon gick lokala modevisningar i Melbourne 2016 och när hon sedan fick gå Saint Laurents vårvisning 2017 tog hennes supermodellkarriär snabb fart framåt. Sedan dess har hon gått otaliga visningar och kilometer på catwalken hos Valentino, Chanel, Dior och Givenchy och synts i kampanjer för Fendi, Versace och Saint Laurent. 2019 blev hon tilldelad det prestigefulla Model of the year award av brittiska moderådet.

Annons
Adut Akech
Adut för Valentino SS 2020.

– Valentino är såklart speciellt för mig, modehusets coutureklänningar och allt vad Pierpaolo Piccioli gjort för modehuset på senare år. Jag är så tacksam för att få vara med i den världen och känner mig väldigt stolt över att få vara ansiktet utåt för Born in Roma-parfymen. Mitt allra första Valentino-minne är såklart de nitbeströdda väskorna och nu får jag äran att fronta en parfym med samma fasetter på flakongen, säger Adut Akech.

Foto: Wilma Orr/Studio Emma Svensson, Imaxtree och TT.

LÄS MER:

Dua Lipa: ”Det är min plikt att ge en röst åt dem som inte har en plattform”

Alicia Vikander på röda mattan – 22 inspirerande looks

Annons