Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Stor guide! Så får du fantastiska fransar – utan mascara

Tänk dig en sommar utan att behöva applicera mascara, men ändå ha fantastiska långa fransar! ELLE ger dig den totala guiden till en perfekt ögonfransförlängning som håller genom sol, pool och långa, varma nätter.
30 maj, 2017

Våra ögonfransar förtjänar en kunglig behandling – och chansen att skämma bort våra små svarta ännu mer kom för fem år sedan då en del salonger började erbjuda ögonfransförlängningar.

Själva metoden utvecklades i Korea och har sedan dess fortsatt sitt segertåg över världen. Till skillnad mot lösögonfransar, som du själv klistrar på och tar av efter en dags användning, utförs en ögonfransförlängning av en utbildad fransstylist på en salong. Han eller hon fäster en eller flera fransar på dina naturliga ögonfransar med hjälp av ett semi-permanent lim. Fransarna sitter sedan kvar lika länge som dina naturliga fransar, vilket är ungefär sex veckor.

Fejkfransar hos Marc Jacobs S/S 17

Fejkfransar hos Marc Jacobs S/S 17

Kan alla göra fransförlängning?

– Alla kan göra en ögonfransförlängning, så länge det finns hårstrån att applicera fransarna på. Behandlingen fungerar på både tjejer och killar i alla åldrar, säger Olivia Stjernqvist som är certifierad fransstylist och ägare av House of Lashes i Stockholm.

De vanligaste fransarna som används är så kallade silkes- och minkfransar som båda är tillverkade av en särskild plast. Fransar av äkta minkhår finns också, men är väldigt ovanliga i Sverige.

– Mixfransar är den vanligaste behandlingen som vi gör på vår salong. Vi brukar anpassa oss och använda alla tre metoderna vid en behandling. Allting handlar om utfyllnadstekniker och att få fransarna att se så jämna ut som möjligt, säger Rosemarie Vilkman som är certifierad fransstylist och ägare av Fransverkstaden i Stockholm.

Jag vill att min fransförlängning ska se naturlig ut, går det?

Hur många fransar man fäster skiljer sig från person till person, men i regel brukar varje öga kräva ungefär hundra fransar. Vilken typ av fransar som passar dig bäst är också individuellt. Dessutom spelar formen på dina ögon stor roll. Om du exempelvis har en nedåtgående ögonform ska du exempelvis undvika långa fransar längst ute i kanten, de drar bara ner intrycket och gör att du ser trött ut. Då är det i stället bättre att ha de längsta fransarna i mitten av ögat för att öppna upp blicken. Andra parametrar för vilka fransar som passar just dig är de naturliga fransarnas längd, växtriktning och böjning.

– Första gången du sätter i fransar kan det vara en bra idé att göra en lite mer naturlig look. När du bokar ditt återbesök efter tre, fyra veckor vet du mer om vad du vill ha och kan då öka eller minska graden fransar, tipsar Rosemarie Vilkman.

Lätt volym hos Franchi S/S 17

Lätt volym hos Franchi S/S 17

Har hört fransförlängning kan skada fransarna och ge allergi, stämmer det?

Det är ovanligt, men limmet som används vid ögonfransförlängningar kan orsaka en allergisk reaktion. Besök därför gärna salongen minst ett dygn före din behandling för att göra ett pricktest. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att du inte själv drar av dig dina nya fransar eftersom du kan skada dina naturliga fransar. Kontakta i stället salongen så snabbt som möjligt för att få hjälp.

– Råkar du ut för en allergisk reaktion måste du också vänta i minst tre månader innan du testar en ny förlängning. Om du vet om att du är känslig kan det vara en bra idé att skölja fransarna med vatten efter behandlingen, för att få bort små partiklar från limmet som används, säger Olivia Stjernqvist.

Hur ska jag veta att det är ett ögonfransproffs jag går till?

Här gäller det dock att vara på sin vakt eftersom personalens utbildning och erfarenhet kan skifta enormt. Olivia Stjernqvist påpekar därför att det är viktigt att först undersöka den salong du har tänkt gå till innan du bokar en tid.

– Titta på bilder från behandlingar gjorda på salongen och läs recensioner på internet. Var inte heller dumsnål, såvida du inte vill ha trassliga fransar som sitter snett. Välj din fransstylist med omsorg och var beredd att betala lite mer, säger Olivia Stjernqvist.

Även Rosemarie Vilkman tycker att man ska göra research på salongen innan man sätter sig i behandlingsstolen.

– Undersök vilken utbildning stylisterna har, särskilt i kemiska arbetsmiljörisker. Använder salongen säkerhetsutrustning? Finns där fläktar och utsug? Använder de ansiktsmask vid behandlingarna? säger hon.

Hur länge håller en ögonfransförlängning och hur ska jag rengöra dem?

När du har gjort en ögonfransförlängning är det viktigt att du inte rör och petar på dina fransar för mycket eftersom det kan göra att den håller sämre. Men att låta dina fransar vara helt och hållet i fred är ett stort misstag, menar Olivia Stjernqvist.

– Att inte röra dina fransar alls gör inte att de håller bättre, tvärtom blir hållbarheten sämre på grund av all smuts och alla beläggningar som samlas på dem. Dessutom blockerar de smutsiga fransarna dina naturliga fransar från att växa ut, vilket medför att de blir skörare.

Både Rosemarie Vilkman och Olivia Stjernqvist förespråkar en daglig tvätt av fransarna med en speciell skumremover eller ett fransschampoo, vilka brukar säljas på salonger som erbjuder ögonfransförlängningar. Att använda rengöringsprodukter med olja är dåliga nyheter för dina fransar, så läs gärna igenom ingredienslistan på din vanliga remover om du är osäker.

– Oljebaserade produkter kan lösa upp bindningarna mellan frans och lim och göra att förlängningen håller sämre. Undvik också propylenglykol, det är en olja som är vanligt förekommande i makeup. Skippa helst mascara helt och hållet och satsa hellre på torrare ögonskuggor än kajalpennor, för att undvika att få ner makeup i bindningarna, säger Rosemarie Vilkman.

Fler fantastiska metoder att få fina fransar utan mascara:

FRANSSERUM

För dig som varken vill besöka en franssalong eller använda lösögonfransar kan ett ögonfransserum vara ett bra alternativ. De appliceras på kvällen för att efter några veckors användning resultera i tjockare och längre fransar.

Ögonfransserum blev omåttligt populära när de lanserades på marknaden för några år sedan. 2013 förbjöd Läkemedelsverket serum med prostaglandinanaloger, en läkemedelsubstans som enligt studier kan orsaka irritationer, förändringar på ögonfärgen och en mörkare hudnyans omkring ögonen. Medielarmet var stort och många valde att sluta med fransserum, även sådana som inte innehöll ämnena.

I dag börjar ögonfransserumen vinna tillbaka sin popularitet, och de som säljs i Sverige måste fortfarande vara fria från prostaglandinanaloger. Serum med den förbjudna substansen är dock fortfarande lagliga att köpa i många andra länder, så läs innehållsförteckningen om du handlar serum utomlands eller på nätet.

Serum för bryn och fransar

Full Lash & Brow duo (reklamlänk från Adtraction). Serum för både bryn och fransar med peptidkomplex och veteextrakt för ökad tillväxt.

FRANSPERMANENT

Om du är sugen på en förändring men inte riktigt vågar hoppa på ögonfransförlängningen eller vill applicera lösögonfransar kan en så kallad franspermanent, eller lash lift, vara ett hett tips. En behandling tar ungefär 30–60 minuter och ger dina fransar en naturlig böjning som håller till dess att de naturligt faller av efter cirka sex veckor.

Franspermanent är en behandling som har ett par år på nacken, men numera utförs många med silikon- rullar, vars ena sida är platt. På så sätt kan fransarna böjas närmare fransraden, vilket ska ge ett tydligare resultat än tidigare behandlingsmetoder. Undvik att sminka ögonen i två dygn efter behandlingen, eftersom hårstråna är öppna och därmed extra känsliga för till exempel makeup och hudvårdsprodukter.

Franspermanent

 

LÖSÖGONFRANSAR

För dig som vill ha tillfälligt längre och fylligare fransar finns den klassiska lösningen med lösögonfransar som du själv klistrar på och tar av. Hetast just nu är svenska Sweed Lashes (reklamlänk från Apprl), som flitigt används av bland andra Rebecca & Fiona och Kenza Zouiten.

– Böj dina egna fransar med fransböjare innan du applicerar dina lösögonfransar, tipsar grundaren och och makeupartisten Gabriella Elio.

– Låt också limmet torka i ca 30–40 sekunder innan du fäster fransarna. På så sätt blir det lagom kletigt och fransarna lättare att hantera. Sätter du på fransarna för tidigt, innan limmet hunnit torka, fäster de inte lika bra. Och applicera alltid ett lager mascara när du har satt på fransarna. På så sätt blandas de mer naturligt in med dina egna fransar, tipsar Gabriella.

Vilka lösögonfransar du ska välja beror på vilken effekt du är ute efter och på din ögonform. Har du stora ögon kan du med fördel välja fler och större fransar än om dina ögon är lite mindre.

– Fördelen med lösögonfransar, jämfört med fransförlängningar, är att de är billigare. Du slipper också den där fula mellanperioden mellan två förlängningar. Du kan välja vilken effekt du vill ha för stunden och slipper också en eventuell allergisk reaktion av limmet, säger Gabriella Elio.

Lösögonfransar från Sweed Lashes.

Pro lashes Boo (reklamlänk från Apprl), 179 kr, Sweed lashes (reklamlänk från Apprl). Superfina kvalitetsfransar, lätta att applicera.

Av: Therese Hallberg och Carin Hellman

Läs mer:

Så gör du för att få längre och fylligare ögonfransar

ELLEs lilla brynskola – så får du fina bryn!

Så får du snygga ögonbryn – beautyredaktionens bästa knep

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: