Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Strawberry legs – så blir du av med jordgubbshud på benen

29 maj, 2023 
Ett av sommarens irritationsmoment – knottror på benen efter rakning och brun-utan-sol blir till så kallade "strawberry legs". Men hur blir man av med prickarna?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Allt du vill veta om skinboosters – ELLEs skönhetsredaktör ger sina bästa tipsBrand logo
Allt du vill veta om skinboosters – ELLEs skönhetsredaktör ger sina bästa tips

Sommaren är i sikte och bara ben likaså. Och med shorts, kjol och klänning kommer ofta rakning eller vaxning av benen, och gärna lite brun-utan-sol-applicering på det.

Men härligt som det är med barbent uppstår också ofta små irriterande prickar på benen, speciellt efter rakning. Prickarna är något som fått namnet "strawberry legs", eller jordgubbshud på svenska.

Annons

Vad beror strawberry legs eller jordgubbshud på?

Porer och hårsäckar har vi överallt på kroppen – så även på ben och armar. Benämningen strawberry legs kommer sig av att det bildas en liten mörk prick i en igentäppt por eller hårsäck, som får det att se ut som den lilla knottriga pricken på en jordgubbe – ändå ett ganska trevligt begrepp för en irriterande hudåkomma.

Den mörkare pricken kommer av att talg i en por oxiderar och blir till en mörkare nyans, eller att ett hår i en hårsäck är mörkare än huden och syns som en liten skugga i hårsäcken efter rakning. Det kan också hänga ihop med att en hårsäck blir inflammerad, eller att det kommer in bakterier i porerna.

Annons

Hur motverkar man jordgubbshud?

Det finns många smarta knep att ta till för att förebygga jordgubbsghud och motverka uppkomsten av de små knottrorna.

1. Byt rakblad ofta och raka med mjukgörare

Rakning är en ständig påfrestning på huden och "strippar" inte bara bort håret, utan också mycket av den naturliga fukten i huden. Se därför alltid till att rakhyvel inte är slö och alltid fräsch.

Byt blad varje månad om du rakar regelbundet och raka alltid med någon typ av mjukgörande crème, lotion eller lödder.

Melles Shaving duo Woodbine får du både ett balm och exfoliering speciellt anpassad för känslig hud och får att motverka knottror mellan och under rakning.

Läs mer och köp produkten här.

Melle
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Exfoliera mellan och ofta

Att peela, både med mekanisk (korn) och syra (AHA, BHA, PHA) mellan varven motverkar uppkomsten av tilltäppta porer och bakterier. Det ger också huden en jämnare hudstruktur så att uppkomsten av "jordgubbsknottror" minskar.

Annons

Man kan också kika extra efter en rengöring som innehåller salicylsyra (BHA) som luckrar upp tilltäppta porer och motverkar bakterietillväxt, även på sikt.

CeraVes numera kultförklarade SA Smoothing cleanser är toppen att använda i duschen ett par gånger i veckan över benen – den innehåller en perfekt kombination av både exfolierande salicylsyra och fuktgivande hyaluronsyra.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

CeraVe
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

3. Återfukta, återfukta och – återfukta

Man kan aldrig få för mycket fukt, och att bibehålla fuktbalansen mellan rakningar är viktigt för att jordgunbbsprickarna inte ska uppstå.

Annons

Använd gärna med bodylotion med en dos syra i – då har du än mer "power" i produkten för att motverka att knottrorna ska uppstå.

Drunk Elephants populära T.L.C Glycolic body lotion innehåller 10 % AHA, men kombinerat med mycket återfuktande marulaolja och sheasmör för en perfekt kombination av peeling och mjuk fuktgivare.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

Drunk elephant
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Launchmetrics/spotlight.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons