Sola smart & skydda dig – ELLE ger dig de 12 bästa, nya produkterna

10 juli, 2011

Sommarsolen är härlig, men farlig – tack, det vet vi. Knepet ligger i att sola smart och skydda sig. Vi tipsar om de bästa, nya produkterna.

Att sola, eller inte sola … Det är frågan. För svaret är både ja och nej. Förutom att vi mår allmänt fantastiskt i solen är dagsljus det effektivaste sättet för kroppen att producera D-vitamin – en livsnödvändighet som lagras i kroppen för att vi ska kunna ta oss igenom mörka perioder.

Lite färg i ansiktet gör ingen skada, ytligt sett – den negativa aspekten av solande sker längre ner i hudlagren och yttrar sig i form av rynkor och pigmentförändringar i bästa fall. Hudcancer i sämsta fall. Helst ska man inte vistas ute mer än 15–30 minuter utan solskydd eller skugga under sommarhalvåret. Därefter gör man säkrast i att aldrig steka, att söka skugga och förlita sig på de allt bättre kosmetiska produkterna i crème, fluid och spray som finns för att fuska fram en gyllenbrun ton och skydda huden mot solskador. Här presenterar vi säsongens bästa nyheter för att hålla sig både snygg och säker – hela sommaren!

av CARIN HELLMAN  foto ÅSA TÄLLGÅRD, STEFAN SEGOLSON, JUAN ALDABALDETRECU

1 Godnatt! Som en snäll klapp på kinden efter en lång dag i solen är High repair after-sun balm for face, 400 kr, från Decléor. Ett hundra procent naturligt balm som lugnar, svalkar och återfuktar över natten.

2 På djupet. Nej, du tappar inte färgen för att du skrubbar – tvärtom. Melanin, som ger huden färg, sitter djupare ner i hudlagren så en effektiv peeling gör att du får bättre hudton och lyster när du gör dig kvitt de döda hudcellerna i det yttersta hudlagret. ELLE gillar Matis nya Réponse vitalité energising scrub, 350 kr.

3 Multifunktion. Det sägs att man inte kan få allt, men i Cliniques Moisture surge tinted moisturizer spf 15, 260 kr, får man tre lösningar i en produkt. Fukt, solskydd och lite färg för en jämn hudton!

4 Gasellben. Brun på överkroppen, men blek på benen? Vi har hittat lösningen i Terracotta jambes de gazelle, 550 kr, från Guerlain. En fiffig mist som direkt ger en solbrun ton, som tvättas av – men utan att kladda. Dessutom får melaninet en skjuts med hjälp av ett hudvårdande komplex som förlänger den solbruna ton man förhoppningsvis lyckats få.

5 Crèmigt solskydd. Vi älskar att allt fler produkter med högt skydd går att använda varje dag, som en del i den vanliga hudvårdsrutinen. Nuxes nya Écran prodigieux spf 30, 195 kr, är en fluid som doftar friskt och med lätthet kan användas som bas under foundation.

6 Fuskbrun. Ljuvlig doft och ger perfekt ”solbränna”. För Estée Lauders brun-utan-sol-cocktail i Bronze goddess self-tanning lotion for face, 285 kr, ger illusionen av att man suttit under en palm och läst bok dagarna i ända – utan att du löper risk för solskador.

7 After beach. Varm, mjuk och soldränkt strand i tub – det får du i Bronze gelée de Monoï, 390 kr, från Dior. Här hittar du monoï – den fuktbevarande doftoljan, sprungen ur den klassiska metoden där man urlakar polynesiska tiareblommor i kokosnötsolja. I Diors monoïgelé får du det bästa av två världar – ljuvlig doft och återfuktning som ger en silkesmjuk hud.

8 Läppskydd. Det är lätt att glömma bort och så är det sedan där man sedan bränner sig – läpparna. Det bästa är att man numera kan få glans och skydd i ett och inte behöver spatsera runt med kritvita zinkläppar. ELLEs sommarfavorit är Suntints spf 20 liquid lip balm i tonen Lilt of lily, 160 kr, från Mac.

9 Solkyssta kinder. Finfina bronspudret Surf baby cheek powder i tonen My paradise, 280 kr, från Mac.

10 Rätt fett. Räds inte oljan – det finns inget så vårdande för håret. Några spray av Kérastases nya Soleil huile céleste, 249 kr, skyddar mot UV-strålning och uttorkning på redan utsatta toppar.

11 Högsta höjd. Planerar du en dag på stranden? Ta med parasoll och Sun care milk-lotion spray 50+, 285 kr, från Clarins för bästa skydd.

12 Stadsskydd. Även om du inte solar aktivt utsätts du för UV-strålning och under en storstads­semester även för miljöpåfrestning. Teknologin har gått framåt, nu hittar du högt solskydd i crèmer som kan användas utan att huden känns fet. Light & matifying sun face gel cream spf 25, 155 kr, från Cliniderm är ett perfekt alternativ för dig som vill hålla ner glans.

4, 5 och 3.

7 och 11.

10, 12 och 8.

9 och 2.

1 och 6.