Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Smörjer vi oss sjuka? Ingredienslarmen – hur rädda ska vi vara?

23 jul, 2017 
AvELLE -redaktionen
Vill du vara fin får du lida pin, men innebär dina skönhetsprodukter att du dessutom utsätter dig själv för livsfara? ELLE går till botten med de utskällda skönhetsingredienserna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Cancerframkallande, hormonstörande, levernedsättande och en rad andra negativa effekter på din hälsa. Det låter som ett studiebesök i Tjernobyl men faktum är att vi bara kikat in i ditt badrumsskåp. Håroljan som dämpar frisset, ansiktscrèmen som skyddar mot UV-strålar och kroppssmöret som gör huden mjuk kan, om det vill sig illa, resultera i ond bråd död.

LÄS OCKSÅ: EXPERTEN – SÅ SKA DU TÄNKA NÄR DU KOMBINERAR DOFTER

Åtminstone om vi ska tro de svarta rubriker som ofta pryder löpsedlar och i blogginlägg som dyker upp i våra sociala medier-flöden med jämna mellanrum.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Påståenden om att vanliga ämnen i skönhetsprodukter inte bara gör oss snyggare utan också är skadliga för vår hälsa är inte svåra att hitta. Särskilt parabener, mineraloljor och nanopartiklar beskylls ofta för att vara farliga och måste rensas ut från badrumshyllan ögonaböj om vi vill hålla oss friska. Men är det verkligen hela sanningen? Öppnar vi necessären med livet som insats?

Annons

– Ta allting som du läser med både en och två nypor salt. Enligt både svensk lagstiftning och regelverk inom EU får skönhetsprodukter inte vara farliga för oss att använda, säger Olof Holmer, vd för Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet (KTF) som är branschorganisation för kosmetikföretag i Sverige.

LÄS OCKSÅ: MIN SKÖNHETSRUTIN – NINA OJA

Enligt Olof Holmer är ingredienslarmen i de flesta fall överdrivna. Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi vid Stockholms universitet, håller med.

– Vi måste skilja på orden farlig och riskabel. Vita hajar är farliga men risken att du ska möta en i Östersjön är ju minimal. En ingrediens i en skönhetsprodukt är inte farlig att använda, däremot kan den i en stor mängd innebära en eventuell risk. Allt handlar om vilken dos du utsätts för, hur länge och hur ofta. Jag brukar dra paralleller till basilika, som många av oss gärna äter men som i alltför stora mängder är giftig, säger Pär Svahnberg.

Annons

Vanliga påståenden om att alla parabener är hormonstörande, mineraloljor cancerframkallande och nanopartiklar så små att de kan penetrera huden och göra skada inuti kroppen slår Pär Svahnberg snabbt hål på. Samtal med Winta Woldai, toxikolog på Apoteket, leder till samma slutsats: många skönhetsingredienser har fått oförtjänt dåligt rykte.

LÄS OCKSÅ: DÄRFÖR SKA DU ALDRIG ANVÄNDA GAMMAL SOLKRÄM

– Parabener är ett jättebra konserveringsmedel, eftersom de orsakar väldigt få fall av allergi. Mineralolja för tankarna till petroleum och det låter ju läskigt, men den mineralolja som används i skönhetsprodukter hållet en hög kvalitet och täpper inte till porerna. Nanopartiklar kan inte ta sig in i kroppen, det är en idé som grundar sig på okunskap. Till exempel smakämnen är mycket mindre än nanopartiklar, säger Pär Svahnberg.

Men om det nu inte finns någon fara, varför fortsätter vi att slakta våra necessärer i jakt på farliga ingredienser? Att googla parabener, mineralolja och nanopartiklar ger över en halv miljon träffar, där de flesta vid en snabb överblick verkar vara av negativ karaktär. Enligt Olof Holmer och Pär Svahnberg är just bloggar och sociala medier en stor anledning till att ingredienslarmen får så stor spridning.

Annons

Begrepp som ”kemikalieskräck”, ”viral vilda västern” och ”bloggmakthavare” dyker upp när de beskriver problemet med att vem som helst kan säga vad som helst på nätet, utan att ha vare sig kunskap eller fakta att luta sig tillbaka mot. Ett blogginlägg om att en viss skönhetsingrediens är farlig kan snabbt läsas och delas av tusentals. Detta trots att det kanske finns flera publicerade studier som bevisar motsatsen, men är svåra att läsa och förstå.

LÄS OCKSÅ: ELLES TOTALA GUIDE TILL ATT SOLA SÄKERT

Det senaste ingredienslarmet rör cykliska silikoner, mjukgörande ämnen som bland annat finns i håroljor. Enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet, Scientific Commitee on Consumer Safety (SCCS), har en av dem visat indikationer på en förhöjd risk för bland annat leverskador. Apoteket har i en stor kampanj tagit bort produkter som innehåller ytterligare två cykliska silikoner ur sitt sortiment och också uppmanat sina kunder att sluta använda dem. Ett unikt tilltag som har fått KTF att anmäla Apoteket till Reklamombudsmannen (RO).

Annons

– Vi tycker inte att det är acceptabelt eller etiskt okej att basera marknadsföring på skrämselpropaganda. Det orsakar bara ångest hos konsumenterna, säger Olof Holmer.

Vilka ingredienser som kommer att skapa störst rubriker under 2017 är det ingen som vet. Enligt de experter som ELLE talat med handlar det snarare om att en populär bloggare skriver ett inlägg än att en vetenskaplig studie publiceras.

LÄS OCKSÅ: 9 EKOLOGISKA SKÖNHETSFAVORITER

Både Olof Holmer och Pär Svahnberg hoppas istället att 2017 blir återkomstens år för ämnet som var startskottet för ingredienslarmen och fortfarande är de mest utskällda komponenterna av dem alla: parabenerna.

Som konsument får vi tänka på att krydda det vi läser med en nypa salt, smörja in oss med sunt förnuft och kanske hålla ett öga på cykliska silikoner. För säkerhets skull.

Text: Therese Hallberg. Foto: Mikael Axelsson.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons