Skönhetsexperten Charlotte ger romantiska parfymtips!

Vilken är den mest romantiska doften? Vad köper man till killen? Vilken doft ska man önska sig själv?
14 februari, 2014

Idag är det alla hjärtans dag, och det ska vi fira! Vår present till er är fantastiska dofttips från vår skönhetsexpert Charlotte Wehtje, som bloggar här på ELLE.se.

Här är alla Charlotte Wehtjes supertips

Vilka är de mest romantiska dofterna du vet?

– För mig är det nog blommigt pudriga dofter, gärna med inslag av iris, tuberos, apelsinblom eller jasmin. De ska ge energi precis som när man är nykär, men samtidigt kännas som en trygg famn. Blombuketten får därför gärna landa i varma basnoter som mysk, ambra, tonkaböna och sandelträ. Här är några jag gillar extra mycket:

– Chanels Coco mademoiselle känns romantisk, den får mig att tänka på när jag bodde i Paris.

– Iris poudre från Frédéric Malle är sofistikerat sensuell, mysig och elegant på samma gång.


– Francis Kurkdjians mjuka doft APOM – a part of me. Jag gillar tanken på att lämna doftspår av sig själv hos någon annan.


Skönhetsexperten Charlotte Wehtje

Skönhetsexperten Charlotte Wehtje kan allt om romantiska dofter.

Har du någon personlig favorit som du tar på dig när det väntas romans?

– Oftast blir det Musc for her (eau de toilette, de doftar olika!) från Narciso Rodriguez. Den längtade jag efter i flera år och fick den till slut av min pojkvän. Jag bar den till sista droppen – en av få parfymer jag köpt igen. Känner jag för att vara mer mystisk bär jag Gypsy water från Byredo, och vill jag dofta subtilt sexigt puffar jag på White suede från Tom Ford.

Musc for her, Narciso Rodriguez. Gypsy water, Byredo perfums. White Suede, Tom Ford. 

Charlottes 5 bästa presenttips till flickvännen:

Nytvättat: Blanche från Byredo är en fin, ren doft som många tycker om. Som en snygg vit t-shirt.

Blommigt: Sprillans nya Elie Saab L’eau couture andas lyxig fräschör – en lätt vardagsdoft i samma liga som Chanels sprudlande Chance.

Grönt: Balenciagas L’Essence är en snygg doft med viol, gräs och gröna blad. Lite mer speciell, men kan bli en fullträff.

 

Kryddig sötma: Dries van Noten par Frédéric Malle doftar belgisk våffla, saffran och dyr mockajacka. Beroendeframkallande!

Sensuell: Musc for her från Narciso Rodriguez. Sexig, mjuk doft där mysk är huvudnumret. En personlig favorit.

Har du några tips på vilka dofter man kan ge sin kille?

– Klassiskt fina dofter som känns fräscha utan att bli för sportiga är Bleu de Chanel och Acqua di Parmas Colonia. John Varvatos originaldoft med fruktiga toner och läderessens är en annan maskulin, snygg doft. Till den yngre killen skulle jag satsa på Armanis Acqua di Gio, ett säkert kort. Vågar han sig på lite kryddighet är inte Spicebomb från Viktor & Rolf helt fel.

Aventus från Creed är annars en väldigt attraherande doft, med svarta vinbär, mysk och ambra. En riktig dyrgrip, men kanske kul att överraska sin doftintresserade kille med? Min egen pojkvän fick Cuirs från Carner Barcelona av mig i julklapp. Älskar de tunga träiga noterna som blandas med saffran, tonkaböna och läder!

Vågar man ge bort en doft i present?

– Ja, det tycker jag, absolut, det är en väldigt fin och romantisk present. Men det finns saker man ska tänka på, exempelvis att inte köpa en parfym under stress. Det är tanken bakom som ger presenten betydelse. Vet du inte vilken du ska köpa, fråga om hjälp! Nämn gärna vilka parfymer den du ska köpa till redan har och hur den personen är. Prova sedan doften på huden och låt den sjunka in i ungefär 20 minuter, så att den ”riktiga” doften kommer fram.

 

Vilken parfym önskar du dig just nu?

Molecule 01 från Escentric molecules. Den innehåller bara en doftnot, Iso E Super, som är en syntetisk, lite träig mysk. Den är helt olik alla andra dofter. Vissa gånger när jag provat den går jag och sniffar på mig själv hela tiden, andra gånger känner jag den inte alls. Först är den ganska intetsägande men utvecklas med hudens värme till en förförisk, feromonliknande doft. Min pojkvän har spontant frågat om min doft de gånger jag burit den.

av JOHANNA ANDERSSON

Läs mer:

ELLE testar: Hårparfym (och nej, de är INTE onödiga!)

9 ikoniska kvinnor om sina favoritparfymer

8 somriga parfymer