Skönhet från skafferiet – så funkar ingredienserna

15 januari, 2009

Det allra senaste är att göra produkter av färska råvaror – ju

fräschare, desto nyttigare för huden resonerar allt fler

skönhetsaktörer. Trenden med naturlig skönhet växer sig allt starkare och är här för att stanna, menar experter i branschen.

Men hur funkar ingredienserna? Vi har listat de vanligaste frukterna, grönsakerna, oljorna och extrakten – och reder här ut  vad det är, vad de gör och vad de hjälper mot.

frukt
Avokado

En fettsyra som används i många naturliga och ekologiska produkter då den återfuktar kroppen och huden inifrån och ut. Avokadons antioxidanter skyddar också huden mot för tidigt åldrande.

Arganolja

Trendig, exklusiv olja som dyker upp i allt fler skönhetsprodukter. Utvinns ur arganträdet som bara växer längs Marockos sydkuster. Är läkande och lugnande för huden.

Druvkärneolja

Skyddar mot nedbrytning av kollagen och elastin. Ger uppmjukande effekt i många handcrèmer och läpprodukter.

Gurkextrakt

Svalkande och antiinflammatoriska egenskaper för huden, perfekt på svullen och stressad hy.

Gojibär

En nykomling i skönhetssammanhang. Har använts i kinesisk medicin i århundraden för sin extremt höga andel antioxidanter. Bären har antiinflammatoriska och lugnande egenskaper, perfekt för känslig hy.

Grönt te

En av världens bästa antioxidantkällor – skyddar huden mot åldrande, miljöpåfrestningar och stärker immunförsvaret.

Kakaosmör

Utvinns ur rostade kakaofrön, smälter i kontakt med kroppstemperatur och har uppmjukande effekt. Är därför mycket populärt i kroppscrèmer och läppbalsam.

Lavendelolja

En fantastisk olja med många läkande egenskaper. Lugnande, antibakteriell, uppstramande och läkande – lavendel är en superhjälte i skönhetsbranschen.

Mandelolja

Kallpressad olja från mandel har en silkeslen och läkande egenskap på torr vinterhy.

Sheasmör

En superpopulär vitamin- och antioxidantrik återfuktare i lotion och crème. Utvinns ur frukten från kariteträdet och har läkande egenskaper på torr och skadad hud.

Av Carin Hellman Foto: Stefan Segolson

frukt_skonhet