Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Se upp för falska skönhetsprodukter på nätet – undvik fällorna

07 sep, 2015 
AvLisa Arnell
Kiss och arsenik vill ingen ha i sitt smink, men på nätet florerar piratkopior som innehåller just det (och lite till). Vi går igenom hur du undviker nätshoppingens smutsigaste lyxfälla.
Annons

 

Lyxparfym till vrakpris, nyanser som utgått ur sortimentet, stora salongsstorlekar och kultprodukter som ständigt är slutsålda i butik. På nätet finns allt bara ett klick bort – och visst är det lockande att fylla badrummet med lyxprodukter utan att överbelasta kontot. Men på köpet kan du få frätskador, allergiska reaktioner och livsfarliga elchocker. Den icke-auktoriserade handeln med skönhetsprodukter sprider sig som en löpeld över internet.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Inom EU säljs det skönhetsprodukter online för cirka 5 miljarder euro per år. Under 2014 uppskattade man att minst 8 procent av denna konsumtion var piratkopierade produkter. Bara i England har polismyndigheten de senaste 24 månaderna stängt ner över 8 000 webbsidor som säljer falska skönhetsprodukter. Dessa beräknas ha ett sammanlagt värde av cirka 60 miljoner svenska kronor, säger Linda Silberg på Yellow brand protection, en global organisation som jobbar för att strypa försäljningen av piratkopior.

köpa skönhetsprodukter på internet äkta fejk
Det finns flera fällor att gå i när du köper skönhetsprodukter på nätet.

Det är långt ifrån alltid uppenbart vad som är fiffel och båg. Fuskprodukter florerar både i nätbutiker som ger ett synbart seriöst intryck och på köp- och säljsidor där vem som helst kan göra business. Grejerna kan vara rakt igenom piratkopierade, eller så långt förbi sitt bäst-före-datum att skadliga mikroorganismer i princip kan marschera ut ur förpackningen av sig själva.  Och medan fejkade accessoarer är moraliskt förkastligt, är fejkade skönhetsprodukter direkt farliga. Säga vad man vill om den fejkade Chanelväskan, men den absorberas i alla fall inte av din kropp.

Annons

Tidigare i år gick brittisk polis ut med en varning efter att ha gjort labbtester av ett beslagtaget parti skönhetsprodukter. Resultatet visade spår av bland annat mänskligt kiss, råttbajs och gifter som arsenik, kvicksilver, bly och cyanid. På andra håll har man sett hur ingredienser för bilschampo slunkit ner i hudvårdsprodukter. De ”lyxiga” produkterna tillverkas i fabriker med obefintlig hygien och noll koll på kosmetisk säkerhet.

– Laboratorietester av mascara från ett känt franskt märke visade till exempel att produkten innehöll cyanid och människourin, säger Linda Silberg på Yellow Brand Protection.

Det krävs ingen universitets-examen i kemi för att förstå risken i att måla kvicksilverspetsad mascara på fransarna eller smörja ansiktet med en väldoftande cocktail av kiss och arsenik. Det har rapporterats om utslag, förgiftning, brännskador och svåra allergiska reaktioner som skadar huden. Och även om du inte drabbas av märkbara symtom så finns subtila risker, som solcrèmer utan något som helst skydd, och ”exklusiva” hudcrèmer utan en enda fungerande aktiv ingrediens. Särskilt högt klämtar varningsklockan för fejkade elprodukter som

Annons

stylingverktyg. Avsaknaden av säkerhetstester gör att grejerna kan både elchocka dig och bränna ner dit hem. Som grädde på moset har myndigheterna uppdagat flera sajter som stjäl kontouppgifter. Konsumentverket rapporterar också om personer som hamnat i ofrivilliga abonnemang. Ouch! Den billiga skuggpaletten kan alltså bli väldigt dyr i slutändan.

Den svenska tullen fångar årligen upp tiotusentals fejkade skönhetsprodukter på väg in i landet – och det är bara toppen på isberget. Mycket slinker igenom och hamnar i ovetande skönhetsälskares badrumsskåp.

Den fria handeln inom EU möjliggör så kallad parallellimport, vilket betyder att återförsäljare inte behöver handla varan från den svenska generalagenten, utan kan handla direkt från fabriker eller grossister. För att krångla till det lite extra för oss konsumenter säljer flera sajter både produkter som de är auktoriserade att sälja och partier som inte kommer direkt från varumärket. Sådana produkter kan vara fejk, stulna eller plockade från restpartier från lager där de förvarats i fel temperatur, vilket får innehållet att krokna. Kort sagt – det råder något av ett skönhetens High Chaparral ute på nätet, och det är klurigt att skilja agnarna från vetet.

Annons

Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF, är den svenska skönhetsbranschens största bransch-organisation med över 150 medlemsföretag. KTF oroas över vad de kallar den växande så kallade ”grå marknaden”, som de uppskattar till ungefär 5 procent av den totala marknaden.

– Vår bedömning är att den oseriösa handeln har ökat från betydligt lägre nivåer för bara några år sedan, säger Olof Holmer, vd på KTF. Bland annat hoppas KTF att Läkemedelsverket ska ges tillräckligt med resurser och befogenheter för att kunna granska och bättre kontrollera även marknaden på nätet.

Under året som har gått lämnade KFT in två uppmärksammade stämningsansökningar mot de svenska webbshopparna Beautyplanet och Nordic Feel. Enligt stämningsansökan har butikerna brutit ”mot ett antal bestämmelser som är viktiga för konsumentens säkerhet”. Bland annat ska förpackningar ha manipulerats för att konsumenten inte ska kunna se var och när produkter är tillverkade. Henrik Löfberg, vd på Nordic E-commerce Group som driver Nordic Feel och Beautyplanet, tillbakavisar anklagelserna:

Annons

– Vi är en seriös aktör som är noga med våra inköpskällor, och att varorna vi tar in till 100 procent är utställda till den europeiska marknaden. Vi har så kallad ”paper trail” på alla våra led för att garantera äktheten och kvaliteten i det vi säljer. Våra produkter kommer från samma fabriker som tillverkar det som går via svenska agenturer, säger Henrik Löfberg.

De låga priserna förklarar han med att produkter köps direkt från grossisterna – och att fallet handlar om att KTF:s medlemmar, det vill säga generalagenturer och distributörer, är rädda att stå som förlorare när deras priser framstår som omotiverat höga. Detta tillbakavisar i sin tur KTF:

– När vi ser att något inte är som det ska försöker vi påpeka det för den aktuella leverantören eller handlaren. I de allra flesta fall är de väldigt tacksamma för den hjälpen, men några handlare har satt fusk i system, och då går vi till Marknadsdomstolen, säger Olof Holmer.

Annons

Oavsett utgången har fallet satt en boll i rullning som förhoppningsvis kan leda både till bättre kontrollsystem och att fler skönhetsshoppare funderar en extra gång innan de trycker på köpknappen.

Så vad kan du göra om du misstänker att du köpt fejkbeauty, eller om du drabbas av en allergisk reaktion? Notera produktens batchnummer och kontakta den svenska distributören. Den kan spåra produkten och se om den är äkta.

– Om du misstänker att handlaren inte talar sanning, ring eller mejla och kolla med generalagenten. Detta är lite krångligt, men tyvärr finns det ingen enklare metod, säger Olof Holmer.

Men bäst av allt är givetvis att inte hamna i ett ovisst läge alls. Är din budget begränsad är det hundra gånger bättre att köpa äkta budget än fejkad lyx. Inte ens från det lyxigaste av läppstift vill man ha en eftersmak av bluff och arsenik.

 

Läs också: Se upp för piratkopior på resan – kan ge 100 000 kronor i böter

Av Maria Ahlgren

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons