Så tvättar du ansiktet på rätt sätt

12 september, 2015

Visste du att halva jobbet i din hudvårdsrutin sitter i HUR du tvättar dig? Hudläkaren Dr Sam Bunting berättar för ELLE hur du tvättar dig rätt.

Du bör börja med att se över om du använder rätt rengöring. Om du har kombinerad eller fet hy, bör du använda en gelbaserad produkt. Om du har mycket fet hy använd en som endast skummar ”lätt”. Om du däremot har torr hy bör du välja en mousse eller rengöringskräm som behåller den naturliga hydro lipid-barriär som finns i vårt yttersta hudlager.

Och hur gör man sen då? Finns det olika sätt att tvätta sig? Ja, det finns ju det. Olika rengöringsprodukter kräver olika metoder, att stänka lite vatten och skrubba upp för att sen skölja ur är alltså inte rättvist mot den produkt du använder.

Gel på våt hy skummar till exempel gärna upp och bör lämnas så på huden i någon minut för att tillåta ingredienserna att arbeta med huden. Om du använder en krämig ansiktstvätt så ska du applicera den på helt torr hy och massera in den som du skulle göra med en vanlig kräm, det ger ansiktstvätten en chans att bryta ner oljor och smuts i huden. Efteråt applicerar du lite vatten med fingertopparna på huden för att emulgera produkten.

Sen är det dags att skölja av, och oavsett hur skönt det kan vara med varmt vatten bör du sänka värmen för det kan röra till det ordentligt. Varmt vatten kan förstöra hudens naturliga oljor som på sikt leder till överdriven talgproduktion, vilket även kan framkalla akne. När du torkar ansiktet så ska du dutta lätt med handduken för att inte skapa irritation, dra inte handduken över hela ansiktet. Och se till att handduken är riktigt ren.

Följer du dessa råd så ger du ansiktet och huden de bästa förutsättningarna för att bli så bra, fin och ren som den kan.

Av Karolina Lindqvist