Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så tar du bäst hand om hud och hår i vinter - enligt experterna

23 jan, 2019 
AvELLE -redaktionen
Ta hand om huden och håret i vinter
Vintern är kanske inte hudens, hårets eller humörets bästa årstid – men det finns en hel del knep för att åtminstone ta hand om de två förstnämnda på bästa sätt. ELLEs experter ger svar på några av vinterns knepigaste skönhetsfrågor.
Annons

1. Varför är dagsljuset så viktigt på vintern?

Dr Sylvie Tanguy, Resort hotel Alliance Pornic (Thalassopornic.com): 

– Solljus är en viktig energikälla som kroppen använder för att framställa D-vitamin. Ljuset reglerar vår metabolism och produktionen av neurotransmittorer som är avgörande för vårt välmående, exempelvis serotonin. Ta en långpromenad på två eller tre timmar varje vecka även om det är kallt, det är viktigt att ladda batterierna med UV-ljus. Det finns även speciella lampor för ljusterapi i hemmet och prova gärna hydroterapi, yoga och meditation.

2. Jag är ofta svullen runt ögonen när jag vaknar, vad kan jag göra?

ELLEs skönhetsteam:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

– Huden runt ögonen är tunnare än den i resten av ansiktet och saknar fettkörtlar. För att undvika svullnad är det viktigt att välja en oljefattig ögoncrème. Steg ett är rengöringen på kvällen som optimerar en effektiv behandling. Applicera sedan en ögon-crème med avsvällande, föryngrande och fuktgivande egenskaper. Först under och sedan över ögat, genom att försiktigt klappa in crèmen i cirkelrörelser, inifrån och ut, med ringfingret. Ett vinnande knep är att förvara en fuktmask i kylskåpet för de dagar svullnaden är riktigt envis. Ha rätt temperatur i sovrummet och undvik alltför salt mat på kvällen. Applicera en uppstramande gel eller serum på morgonen. Klappa försiktigt in en passande ögon-crème på kvällen för återfuktning och ökad blod- och lymfcirkulation.

Vi rekommenderar:

Fuktgivande ögonkräm från Nuxe

Ögoncrème som ger fukt och energi, Contour des yeux prodigieux, 205 kr, Nuxe.

 

Patches mot påsar under ögonen

Patches som reducerar påsar under ögonen, Flashpatch eyegels, 365 kr, Patchology.

Eyegel från Decleor

Återfuktande ögongelé, Hydra floral everfresh eye gel, 395 kr, Decléor.

3. Mitt hår ser så trist ut varje vinter, hur får jag tillbaka lystern?

Olivier Lebrun, frisör på OLAB: 

Annons

– Om håret är matt och livlöst kan det bero på din hårbotten. Är den känslig och kliar? Överanvändning av torrschampo för att slippa undan fönen (vinterlättja!) kan ligga bakom. Torrschampo skadar hårsäckarna mer än vi tror och orsakar inflammationer. Produkten ska borstas ur några minuter efter applicering, men mycket av det finkorniga pudret ligger kvar i hårbotten tills det tvättas bort. Behandla hårbotten på samma sätt som din hy. Oljekörtlar och hårsäckar åldras och försvagas precis som kroppens celler. Få superkvalitet på håret genom att äta en sked linfröolja om dagen. Den är rik på alfa-linolensyra och omega 3 som är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Använd också ett särskilt schampo för rengöring av hårbotten. Fördela håret i sektioner och applicera produkten direkt på huden.

Vi rekommenderar:

 

Lugnande behandling för hårbotten från Oribe

Lugnande för hårbotten, Serene scalp leave-on treatment, 499 kr, Oribe.

 

Scalp revitaliser som vårdar hårbotten

Vårdar hårbotten, Invati scalp revitalizer, 560 kr, Aveda.

 

Schampoo för torrt och skadat hår från Lernberger Stafsing

Schampo för torrt och skadat hår, Shampoo for sensitive scalps, 229 kr, Lernberger Stafsing.

4. Mitt hår är väldigt glanslöst och jag tror att det beror på det kalkrika vattnet där jag bor. Vad kan jag göra?

Greg Everingham, hårstylist: 

Annons

– Det är jätteenkelt. Skölj håret med 2/3 vatten och 1/3 vinäger en gång i veckan efter schamponering. Det avlägsnar kalkresterna som gör håret matt och ger garanterad lyster.

5. Borde jag göra som björnarna – gå i ide och sova mer under vinterhalvåret?

Dr Michael Breus, psykolog och sömnspecialist i Los Angeles:

– Optimal sömnlängd varierar beroende på genetik, men de flesta människor behöver mellan sju och nio timmar. En genomsnittlig sömncykel ligger på 90 minuter och det vanliga är att vi genomgår fem cykler per natt. För att hitta din optimala sömnlängd kan du prova att lägga dig exakt sju och en halv timme innan det är dags att vakna. Tidigare- eller senarelägg sedan sänggåendet med några minuter åt gången tills du vaknar samma tid varje dag utan väckarklocka.

6. Ska jag sova med strumpor på vintern?

Terry Cralle, författare till Sleeping your way to the top:

– När kroppstemperaturen sjunker blir vi ofta trötta. Men det finns också en anledning till att våra mammor sa åt oss att ta på sköna strumpor på kvällen. Det finns nämligen studier som visar att om vi värmer våra fötter genom att ta på strumpor, så vidgas blodkärlen och signalerar till hjärnan att det är dags att sova.

Annons

7. Jag drar mig för att idrotta när det är kallt ute, hur allvarligt är det att hoppa över träningen?

Helen Hayes, coach:

– Om du slutar träna och sporta, även om det bara rör sig om tre eller fyra vintermånader, blir musklerna till gelé, hjärtat blir långsammare och kilona får fäste! Ta vara på kylan istället och prova något nytt. Boxning är trendigt nu och toppen för både kardio- och muskelträning. Dessutom är det bra för såväl koordination som självförtroende. Om du inte är den extroverta typen kan du prova Ashtangayoga – du gör olika positioner i 90 minuter för uthållighet, balans, muskelstyrka och smidighet. Men om du ändå inte vill ta dig utomhus eller lämna stugvärmen kan du göra stretchövningar. Du får energi och kroppen kan lättare anpassas till nya utmaningar när våren kommer.

8. Jag är inte helt säker på att min kropp är ett sånt där tempel som Gisele Bündchen pratar om… Hur vet jag när kroppen inte mår bra?

Dr Amy Shah, immunolog i New York:

Annons

– Dålig tarmstatus, hormonrubbningar och problem med vikt och sömn har två gemensamma indikatorer: svullen mage och trötthet. När hjärnan ständigt är aktiv så gäller detsamma för vårt sympatiska nervsystem, vilket ger ökad hjärtfrekvens. Några få minuters meditation får musklerna att slappna av, det underlättar matsmältningen och hjälper kroppen att återhämta sig. Prova också att fasta då och då, kanske två gånger i veckan, för att låta cellerna vila och på så sätt mota åldrandet i grind. Uteslut socker, mejeriprodukter, raffinerat mjöl, sojamjöl, nötter och vete från kosten i en månad, återinför produkterna sedan en och en för att komma fram till vad du reagerar på. Ät fiberrika livsmedel som sötpotatis för att återställa balansen i såväl tarm- som hormonsystem.

9. Hur påverkas sömnen om jag mailar eller kollar Instagram innan jag ska sova?

ELLEs skönhetsteam:

– Blått ljus signalerar till hjärnan att sluta producera det melatonin som behövs för att vi ska bli sömniga. Så undvik alla skärmar och tevetittande i åtminstone 45 minuter innan det är dags att sova. Slå på telefonens flygplansläge, stäng av teven, använd sovmask för att stänga ute så mycket ljus som möjligt. Och glöm inte att applicera din specifika ögoncrème.

Vi rekommenderar:

Ögonkrämen Night Repair från Estee Lauder

 

Reparerande ögoncrème, Advanced night repair eye supercharged complex synchronized recovery, 620 kr, Estée Lauder.

Annons

10. Kommer jag till helvetet om jag inte orkar tvätta bort sminket?

Chantal Vriamont, utbildningsansvarig på Sisley:

– En kväll utan rengöring och sminkborttagning motsvarar 14 dagars åldrande för huden. Varje dag landar tusentals förorenade luftpartiklar på huden, porerna täpps igen och oljebalansen rubbas. Ansiktet måste rengöras för att vi ska bli av med alla orenheter som påverkar den hydrolipidiska barriären, hudens ytligaste skyddslager. Välj rengöringsprodukt utifrån hudtyp och specifika behov. Oavsett form (olja, gel, mjölk eller mousse) ska du massera in produkten, det främjar kollagen- och elastinproduktionen som behövs i kampen mot rynkorna. Avsluta rengöringen med ett ansiktsvatten och undvik att gnugga huden för hårt, använd hellre fingrar än bomull. Ansiktsvattnet hjälper huden att bevara fukt och får nattcrèmen att absorberas bättre.

Vi rekommenderar:

Rengöringsmjölk från Sisley

Rengöringsmjölk, Cleansing milk with white lily, 965 kr, Sisley.

Sminkborttagning från Caudalie

Rengöringsolja, Make-up removing cleansing oil, 180 kr, Caudalie.

Cleansing foam från Shiseido

Rengöringsmousse, Benefiance extra creamy cleansing foam, 560 kr, Shiseido.

11. Jag ser fullkomligt slutkörd ut på vintern… Vad ska jag göra för att se piggare ut?

Aliza Jabès, grundare av Nuxe:

Annons

– Huden förändras beroende på årstid. På vintern avstannar det mesta, även hudens metabolism. Det positiva är att vinterljuset ger perfekt reflektion på en väl återfuktad hy. På dagen kan du använda en fuktgivare kombinerat med pärlemorpartiklar för extra lyster. Kvällstid är huden mottaglig för behandling och då passar en mild exfoliering. Använd en sådan istället för grövre peeling så jämnas hudtonen gradvis ut. Och prova det här knepet: applicera ren akaciahonung som en mask på huden. Dutta försiktigt med fingertopparna över honungen, den klibbiga konsistensen gör att orenheterna varsamt avlägsnas. Skölj sedan av med vatten – garanterat lyckat resultat!

12. Hur vårdar jag bäst huden runt mina ögon?

ELLEs skönhetsteam:

– De nya ögonmaskerna är perfekta för att förnya huden runt ögonen oavsett om det rör sig om sheets, lera eller crème. Det är bara att prova på!

Vi rekommenderar:

Återfuktande ögonmask från Sensai

Intensivt återfuktande ögonmask, Cellular performance extra intensive 10 minute revitalising pads, 1 250 kr, Sensai.

Intensivbehandling för huden under dina ögon

Intensivbehandling för huden runt ögonen, Optim-eyes patch, 475 kr, Filorga.

 

Ögonmask Advanced Night Repair från Estée Lauder

Reparerande ögonmask, Advanced night repair concentrated recovery eye mask, 595 kr, Estée Lauder.

13. Fukt eller näring?

Laurent Nogueira, hudexpert Givenchy:

Annons

– På vintern kyls huden av och det är ofta blåsigt med plötsliga temperaturskillnader (kallt ute och varmt inne). Alla de här externa faktorerna påskyndar hudens uttorkning och den blir lätt irriterad och rödflammig. Därför är det absolut nödvändigt med fuktgivare för att återställa balansen. När huden återfuktas ordentligt upphör känsligheten och rodnaderna försvinner. Men det är också viktigt med näring. Vi föreslår en fetare crème som ger näring på djupet och får huden att kännas rejält återfuktad. Glöm inte heller bort att återfukta dig själv från insidan, drick vatten och te!

Vi rekommenderar:

 

Renewing face oil från Aco

Bästa kombon! Återfuktande olja, Renewing face oil, 199 kr, Aco.

 

True cream moisturizer från Belief

Fet crème som ger fukt och näring, The true cream moisturizing bomb, 265 kr, Belif.

14. Jag skulle vilja göra en permanent hårborttagning innan sommaren, är det läge nu?

Tracy Cohen, VD på Clinique des Champs Elysées:

Annons

– Det är perfekt läge nu. Laserteknologi är effektivast, resultatet är hållbart och det gör inte ont att behandla ansikte och kropp. Däremot kan det krävas mellan fem och tio behandlingar beroende på hår, med uppehåll på sex veckor för kroppen och fyra för ansiktet. Huden får inte heller exponeras för solljus. Hårborttagning med laser är perfekt för de som lider av hårsäcksinflammation. Tyvärr fungerar teknologin inte på blonda eller rödhåriga.

Pris: från ca 450–2 000 kr/behandling beroende på hudyta. Resultat: ca 90 procent av håret växer inte ut igen. Gör en årlig underhållsbehandling om det skulle behövas.

15. Hur kan jag ge mina händer lite extra kärlek och omtanke?

Typhaine Kersual, nagelstylist:

– Händerna är den kroppsdel som först avslöjar hur mycket vi har solat. Så glöm inte dem när du ska vårda din glåmiga vinterhud från topp till tå. De flesta av oss tar inte hand om händerna på samma sätt som området från halsen och uppåt och de blir dessutom extra hårt utsatta vintertid. Vi måste vårda dem intensivt!

Annons

Tips på snabbverkande kvällskur:

1. Fila naglarna, massera sedan in händerna med massor av Vaselin och fokusera särskilt på nagelbanden.

2. Ta på bomullshandskar och sov med dem över natten, du kommer bli överraskad av resultatet på morgonen!

3. Smörj in händerna med handcrème flera gånger om dagen för att underhålla behandlingen och använd lite extra närande olja till nagelbanden. Applicera ett fuktgivande baslack på naglarna ungefär varannan dag, då får de både skydd och vacker glans. Till sist, gå inte ut utan varma handskar och undvik allt som gör händer och naglar torra, som långa duschar och att diska utan handskar…

Vi rekommenderar:

 

Återfuktande handkräm från Mavala

Återfuktande handcrème, Hand cream, 79 kr, Mavala.

 

Vårdande handkräm från Sanoflore

Vårdande handcrème, Aromatic nourishing hand cream to invigorate, 100 kr, Sanoflore.

 

Anti-age handkräm från Nuxe

Anti age-handcrème, Nuxuriance anti-dark spot and anti-ageing hand cream, 279 kr, Nuxe.

 

Av Virginie Dolata
Fotograf Christine Kreiselmaier
Stylist: Elizabeth Thody/A&R Creative
Modell: Beegee/Le Management
Makeupartist: Sarah Jagger/Carol Hayes management
Hårstylist: Jennie Roberts/Frank agency

Annons

Läs mer:

Annons