Artikeln innehåller reklamlänkar

Så skyddar du huden mot mobil- och skärmljuset HEV

Det så kallade HEV-ljuset från våra mobil- och dataskärmar är tyvärr inte hudens bästa vän och vi möter det hela tiden, varje dag. Men det finns produkter som hjälper till att skydda huden från högenergiljus. ELLEs beautyredaktör listar de bästa skyddande crèmerna.
02 april, 2019

Att vi ska skydda oss mot solens strålande UVA- och UVB-ljus är vi bekanta med, men HEV-ljuset – ”High Energy Visible”, det vill säga energirikt synligt ljus  är en relativt ny uppstickare i hudsammanhang. Ett ljus vi nästintill konstant utsätts för och som i studier visat sig ha en, om än inte lika aggressiv som UVA och UVB, skadlig påverkan på vår hy.

Synligt högenergiljus är det synliga ljuset vi kan se med blotta ögat, det utgör cirka 50 procent av den strålning som kommer från solen. Det har funnits lika länge som UVA och UVB, men det är på senare år man kunnat studera de långsiktiga konsekvenserna av exponering av HEV-ljus, då det också alstras från mobiler och datorer.

Vad skiljer HEV från UVA och UVB?

HEV-strålning, precis som UVA, tränger ned i hudens djupaste hudlager. Men då både UVB och till viss del UVA har kunnat kopplas till allvarliga skador på vårt DNA och kan förorsaka hudcancer, finns ingen koppling mellan HEV-ljus och hudcancer. Däremot har man sett att HEV påverkar vårt så kallade ”fotoåldrande”, det vill säga bilda fria radikaler som påskyndar åldrande processer i huden.

Fria radikaler triggar hudens celler att producera enzymer som bryter ned kollagen och elastin – själva grundmuren för ett spänstig och fräsch hy. Den så kallade ”oxidativa stressen” får huden att se äldre ut än vad den är. Och även om åldrandet är en naturlig process i huden, påskyndar de fria radikalerna processen och gör att huden åldras med fina linjer, hyperpigmentering (åldersfläckar) och glåmighet i förtid.

Vad skyddar mot HEV?

Produkter med UVA och UVB-skydd innehåller inte automatiskt ingredienser som skyddar mot HEV-strålningen. Då det för UVA och UVB är fotostabila kemiska och fysikaliska solskyddsfilter som håller de skadliga strålarna borta, är det antioxidanter som är det säkraste skyddet mot HEV och fria radikaler.  Håll bland annat utkik efter ingredienser som Glycyrrhetinic Acid och Licochalcone A som båda skyddar mot oxidativ stress.

Vilka produkter ska jag välja?

Idag finns en rad nya produkter där man lyckats kombinera ingredienser som skyddar mot alla skadliga strålar i UVA, UVB och HEV – en perfekt skyddande trestegsraket som blir en hjälteprodukt i vår- och sommartider.

ELLEs favoriter  som skyddar mot HEV hittar du här:

UV- och HEV-skydd i ett.

Neostrata Sheer physical protection.

Neostrata Sheer physical protection.

Lätt tonad dagcrème med högsta UV-skydd och starkt HEV-skydd i form av antioxidanter från bland annat grön te får du i Neostratas Sheer physical protection. Den perfekta kompanjonen på vårkanten!

Finns att köpa här. 

Solgult dagligt skydd

 

Eucerin Anti Age sun fluid spf 30.

Eucerin Anti Age sun fluid spf 30.

Eucerin har lyckats med konststycket att få ihop en mjuk perfekt fomula som har både högt SPF-skydd och starka antioxidanter mot HEV, till ett bra pris. Deras Anti-age sun fluid är en kär vän i vår- och sommartider, utan eller framför skärm.

Finns att köpa här.  (länk till Adtraction)

Extravagant fuktgivare och HEV-skydd

Franska lyxåket Energizing youth protector är Sisleys nya extravaganta fuktcrème. Den har hög andel antioxidanter från bland annat ginseng och Vitamin E för att skydda mot det blå, HEV-ljuset. Dock innehåller den inte något UV-skydd, utan fokuserar mer på att ge fukt.

Finns att köpa här.  (länk till Adtraction)

Skyddande spray

Natura Bissé Diamond cocoon.

Natura Bissé Diamond cocoon.

Ett smart, sista trick efter att du applicerat dagcréme och makeup är Natura Bissès ansiktsspray Diamond cocoon ultimate shield. Innehåller effektiva antioxidanter som skapar en sköld mot både blått skärmljus och fria radiklaer som även orsakas av föroreningar och avgaser i luften.

Finns att köpa här.  (länk till Adtraction)

Skydd mot sol och skärm

Nimue Sun-C SPF 50

Nimue Sun-C SPF 50

I princip allt skydd man kan önska hittar man i Nimues nya Sun-C spf 50 – solskyddsfilter, Vitamin C och flertalet andra antioxidanter mot HEV och rött infraljus får du i denna magiska tub.

Finns att köpa här. 

Allt i ett!

En perfekt, lätt färgad dagcrème med extra allt! Daily shield lotion tinted spf 50 är amerikanska Epionce varje-dag-räddare som skyddar mot solens och datorernas strålar.

Finns att köpa här. 

Skydd mot allt, överallt

Priori Tetra fx 250.

Priori Tetra fx 250.

Priori har lyckats baka in skydd mot det mesta nedbrytande och skadliga i sin Tetra fx 250. Bredspektrat solfilter och starka antioxidanter mot blått ljus och föroreningar gör detta till en hudräddare, var dag.

Finns att köpa här. 

Läs mer här:

De bästa dagcrèmerna med solskydd.

8 solskydd under 200 kronor.

Kombinera solskydd med C-vitamin