Så skapar du din egen doft – ELLE guidar dig genom fenomenet layering

ELLEs 
beautyredaktör 
Carin Hellman 
dyker ner i fenomenet layering – konsten att
 skapa en egen doft.
16 februari, 2018

När ett plus ett blir tre i en perfekt kombo – så beskrivs enklast konceptet layering. En väldoftande lager- på-lager-princip där man utgår från att kombinera en parfym, bodylotion, duschcrème eller hårparfym i två olika ”lager” för att till sist nå fram till en egen, unik doft. Konceptet i sig är inget nytt – layering kan sniffas tillbaka till 70-talet när parfym blev mer kommersiellt. I dag löper layering som en röd tråd genom allt fler varumärke.

Jo Malone var en av pionjärerna – alla hennes parfymer är konstruerade för att kunna kombineras. Även Clean, Atelier Cologne och nya, svenska dofthuset N.C.P Olfactives parfymer har en uppbyggnad och doftnoter som blir harmoniska ihop, utan att du behöver vara utbildad näsa.

Så var börja om man vill bli sin egen lyckas doftsmed? Kika på hur doften är konstruerad – parfymer som är så kallat linjära är enklast att arbeta med. En linjär doft är primärt byggd kring en ingrediens. Den förändras inte nämnvärt från den stund du sprejar den på huden, till skillnad från mer traditionell doft med topp-mellan-basnot. Lägger du grunden med en parfymerad lotion eller duschcrème kan du få helt nya doftvärldar att öppna sig.

Läs också:

Carin Hellman: Därför är makeupstiftet vinterns favorit i sminkväskan

Carin Hellman: Därför är C-vitamin hudvårdens poweringrediens nummer ett just nu