Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Så påverkas din hy av din menscykel

Hur reagerar din hud på menscykeln

Kvinnliga hormoner varierar vecka från vecka. ELLE förklarar hur din menscykel påverkar din hy!
18 juli, 2019

Att hormoner har stark påverkan på kroppen vet alla som någon gång haft PMS. Men visste du att olika hudtillstånd så som akne, torrhet eller fet hy också kan hänga ihop med dina hormoner? Det är inte ovanligt att menscykeln påverkar hur din huds hälsa. Såhär hänger allt ihop!

Så påverkas din hy av din menscykel – 3 faser:

Såhär påverkar din menscykel din hud!

1. Du får finnar

Dag 1 (det vill säga första dagen av din mens) är det större risk att du får finnar. Under denna period kan du uppleva att huden är fetare än vanligt, vilket beror på att huden producerar mer olja. Det är nu du ska använda dina riktigt rengörande hudvårdsprodukter för att hålla huden i trim! Ett bra tips är att lägga en djuprengörande lermask som går ner i porerna ordentligt och behandlar orenheter.

Exuviance Purifying Clay Masque är perfekt att använda när huden känns fet. Finns att köpa här!  (reklamlänk från Adtraction)

2. Din hud blir torrare

Dag 5 av menscykeln tenderar huden att istället gå mer åt det torra hållet, vilket gör det extra viktigt att återfukta huden ordentligt. Använd en tjockare nattkräm eller unna dig en fuktboostande mask. Det är också vanligt att huden förlorar sitt naturliga lyster och då är det värt att satsa på ett C-vitaminserum. Genast mer glow!

 

Pixi har ett jättebra C-vitamin serum som ger huden massor av glow. Finns att köpa här! (reklamlänk från Adtraction)

3. Din hud mår som bäst

10 dagar in i din menscykel hamnar huden i sitt allra bästa läge. Nu har du naturligt mest lyster och din hy har hunnit balansera upp sig från torrheten. För att huden ska behålla sitt lyster så länge som möjligt, glöm inte att exfoliera huden 1-2 gånger i veckan. Fram till ungefär dag 21 i cykeln håller sig huden såhär. Sen återgår den till det feta aknestadiet och allt börjar om igen.

Använd en mild exfoliering så som Dermalogicas Daily Superfoliant ett par gånger i veckan för att bli av med döda hudceller. Finns att köpa här! (reklamlänk från Adtraction)

Läs mer:

Därför kan det vara bra att addera en toner till hudvårdsrutinen

Kan man använda produkter med syra året om?

Ska man tvätta ansiktet på morgonen? Vår hudexpert vet!