Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så länge håller dina skönhetsprodukter

13 aug, 2021 
så länge håller dina skönhetsprodukter
Hur ofta rensar du i necessären eller badrumsskåpet? Antagligen inte tillräckligt ofta... Tänk på att även skönhetsprodukter har ett bäst före-datum och kan göra mer skada än nytta om du använder dem, när produkterna egentligen borde ha kasserats.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
TV: Så länge håller dina skönhetsprodukter

Visst är det något speciellt med att för första gången få sätta borsten i en helt ny ögonskuggspalett eller att få öppna burken på den lyxiga dagkrämen som ditt ansikte så länge längtat efter. Och med alla spännande beautynyheter som kommer är det lätt att köpa på sig en hel del skönhetsprodukter, vilket gör att du tillslut står där med ett arsenal av spännande produkter att välja och vraka mellan.

Det i sin tur gör det också desto svårare att använda upp allt och det är lätt att halvfulla produkter står och dammar i badrumsskåpet. Kommer du till exempel ihåg senast du nådde botten på ett läppstift eller bytte ut din makeupsvamp? Och hur längesen är det egentligen du tog en ordentlig titt bland alla dina krämer och serum?

Annons

Hur länge håller skönhetsprodukter?

Även skönhetsprodukter har faktiskt bäst före-datum. Något som många tycks ha missat... På alla skönhetsprodukter (antigen på produkten eller på emballaget) finns en liten symbol, i form av en burk med en siffra. Siffran står för hur länge produkten håller när den blivit öppnad. Det är såklart en bra riktlinje att följa – men skönhetsprodukter kan faktiskt bli dåliga långt innan vad symbolen säger. Det kan antingen bero på att det till exempel kommit in bakterier i burken, eller att produkterna förvarats fel.

Vad händer om man använder gamla skönhetsprodukter?

Du blir såklart inte sjuk av att använda ett läppstift som är över två år gammalt, men börjar du däremot använda starka syror eller aktiva serum och krämer som borde ha kasserats, kan produkterna göra mer skada än nytta på huden.

Så här länge håller skönhetsprodukterna i ditt badrumsskåp och i din necessär:

Modell backstage blir sminkad

Hur länge håller C-vitamin serum?

Hur länge ett c-vitamin-serum håller beror lite på hur potent det är. I snitt kan man säga att ett serum med c-vitamin håller i cirka 12 månader, men var noggrann med att se vad förpackningen säger. Märker du däremot att ditt serum börjar ändra färg är det dags att slänga! Produkter med c-vitamin ska förvaras mörkt och svalt.

Annons

Hur länge håller ett läppstift?

Hållbarheten på ett läppstift är cirka ett till två år. Märker du däremot att ditt läppstift har klumpat sig lite, då är det dags att slänga!

Hur länge håller en parfym?

Håll i dig! En öppnad parfym håller bara i cirka två år – enligt märkningen. Däremot gör den höga mängden alkohol att en parfym ofta håller längre än så. Märker du däremot att doften börjar bli unken eller för distinkt? Då är det dags att rensa i doftgarderoben. Tänk också på att förvaringen är viktig när det kommer till parfym. Mörkt och svalt är att föredra!

Hur länge håller en dag- och nattkräm?

Det varierar väldigt mycket på vilken typ av kräm det är och vad den innehåller. Var noggrann med att kolla vad symbolen säger och kassera produkten om du märker att konsistens, doft eller färg har ändrats. Kom också ihåg att hålla fingrarna borta från burken, annars riskerar du onödiga bakterier i din kräm.

Annons

Hur länge håller en deodorant?

Allt mellan 12-24 månader. Och innan dess är deodoranten förhoppningsvis slut.

Hur länge håller en ögonskugga?

Det är inte ofta man gör slut på en hel ögonskugga, eller hur? Ögonskuggor kan vara märkta med allt från 6-24 månader, men kan användas efter det (om du märker att ingenting är konstigt med ögonskugga, såklart). Tänk bara på att använda rena borstar och undvik att doppa fingrarna i ögonskuggan.

Gigi Hadid backstage

Hur länge håller retinolprodukter?

Produkter som innehåller A-vitamin håller i regel 12-18 månader, men märker du att konsistens eller doft eller har ändrats markant, är det viktigt att produkten inte hamnar i ansiktet.

Annons

Hur länge håller solskydd?

Solskydd ska bytas ut minst varje säsong – oavsett vad!

Hur länge håller en mascara?

Märkningen för en mascara ligger ofta runt 6 månader, men helst ska du byta ut den redan efter tre för att inte riskera att få in bakterier i ögonen. Tänk på att inte pumpa mascaran när du ska fånga upp produkt. Det gör att det kommer in både luft och bakterier i hylsan, vilket gör att mascaran torkar snabbare.

Backstage Akris AW 2020.
Backstage Akris AW 2020.

Var slänger man skönhetsprodukter?

Helt tomma förpackningar sorteras efter materialet på förpackningen, men tänk på att en del produkter räknas som farligt avfall. Till exempel hårspray och andra produkter med aerosolförpackning. Dessa ska alltså tas till en återvinningscentral. Även parfymer och nagellack ska lämnas på miljöstationer.

Många av Kicks och Sephoras butiker tar emot skönhetsprodukter. Även dem som inte är helt tomma. Även en del av Björn Axéns salonger tar emot och sorterar gamla skönhetsprodukter.

Foto: TT/Fenty Skin

TV: Se 7 myter om skönhet som inte stämmerBrand logo
TV: Se 7 myter om skönhet som inte stämmer

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons