Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så blir du av med akneärr

28 apr, 2020 
AvMoa Alfredsson
Så blir du av med akneärr
Har du svårt att råda bot på de envisa ansiktsärren? ELLE ger dig verktygen för att en gång för alla bli av med dina akneärr.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Naturlig hudvård – hetaste beautytrenden 2021Brand logo
Naturlig hudvård – hetaste beautytrenden 2021

 

Har du kämpat med finnarna och äntligen blivit av med de oinbjudna gästerna? Då kan det minst sagt kännas irriterande att upptäcka att kvar är ofta akneärren. Men oroa dig inte! Det finns flera sätt att bli av med ärren om det är något du önskar. ELLEs beautybloggare guidar dig i djungeln av behandlingar.

Vad är akneärr?

Ett ärr uppstår ofta när man varit och pillat eller klämt en finne, då kan de små blodkärlen i huden gå sönder. Det kan också uppstå märken efter finnar även om man varit duktig och motstått infallet att klämma. Då kallas det istället för hyperpigmentering. Pigmentering, ofta ett rött märke, uppkommer för att finnen orsakat en inflammation i huden. Oavsett vilken typ av biverkningar du fått från akne finns det flera sätt att behandla både ärr och pigmenteringar.

Hur behandlar man akneärr?

Microneedling

Detta är en behandlingsform som också är känd under namnet Dermapen, efter märket som gjorde hudbehandlingen känd. Microneedling är en behandling som görs på salong och som namnet avslöjar har den en helt del med nålar att göra.

Annons

Hudterapeuten som utför behandlingen använder en elektrisk penna med små nålar som kan gå olika djupt ner i huden. Enkelt förklarat kan man säga att nålarna skapar små kontrollerade skador i huden. Huden producerar då mer kollagen för att kompensera för skadorna. Beroende på hur djupa ärren är kan det krävas allt mellan 3 till 6 behandlingar för att få önskat resultat.

Peeling

Ett annat sätt att behandla akneärr är genom att göra en kemisk peeling. Det här är det bästa alternativet för dig vars ärr inte är supertydliga från början. En kemisk peeling gör du på en hudvårdssalong med hjälp av en peelingvätska som penslas på huden. Utifrån just din hy kommer din hudterapeut att välja vilken styrka peelingen bör ha och vilka typ av syror som passar bäst för dig.

Hur blir man av med hyperpigmenteringar?

C-vitamin

Din bästa vän att behandla hyperpigmenteringar är C-vitamin. Vitaminen är känd för att kunna jämna ut hudtonen med sina kollagenboostande egenskaper. Absolut smartast är det om du applicerar din produkt innan ditt solskydd på morgonen eftersom kombinationen ger dig det ultimata solskyddet.

Annons

AHA-syra

För att skynda på cellförnyelsen och på så sätt bli av med pigmenteringar är AHA-syran ett kraftigt vapen. Genom att exfoliera huden kommer du sakta men säkert att sudda ut pigmenteringarna – för ett jämnare (och glowigare) resultat. Tänk dock på att alla typer av syror gör huden mer solkänslig och har du hyperpigmenteringar eller ärr så är det ännu viktigare att skydda huden med solskyddsfaktor.

Retinol

En annan superingrediens som du bör lägga till i din hudvårdsrutin för att komma ett steg närmare jämnare hy är retinol. Retinol ökar nämligen cellförnyelsen i huden – bort med allt gammalt och in med det nya! Den aktiva ingrediensen kommer ge huden den där lilla extra kicken som den behöver för att kunna hela sig själv.

LÄS MER:

Här är de bästa retinolprodukterna

Här är allt du behöver veta om Dermapen!

Problem med akneärr? Spana in de här produkterna

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons