18 parfymer vi älskar

Hedvig von Mentzerskönhetsredaktör:

– Mona di Orios Les nombres d’or ambre har jag bara haft i drygt ett år. Jag föll omedelbart för den – en av de få parfymer jag kan tänka mig att vara monogam med. Varm och pudrig blir den en del av mig. I den känner jag mig välklädd och avklädd på samma gång. Mona di Orios storhet låg i att skapa bärbara konstverk, sinnliga och intelligenta.

Les Nombres D’or Ambre, 1 290 kr/100 ml EdP, Mona di Orio.

 

Mari Janson, redaktionschef:

– Jag har haft Chloés Eau de fleurs néroli i två år, kanske. Den är blommig och ganska lätt men har något klassiskt, nästan gammaldags, över sig. Den för tankarna till solvarma uteserveringar på rivieran. Dessutom är flaskan snygg på badrumshyllan.

Eau de fleurs néroli, 1 125 kr/100 ml EdP, Chloé.

 

Marie-Louise Marcredaktör:

– Prada Infusion d’iris har jag haft sedan den kom 2007. Total kärlek vid första sniffningen! Den är mild, fräsch, lätt blommig – och har blivit ett med mig. Jag skulle aldrig kunna vara ihop med en man som inte gillade den. Varje morgon när jag duttar på den får jag ett litet lyckorus. Utan den känner jag mig halvnaken.

Infusion D’Iris, 765 kr/50 ml EdP, Prada.

 

Cia Janssoncreative director och modechef:

– Acqua di Parma har jag haft i säkert 15 år! Jag växlar mellan den och Chanel no 5 och ibland prövar jag nya och trendigare dofter. Men jag återkommer alltid till klassikerna – särskilt AdP.

Acqua di Parma, 1 025 kr/50 ml EdP, Acqua di Parma.

 

Hermine Coyet Ohlénchefredaktör:

– Jag tröttnar aldrig på Fracas från Robert Piguet, den får mig att känna mig unik och kvinnlig. Den har allt från citron till rosor i doften och även om det är en dagdoft tycker jag att den funkar både morgon och kväll. Det finns ingen annan parfym som liknar den.

Fracas, 749 kr/50 ml EdP, Robert Piguet.

 

Emma Aspelinkoordinator:

– Jag använder oftast Philosophys Amazing grace. Den efterlämnar en nytvättad doft och passar till de flesta tillfällen i mitt liv med jobb, fritid och småbarnsaktiviteter. Lite talk, vanilj och nytvättat får mig att känna mig fräsch och pigg. Ett extra plus är att den inte säljs i Sverige längre.

Amazing Grace, 390 kr/59 ml EdP, Philosophy.

 

Josephine Aunemoderedaktör:

– Miss Dior eau de toilette fick jag 2010. Den är blommig och fräsch men absolut inte sliskig eller för flickig. Och den passar året om, dag som natt! Jag började bära den precis när jag träffade min pojkvän för drygt två år sedan och den påminner om när vi blev tillsammans. Så det är fjärilar i magen, kärlek och sommar.

Miss Dior, 750 kr/50 ml EdT, Dior.

 

Christina Ahlbergmodeassistent:

– Det känns som om jag alltid har haft Chloé, minst fem år i alla fall. Det är den perfekta blandningen av en blommig och pudrig doft! Har svårt för sötsliskiga parfymer eller överdrivet ”tvåliga” dofter som känns artificiella. Jag känner mig fräsch och feminin, det man vill ha av en varje dag-parfym.

Chloé, 735 kr/50 ml EdP, Chloé.

 

Johanna Anderssonmodeassistent:

– Jag använde ett doftprov av Byredos Pulp ett bra tag innan jag önskade mig den i julklapp förra julen. För mig är det den perfekta doften. Den är lätt men ändå kryddig och har ett sensuellt och spännande djup. Lagom vuxen, sofistikerad och fräsch. Jag känner ett slags pirrande glädje varje morgon då jag kliver igenom doftmolnet.

Pulp, 950 kr/50 ml EdP, Byredo.

 

Marie Lindqvistredaktionsassistent:

– Daisy från Marc Jacobs påminner mig om sommaren, när man vaknar på landet, går ut på altanen och känner den ljuvliga morgonluften – underbart! Den får mig att känna mig fräsch och fulländad. Jag upptäckte den för ett år sedan och har varit fast sedan dess.

Daisy, 649 kr/75 ml EdP, Marc Jacobs.

 

Sofia Rastbäck, art director:

– Chantal Thomass första doft började jag använda för så där åtta år sedan. Jag använder den inte ofta, bara vid speciella tillfällen eftersom den är ganska intensiv. Men jag älskar doften – jag kan gå och sniffa på den ibland som om den vore godis. Den får mig att känna mig fransk och lite dekadent. Och flaskan är rolig.

Chantal Thomass, 890 kr/50 ml EdP, Chantal Thomass.

 

Erika Vallinredaktör:

– Jag köpte Balenciagas första parfym utan att ens ha doftat på den – enbart för kampanjen med Charlotte Gainsbourg och flaskdesignen. Tyvärr var den för violig, men när de sedan släppte en andra version 2010, Balenciagas L’essence, var den nedtonad och doften nästan helt perfekt. Nu använder jag den varje dag.

L’essence, 845 kr/50 ml EdP, Balenciaga.

 

Kristina Brusvallformgivare:

– Jag blev blixtförälskad första gången jag kände en doftpuff av Lancômes Balafre för ett halvår sedan. Den är grön och citrusdoftande med inslag av vetiver och lavendel. Jag förflyttas till citronlundarna på Amalfi- kusten när jag bär den. Ett plus är att flaskan har en ren och sublim design. Doften blir en förlängning av min klädstil.

Kristina Brusvall, Lancôme Balafre

Balafre, 1 400 kr/75 ml EdP, Lancôme.

 

Jenny Fredrikssonmoderedaktör:

– Efter över tio år på ELLE har många ljuvliga dofter kommit i min väg. Den som jag har använt till sista droppen och köpt igen är Britney Spears första doft Curious. Den är söt på ett litet mystiskt sätt och inte alls så pubertal och enkel som man kan tro – en av mina absoluta favoritdofter.

Jenny Fredriksson, Curious Britney Spears

Curious, 435 kr/50 ml EdP, Britney Spears.

 

Lovisa Lundströmfackchef:

– Jag har haft Angel från Thierry Mugler i minst 15 år. Det är den enda parfym jag aldrig tröttnar på. Jag älskar den mjuka koladoften. När jag har den blir jag glad och sugen på att hitta på något kul!

Lovisa Lundström, Angel, Thierry Mugler

Angel, 885 kr/50 ml EdP, Thierry Mugler.

 

Lisa Arnellwebbansvarig ELLE.se:

– Jag gillar min Chanels Chance eau tendre som jag fick i våras. Jag gillar att den inte luktar så starkt. Jag känner mig ren, nyduschad, fräsch och lite skönt sportig i den.

Lisa Arnell, Chance eau tendre Chanel

Chance eau tendre, 685 kr/50 ml EdT, Chanel.

 

Magda Lipka Falckformgivare:

– Min favoritparfym är Comme des garçons 2 som jag haft i fyra år. Den har integritet och är lite sträv. Jag tycker om flaskan som har en ovanlig, organisk form och ligger som en liten pöl i handen. Doften känns spännande och förändras hela tiden, men den känns också som en gammal trygg vän, varm och samtidigt lite mystisk.

Magda Lipka Falck, Comme des Garçons

2, 775 kr/50 ml EdP, Comme des Garçons.

 

Emma Elwinmoderedaktör:

– Jag fick Encens chembur från Byredo i födelsedagspresent för två år sedan och jag har haft den varje dag sedan dess! Jag har alltid gillat mustiga, men inte för tunga parfymer. Den här doftar mysk, men även citron som gör den lätt. Jag känner mig sofistikerad, lyxig och fräsch i den.

Emma Elwin, Encens Chembur, Byredo

Encens Chembur, 950 kr/50 ml EdP, Byredo.

Av: Hedvig Von Mentzer Foto: Stefan Segolson, Ida Borg

Läs mer:

ELLE-redaktionens mest romantiska platser

9 doftljus för mörka höstkvällar

Så skapas (och odlas) Chanel no 5