Peeling utan farlig mikroplast – så väljer du rätt!

Hitta rätt hudvårdsprodukter – som är bättre för både dig och för miljön! ELLE listar 7 peelingprodukter utan farlig mikroplast.
18 april, 2015

Peeling är underbart i allmänhet, och inför den barbenta brun-utan-sol-säsongen i synnerhet.

Men visste du att de små, mjuka poleringskornen är förödande för våra vänner i havet? Varje år spolas 40 ton mikroplaster ut bara i Östersjön från skönhetsprodukter. Ouch!

Det handlar om pyttesmå, mjuka plastkulor som används för sin polerande förmåga i till exempel whitening-tandkrämer, peelande duschkrämer och skrubbkrämer. När duschvattnet sköljs ut i avloppet, slinker mellan 10 och 30 % av de pyttesmå plastkulorna igenom reningverken, och hamnar i havet. Väl där äts de upp av plankton och bottendjur i tron om att det i mat, och så börjar vandringen uppåt i näringskedjan till allt större fiskar. Äter du skaldjur hamnar partiklarna hos dig också så småningom – en genomsnittlig europeisk skaldjursätare får i sig 11 000 plastpartiklar per år, skriver Dagens Nyheter. Än finns inte belägg för att partiklarna skulle vara farliga för människan, men det kan vara så att plasten drar till sig andra mijögifter. Oavsett så finns det finns ingen anledning att fortsätta tanka haven och djuren med plast när det finns superba alternativ som gör huden precis lika mjuk och glowig.

Flera stora företag, som L’Oréal och Unilever (Dove, Pepsodent mm), är igång att rensa sina produkter på mikroplaster, och förhoppningsvis ser vi snart en lagstiftning i EU.

I väntan på det – gör en egen mikroplast-detox där hemma!

1. Kolla på badrumshyllan efter produkter märka med luddiga termer som microspheres, microcrystals, microbeads. Allt sånt är misstänkt.

2. Håll koll på ingredienser som börjar på poly-. Det betyder plast. Polyeten (PE), eller Polyethylene, är vanligaste typen av mikroplast i skönhetsprodukter.

3. Investera i peelingprodukter som istället använder socker, salt, malen bark eller liknande. Här är några favoriter!

 

FÖR KROPPEN:

RITUALS, Mandi Lulur, Body Scrub, 195 kr

JURLIQUE, Body Exfoilating Gel, 320 kr

BJÖRK & BERRIES, White Forest Body Scrub,  220 kr

 

FÖR ANSIKTET:

NUXE, Gentle Exfoliating Gel with Rose Petals, 179 kr

REN, Rosa Centifolia Gentle Exfoliating Cleanser, 320 kr

THE ORGANIC PHARMACY, Enzyme Peel Mask Vitamin C & Papaya, 555 kr

PAI, Kukui and Jojoba Bead Skin Brightening Exfoliator, 250 kr

Foto: All Over Press

Läs mer:

Skönhetsguide – Peela dig len och ren >

Maria Beautybox: 5 superskrubbar för gnistrande spiror >

Björk & Berries lanserar närodlad parfym >

Finnar av solkräm? Vi har lösningen >