Mouchen – en skönhetsklassikern som aldrig går ur tiden

23 feb, 2016 
AvJenny Fredriksson
Från skönhetsfläck till skönhetsmarkör – mouchen har en spännande historia.
Annons

Kärt barn har många namn: Djävulsmärke, födelsemärke, mouche eller en ambitiös fräken. Det lilla födelsemärket i ansiktet har gått från att vara något skrämmande till att i dag vara något eftertraktat som ger ansiktet karaktär.

Mouchens stora glansperiod var under 1700-talet, då man i de europeiska hoven gärna framhävde eller målade dit dem. Fantasin hade inga gränser och man applicerade lekfulla symboler som hjärtan, klöver och spader, allt gjort i finaste siden, sammet och taffeta.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Den ”tillverkade” mouchens placering var också av yttersta vikt då den kunde ha en praktisk funktion, exempelvis att dölja fula ärr.

Numera är skönhetsfläcken – den äkta och den fejkade – en pricksäker klassiker som vi gärna förknippar med en dekadent glamourlook. Tips! Använd en vattenfast eyeliner eller ögonpenna för att skapa eller förstärka en mouche.

Kika in i bildspelet för att kolla in en riktig skönhetsklassiker:

Foto Imaxtree, AOP-IBL 

 

Annons