Min skönhetsrutin: ELLEs beautyredaktör Carin Hellman

Min skönhetsrutin: ELLEs beautyredaktör Carin Hellman

ELLEs beautyredaktör Carin Hellman är som en detektiv i beautyhyllorna. När hon hittar rätt blir hon euforisk.
29 april, 2017

Hur många produkter har du testat i ditt liv tror du?

– 10 000 kanske? Haha, faktiskt helt omöjligt att svara på. Ibland funderar jag på hur många liter crème, syror och serum som applicerats på den här kroppen och i detta ansikte de senaste tio åren.

Hur vet du att en produkt är bra och passar dig?

– Jag tror att jag har skapat ett sjätte sinne för det. Jag är som en spårhund, jag kan snabbt känna på en formula och doft vilken kvalitet produkten har. För mig är beautyprodukter lika mycket eufori som arbete. Jag är ganska krass också; även om jag gillar glättig yta och dyra förpackningar är jag främst fokuserad på vad innehållet kan göra för mig. Det finns mycket som ser snyggt ut på ytan, men som sedan inte gör nämnvärd nytta på huden. När det gäller hudvård är det högst individuellt vad som passar olika människor. Det kan också variera beroende på ålder, säsong och tid i månaden. Det är ett ständigt detektivarbete att hitta rätt hudvårdsprodukter.

Har du hittat den perfekta hudvårdsrutinen?

– Jag arbetar mycket med cocktails – testandet är en del av mitt arbete. En av mina största badrumslådor är enbart tillägnad serum, essenser, masker och crèmer. Där göttar jag ner mig varenda kväll. Jag har oändligt många favoriter, men återkommer alltid till Nimue och Bioeffect, två märken som min känsliga och fortsatt acnebenägna hy aldrig reagerar negativt på och som alltid får mig att se minst tre veckor yngre ut, haha.

Vilken är den första skönhetsprodukt du använder på morgonen?

– Ansiktsrengöring från Cetaphil direkt i duschen, en pumpflaska med en mild formula som tvättar bort varenda trötthetsfläck i ansiktet. Dessutom är den prisvärd. Tidigare har jag alltid hamstrat den i USA, men nu finns den på de flesta svenska apotek.

Din största beautybesatthet?

– Okej, har ni en timme? Jag kan knappt välja längre. Men jag har alltid älskat röda läppar och använder olika typer av läppstift och tints varje dag. Det är världens bästa pick-me-up när man bollar jobb och två små barn. Jag kan heller inte vara utan pedikyr – sommar som vinter. Jag älskar att gå barfota, kan inte leva med trötta tassar. Jag går ofta i sandaler tills det börjar snöa.

Har dina beautyrutiner ändrats med åren, och sedan du fick barn?

– När jag var yngre gjorde jag allt för att täcka. Jag kämpade länge med acne, det var mycket därför jag skolade in mig på beautyjournalistik – jag skulle knäcka koden och råda bot på acnen. När acnen väl gav upp när jag var runt 30 upptäckte jag syrapeeling, och den har aldrig lämnat mig sedan dess. Den blir bara viktigare ju äldre jag blir! En riktigt bra enzympeeling – AHA eller BHA – kan jag inte leva utan. Inget får min hy att kicka igång och få en sådan lyster som till exempel Nimues Exfoliating enzyme, en av mina topp tre favoritprodukter all time. Rutinerna har absolut ändrats sedan jag fick barn, speciellt sedan vi fick två … Tur att foundation och lysterprodukter har blivit så fantastiskt bra att man kan trolla bort sömnbrist med en pensel och lite puder.

Lägger du mycket tid på håret?

– Jag har alltid haft ett bra och tjockt hår med mycket självfall. Jag har dessutom alltid klippt mig ofta, var sjätte till åttonde vecka, och aldrig kompromissat med kvaliteten på hårprodukter. Det finns många skönhetsprodukter som går bra att köpa budget, men när det gäller hårvård tycker jag att det är mycket mer kännbart vad som är bra kvalitet. Speciellt glad är jag i alla fantastiska svenska varumärken! Jag älskar Noir Stockholms hårvårdsserie och deras Epic treat. Björn Axéns Powerful volume är en helt magisk hybrid av torrschampo och volympaste. Jag gillar också Lernberger Stafsings Root camouflage. Heja Sverige! Är också helt såld på allt Shu Uemura, Oribe och Bumble and bumble hittar på.

Parfym, vad betyder det för dig?

– Det är en helt egen värld – jag blir helt förtrollad. Parfym på en viss nivå är verkligen poesi och många av de parfymörer jag haft privilegiet att träffa i mitt arbete är rena konstnärer. Jag kan på riktigt börja gråta av riktigt fin parfym. Och jag blir lika förbannad av en riktigt dålig. Jag älskar Tom Ford, Maison Francis Kurkdjian och, inte att förglömma, Byredo med Ben Gorham, vars resa jag har följt ända sedan han själv stod och stöpte doftljus på Telefonplan. Jag äger faktiskt en av de allra första Gypsy water som tillverkades. Den är fortfarande en av mina finaste doftskatter.

Använder du mycket makeup?

– Det har blivit mer med åren. Jag kanske slutar som en Hollywoodtant, haha. Jag har alltid lagt ner mycket tid på en riktigt bra bas och på läppstiftet. I dag går jag aldrig hemifrån utan foundation från Dior, Armani eller Sisley. Jag grundar alltid med Beccas Backlight priming filter, ett amerikanskt varumärke som jag älskat i åratal och som just kommit till svenska Sephora. De är även grymma på highlighter, precis som Tom Ford. By Terry är en annan återkommande makeupfavorit.

Carins topp tre läppstift

Chanels Rouge allure lip ink i tonen Vivant. ”Den perfekta hallonröda. Sitter som en smäck i timmar!”

Armanis Ecstasy lacquer, Nr 205. ”Den ultimata nudetonen i magisk stift-/crème-hybrid.”

H&M Beautys Velvet lip cream i tonen Screen siren. ”En budgetfavorit, ett ljuvligt flytande läppstift med matt finish.”

Av: Katarina Matsson Foto: Mikael Axelsson

Läs mer:

Min skönhetsrutin: ELLEs moderedaktör Jenny Fredriksson

Min skönhetsrutin: Mini Andén

Min skönhetsrutin: Nina Oja