Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Kakans stora maskskola – hitta den perfekta ansiktsmasken

20 okt, 2017 
AvELLE -redaktionen
En riktigt bra ansiktsmask kan göra underverk för hyn. Men det finns lika många masker som känslor, och masker för alla behov. Låt ELLEs maskmiss-brukare nummer ett – Kakan Hermansson – guida dig rätt.
Annons

Först och främst: En bra mask ersätter inte en bra hudvårdsrutin. Tvärtom. Gör masker till en del av rutinen. En vana på repeat. Och boosta gärna deras effekt med både uppbackning och efterarbete. Då kan masken göra susen.

Fukt

En bra fuktmask ska släcka din törst, helt enkelt. Det kan funka med en 15-minuterspåläggning för att känna sig återfuktad och redo för fest eller bara livet. Själv lägger jag alltid på en fuktmask över natten. Rengör alltid innan, gärna med toner, essense och fuktserum under.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Fuktmasken ska fylla på fukt- depåerna, då förebyggs och reduceras torrhetslinjer. Man både känner sig och ser mer återfuktad ut. Många fuktmasker hjälper till att successivt bygga upp en skyddsbarriär i huden. Ju äldre vi blir, desto mindre naturlig fukt finns i huden. Det är inte lag på det, men det är skönt med extra fukt då och då. Och en mask är både avslappnande och tvingar dig till lite egentid.

Annons

Rengöring

Är du ute efter en behandling som rengör på djupet kommer du nog att kleta in dig i en lerbaserad mask förr eller senare. Lera absorberar överflödigt fett och förhindrar att porerna täpps igen. Kaolin är en speciell lersort som balanserar talgproduktionen och passar den allra känsligaste hy. Denna lera som har förmåg-an att suga upp både fett och vatten används inte bara i masker utan även i rengöringsprodukter av-sedda att användas dagligen. I rengörande masker tillsätts ofta fruktsyror eftersom exfoliering verkar mjukgörande och peelar bort döda hudceller. Resultatet blir lite extra glow och lyster!

Tips:

Djuprengörande lermask som tömmer varje por! Använd som 5-minuterskur 2-3 gånger i veckan för bästa resultat.

Djuprengörande lermask som tömmer varje por

Har man stora porer och lite problemhy bör man testa denna fantastiska lermask som drar ihop porerna (utan att täppa igen helt) samt absorberar överflödigt fett och orenheter. Innehåller dessutom lugnande och läkande växtextrakt.

Claymask pore refining mask,  425 kr, Medik8.

Firming

Känner du dig lite slapp, torr och glåmig? Söker du spänst och kanske ett litet lyft, då är en firmingmask något för dig. Ofta innehåller dessa masker något slags uppstramande ingrediens, kanske havsalger eller hyaluron-syra. I denna kategori kommer du förmodligen att springa på ”askungemasker”, som refererar till snabb förvandling. Många masker med uppstramande effekt lovar tillfälligt fastare hy och utsuddade rynkor.

Annons

Tips:

Smakar det så kostar det! Denna mask innehåller neroliextrakt som ger ansiktskonturen ny skärpa, återfuktar på djupet och tar bort fina linjer.

Le lift firming recontouring massage mask, 870 kr, Chanel.

Sheetmask

Masker blev genast roligare och mer lättillgängligt när de koreanska sheetvarianterna lanserades. I Korea ingår de i mångas dag liga beautyrutin. Vi som inte följer 11-stegsrutinen slaviskt kanske unnar oss någon mask i veckan. Självklart finns det en uppsjö av märken och använd-ningsområden – Hannibal Lectorlooken är den gemen-samma nämnaren.Maskerna finns i bland annat bomull, bio- cellulosa och gel. Förutom att skrämma livet ur dina Insta-gramföljare erbjuder maskerna allt från fukt, en lugnande be- handling, uppstramning och retinolboost. Hyaluronsyra är vanligt för att binda fukt och retinol för att boosta hudens kollagenproduktion. Vissa masker bubblar och exfolierar milt samtidigt som huden syre- sätts. Koreanska masker finns med bambu, snigelslem, geting- gift, hästfett, gurka, ginseng, aloevera, potatis och granatäpple, för att välja några. Du kan klicka hem 42 koreanska masker på Ebay för 240 kr, eller lägga lika mycket på en och samma mask från de dyrare märkena. Anpassa maskens temperatur – lägg i kylen några minuter en varm dag eller i bakfickan en kylig kväll.

Annons

Tips:

Denna unika ansiktsmask är tillverkad av 100 procent naturligt jäst kokosjuice som gör maskens fibrer 1 000 gånger finare än traditionella bomullsmasker, vilket gör att huden får lättare att ta upp näringen. Den innehåller hydrolyzerat kollagen som mjuk- gör, återfuktar och jämnar ut huden.

Moisturizing sheet mask, 90 kr, Miqura.

Kombinera

Det går utmärkt att kombinera olika masker efter varandra, eller med andra produkter. Efter en rivig rengörande eller exfoliera-nde mask passar det perfekt att balansera med en fuktmask. En fuktmask ger till och med bättre resultat om du städar bort lite döda hudceller innan. Samma gäller med några droppar fukt- serum före fuktmask. Huden kommer att älska dig!

Annons

Läs mer:

Annons