Kakan: ”Mina vänner får mig att erkänna mina fulaste sidor - och gör mig till en bättre människa.”

Kakan: ”Mina vänner får mig att erkänna mina fulaste sidor - och gör mig till en bättre människa.”

Kakan avslöjar sina hudvårdshemligheter, öppnar upp om varför vänskap och systerskap är livsviktigt och berättar varför det är helt stört att säga att man ”unnar sig” - när det är något man alltid borde göra.
19 november, 2018

– En vän får mig att vara mitt bästa jag, är den jag alltid vill ringa först när något händer – och den som fattar allt med en blick.

För Kakan är vänskapsrelationer grundläggande i livet. Något som trots måsten och jobb faller sig som en naturlig del av vardagen.

– Vi äter middagar ihop och myser, sminkar upp oss och går ut, sms:ar tusen sms, pratar, äter och lagar mat, promenerar i skogen, äter ännu mer, reser och kollar på Bachelor och bokstavligen skriker. Det är inte så dumt att ha vännerna i sina vardagsmåsten, säger Kakan.

Kakan och två av hennes bästa vänner på Kallbadhuset i Saltsjöbaden.

Hon beskriver sina bästa vänner som de som alltid finns där – och som ger det där lilla extra när man behöver det som mest. Någon som packar ner ens lägenhet när man själv är för trött för att flytta, eller som städar vinden utan att blinka.

Ta vänskap på allvar!

Men Kakan berättar att man inte får glömma att det också krävs arbete – i alla slags relationer. Romantiska som vänskapliga.

– Ta det på allvar – vänskap är så värdefull. Prata och var sårbar. Var förlåtande och frågvis. Mina vänner får mig att erkänna mina fulaste sidor – och gör mig till en bättre människa.

I en vänskap har båda ett ansvar. It takes two to tango, så att säga. På frågan om varför hon själv är en bra vän svarar hon därför:

– För jag vill lyssna och att mina vänner ska må bra, deras välmående är mitt välmående. Ärligt talat finns det ingen anledning att inte vara en bra vän, säger Kakan.

”Feminism är ingen åsikt, det är en samhällsanalys”

Kakan ser på vänskap och feminism med samma ögon, precis som att det faller sig naturligt att ge stöd åt sina vänner borde det vara självklart att lyfta alla sina medsystrar. Man måste se andra personers utsatthet och förstå vad som krävs för att stötta varandra, menar hon.

– Ärligt talat, hur svårt är det? Det är väl bara att inte vara en hemsk människa. Sen är det bra med kunskap också, feminism är ingen åsikt, det är en samhällsanalys som du kan diskutera och läsa dig fram till. Påminn dig själv om patriarkatet och rasismen varje dag för att förstå varför världen ser ut som den gör, säger hon och fortsätter:

– Kvinnor måste börja älska sig själva, hur ska vi annars kunna vara snälla mot oss själva och varandra? Jag tror tyvärr att man måste känna allt det där jobbiga och uppleva stress och utbrändhet för att förstå att ett annat liv är möjligt, säger Kakan.

Kakan har själv brottats med psykisk ohälsa i långa perioder – och berättar att det tagit ett helt liv att nå någon form av balans i vardagen, samtidigt som hon understryker att hon inte är klar än på långa vägar.

– Jag har varit deprimerad flera gånger och lidit av panikångestattacker i så många år. Jag har även jobbat ihjäl mig under perioder.

”Jag pratar aldrig om mat eller saker som jag äter i orden ”unna” mig – det är helt stört.”

För några år sen bestämde sig Kakan sig för att det fick vara nog – men förstod samtidigt att det skulle ta tid att lyckas varva ner och hitta balansen.

Idag beskriver hon sig som privilegierad som dels kan jobba mindre än tidigare och ha mer tid över för familjen – mycket på grund av att hon blivit bättre på att tacka nej till jobb hon inte har tid för, eller helt enkelt inte vill göra.

– Jag försöker att alltid vara snäll mot mig själv, jag äter gott, älskar att shoppa fina skor, gillar smycken och att resa. Jag pratar aldrig om mat eller saker som jag äter i orden ”unna” mig, det är helt stört.

Att vara snäll mot sig själv kan vara så enkelt som ägna sig åt något man brinner för. Och i Kakans fall har hon haft turen att hitta ett stort intresse i hudvård – som lyxigt nog boostar såväl hennes inre välmående som yttre, samtidigt som hon nu kan kalla det sitt jobb.

– Från början hade det med min dåliga hud att göra, och att hudvård var det enda jag någonsin skulle ha råd med när det kom till lyx. Men för några år sedan började jag intressera mig ordentligt och det intresset blev enormt, och sedan mitt jobb, säger Kakan.

”Det är som flytande hudterapi på tub”

Som skönhetsredaktör berättar Kakan att hon känner ett ansvar gentemot sina lyssnare och läsare att de hudvårdsprodukter hon tipsar om håller hög kvalitet och att priserna är överkomliga – något som väckt hennes intresse för varumärket L300. L300 bygger på en svensk medicinsk upptäckt och produkterna använder samma ämnen som huden själv producerar, vilket hjälper huden att behålla sin rätta fuktbalans.

– Det är så skönt att någon annan forskat fram allt det där så jag kan luta mig tillbaka och bara använda det. För mig är L300 det bästa av många världar; stabilt, tryggt, bra pris och inga konstigheter.

Vilka är då favoriterna?

– Älskar Hyaluronic-serien, hyaluronsyra är en helt otrolig ingrediens. Hyaluronic Renewal Serum är som flytande hudterapi på tub! Är också svag för Intensive Moisture Night Cream eftersom min hud kräver enormt med återfuktning. Får jag säga en till? Hyaluronic Renewal Anti-Age Eye Cream är skitbra, och det är ett så bra pris för en ögonkräm.

Har du några andra hudvårdsknep?
– Om jag har! Återfukta, rengör, peela och skydda. Sen kan du variera det till och från. Och om du tycker du behöver fukt, då behöver du i princip alltid mer!

Hur ser din morgon- och kvällsrutin ut?
– En balmtvätt, en geltvätt, micellärt vatten, toner, serum, ett till serum, dagkräm med spf och smink om andan faller sig på. Minus smink på kvällen plus ögonkräm.

Hur har ditt förhållande till hudvård förändrats genom olika perioder i livet?
– När jag är stressad är jag för lat för att bry mig om huden, lägger mig med smink och orkar liksom inte hålla på. Men nu försöker jag verkligen ta mig tid, det handlar ju om typ sju minuter.

L300 bygger på en svensk medicinsk upptäckt.

Klicka hem Kakans favoriter från L300 på Apotek och Åhléns.

Läs mer om L300 här.