Intervju med smyckedesignern Lara Bohinc: –"Jag antar att jag har en Skandi-crush"

12 juli, 2014

Lara Bohinc är en färgstark och sprudlande kvinna av världen. Från London designar hon framgångsrikt och under eget namn kollektioner med smycken, väskor och accessoarer som syns på allt från svenska kronprinsessor till hollywoodkändisar på röda mattan. Inför sommaren och den nya höstkollektionen bad vi Lara avslöja sina inspirationskällor och favoritresmål samt spännande framtidsplaner. Och så undrar vi – varför gillar hon svenskar så mycket?!

av JOHANNA ANDERSSON

Designern Lara Bohinc har en skandi-cruch!

Vi hade inte möjlighet att ses när du hade din pressdag i Stockholm, var det en bra resa?

– Alltid! Vilket fantastiskt ställe! Vacker stad, roliga, snygga människor och fantastisk mat.

Du har valt en svensk modell, Theres Alexandersson, som också är en utav våra bloggare på ELLE, som ansikte i din nya höstkampanj. Varför är hon perfekt för ditt varumärke?

– Hennes ansikte har mycket karaktär och hon utstrålar modern skönhet. Hon är liksom perfekt och ovanlig på samma gång.

Du jobbade också med en svensk stylist, Maria Virgin, som också brukar jobba med ELLE. Går du igång på svenskar den här säsongen?

– Haha! Ja jag antar att jag har en Skandi-crush! Jag älskar också era filmer, kriminalromaner, design och estetik. Och så ska vi inte glömma att min affärspartner, Ernst Malmsten, också är svensk!


ELLEs bloggare Theres Alexandersson i Lara Bohincs höstkampanj.

Varför är den skandinaviska looken rätt för den här kollektionen?

– Mina kollektioner handlar mer om former än utsmyckning, så enkel och minimalistisk styling låter smyckena tala för sig själva. Vår kampanj-stylist, Maria Virgin, fångade verkligen den känslan helt perfekt.

Blir du inspirerad av Skandinavien?

– Jag blir aldrig särskilt inspirerad av platserna jag reser till. Jag vet att vissa designers kommer tillbaka från Indien med en Indien-inspirerad kollektion, men så är det inte för mig. Jag hittar inspiration i abstrakta saker, som geometriska former, konst, natur och arkitektur.

Var det något särskilt som inspirerade höstkollektionen?

– Den inspirerade av banorna (orbits) som planeterna färdas i, och därför heter kollektionen också orbit.


Svenska stylisten Maria Virgin har stylat Theres i kampanjen. 

Du har skapat några produkter i akryl, är det ett nytt material för dig, och hur kom det sig att du valde det?

– Jag älskar alltid att utforska nya material och tekniker, och ibland blir jag uttråkad av att jobba med metaller, så jag tänkte att jag skulle göra något nytt. Men det är inte ett helt nytt material eftersom att jag har jobbat med det tidigare.

Dina kollektioner har blivit ganska stora nu, eller hur? Tror du att du kommer att fortsätta designa smycken, väskor, sjalar och accessoarer på samma sätt fortsättningsvis?

– Ja de har blivit ganska stora, det har du rätt i. Men jag antar att vi inte alltid kommer att göra alla kategorier, utan kommer att förändras i och med att designen förändras. I September lanserar vi en kollektion med accessoarer för hemmet tillsammans med det svenska företaget Skultuna. Den kommer att innehålla ljusstakar, bokstöd och servetthållare, så det blir något alldeles nytt.


Grafiska former, konst, natur och arkitektur inspirerar Lara. 

Får du vara ledig något i sommar?

– Jag hoppas verkligen det, men jag har mycket jobb att göra. Inget är bestämt än, men jag tror att jag kommer att åka till Ibiza, Mykonos och Slovenien någon gång under sommaren.

Vilka är dina favoritresmål?

– Jag är en riktig ”beach bum”, så vart som helst där det finns sand och ett blått hav funkar för mig, men mina favoriter är Jamaica, Ibiza, Korsika och Thailand. Utöver det älskar jag Indien och platser i jungeln som Angkor Wat eller Palenque i Mexiko.

Vad tar du alltid med dig från dina egna kollektioner på dina sommarsemestrar?

– Jag försöker att packa lätt, men jag tar alltid med mig massor av stela armband och hängsmycken eftersom de passar så bra ihop med bikinis. Apollo Wave Bangle är mitt favoritarmband, och självklart har jag alltid min kaftankollektion med mig.

Vilken av dina egna produkter använder du mest just nu?

– Jag har alltid på mig min ring ”sun and moon”.  Jag har den i alla färger och lämnar nästan aldrig huset utan den.

Vad är mer på gång framöver med varumärket Lara Bohinc?

– Heminteriör! Jag kan inte säga mer än så just nu. Vi har också ett nytt tema för en kollektion med silversmycken till våren och sommaren 2015.


Läs Theres blogg här!