Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Intervju med 3 svenska skönhetsgurus

24 jun, 2015 
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det pratas ofta om det svenska modeundret. Nu vill vi lyfta all magi som sker på de blågula skönhetsdiskarna. Vi har intervjuat tre av de främsta svenskarna inom området; Linda Öhrström, Ben Gorham och Ebba Bucht.

Det vore regelrätt tjänstefel att inte nämna Byredo när man pratar om det svenska skönhetsundret. Grundaren Ben Gorham satte svensk, nischad parfym på kartan 2006 då han först började göra doftljus. Sedan dess har Byredo utvecklats till ett internationellt företag med doft, väskor och ljus, vars produkter har tagit sig in hemma hos varenda medveten ”livsstilare”.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Den senaste skapelsen i parfymbiblioteket är The hair perfume collection – tre av Byredos allra populäraste parfymer som hårparfym. En ”snällare” doftvariant som blir lätt och luftigt drömsk i håret.

– Folk är mycket mer experimentella med hur de bär parfym idag. För Byredo har fokus alltid varit att ta fram fina dofter, och nu vill vi även hitta innovativa sätt att applicera och bära en doft, säger Ben.

Annons

 

En av ELLEs favoritmakeupartister, Linda Öhrström, gick nyligen över till att enbart använda ekologiska och naturliga makeup- och skönhetsprodukter. I våras öppnade hon även en beautyshop (Lindaohrstrom.tailwide.com) med några av de bästa märkena inom naturlig skönhet.

Varför denna beauty-detox?

– Jag gjorde olika tester för att kolla min hälsa, tester som visade att jag var fullproppad med tungmetaller som aluminium och kadmium. Många av dessa ingredienser finns i smink- och skönhetsprodukter. Det var ett wake up call, speciellt då jag sedan länge levt på grön juice, ätit ekologiskt och detoxat.

Går att vara ”naturligt baserad” som makeupartist?

– Ja, nästan till 100 procent. Men jag skarvar lite ibland med ”vanligt smink” när jag gör jobb och plåtningar.

 

dark rain ekologisk parfym björk and berries

Ebba Bucht är CEO på Björk & Berries och aktuell med den nya, helt naturligt framställda, EdP:n Dark rain.

Annons

Varför ligger skönhetsekologi så i tiden?

– Klimatförändringar och medvetenhet kring vår miljö har väckt frågan framför allt när det gäller mat och sedan har det spridit sig. Rent skönhetsproduktmässigt finns en längtan ”tillbaka till naturen”, bort från vår stressiga och ibland konstlade värld och mediabild.

Varför är det viktigt för dig och Björk & Berries?

– Mitt intresse för ekologiska produkter började när jag var i Los Angeles för flera år sedan och blev inspirerad av stadens ekolivsstil. Jag fick även uppleva att ekologiska produkter ofta är de bästa och mest högkvalitativa produkterna.

Vilka var utmaningarna i att skapa en helt naturligt baserad EdP?

– Det är alltid svårt att uppnå exakt det man vill när man har tillgång till ett begränsat antal råvaror. Det vi har gjort är en egen, svensk ekolyxfilosofi där vi är väldigt öppna med vad våra produkter innehåller och där vårt högsta mål är att skapa den bästa produkten som är naturlig i så hög grad som möjligt.

Annons

 

På Södermalm i Stockholm har Sveriges mest intressanta parfymprojekt flyttat in. Tomas Hempel är grundare av Collect & Bottle.

Berätta om er!

– Hos Collect & Bottle kan du blanda din egen parfym. Det är en plats där dofterna är i fokus, och ett möte mellan individer – vilket i sin tur genererar något unikt.

Hur går skapandet av en egen doft till?

– Tillsammans med vår parfymör får du gå igenom ett doftbibiliotek som består av 50 ämnen. Utifrån önskemål och parfymörens rekommendationer tas ett unikt recept fram. Du får sedan, under överseende av parfymören, blanda ihop din doft. Du får med dig en flaska med 30 milliliter EdP, med egen etikett. Receptet arkiveras även så att du har möjligheten att skapa din doft igen. Att göra sin egen doft tar cirka två timmar och kostar 1 400 kronor.


Kroppskontroll
Pernilla Rönnberg startade ekolyxlinjen Estelle & Thild 2007 – i dag finns produkterna på i stort sett varje kontinent och nu börjar märket även säljas på 138 (!) franska Sephora-butiker. Nu i maj lanseras fyra nya doftlinjer med sex olika kroppsprodukter till varje doft. Vi har helt kapitulerat för Spring rose blonde som bland annat finns som skrubb, kroppsolja och magiskt body butter.

Annons


Finfransar
Fransstyling var ett av de trendord vi adderade till skönhetslexikonet under 2014. Utbudet av mascara, fransförlängning och lösfransar har gett oss helt nya möjligheter att forma fransarna, även en helt vanlig dag på jobbet. Makeupartisten Gabriella Elio – som bland annat jobbat med Rebecca & Fiona – kände dock att det saknades ett komplett lösfranssortiment av hög och jämn kvalitet som lämpade sig för alla människor och tillfällen.

Nyligen lanserade hon därför Sweed lashes, en egendesignad franskollektion med tolv tidlösa, chica och lättanvända fransar som inte bara passar när det är fest. Handknutna, i tonerna svart, blond och brunt kan de användas upp till tio gånger. Fransarna finns bland annat på Kicks, för 110 kronor.

 

Till dig som klickar dig fram till våra skönhetsartiklar först av allt: ELLE Beauty har nu en egen sida på Facebook. Följ oss för dagliga uppdateringar på området!

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons