Artikeln innehåller reklamlänkar

Infrarött LED-ljus – allt du behöver veta om nya beautytrenden

Infrabastu i Stockholm – allt du behöver veta om trenden

Infrarött och blått LED-ljus är hett just nu – men vad gör egentligen den omtalade beautytrenden för nytta? ELLEs beautyredaktör Carin Hellman reder ut begreppen.
23 maj, 2019

Infrarött LED-ljus har seglat upp som en wellnessfaktor att räkna med, i allt från mer effektiv träning, där man belyses under tiden man tränar, till skönhetsvård under en bastu med resultat som bokstavligen verkar inifrån och ut.

Trenden är egentligen ingen nyhet –  LED-ljus i blått och rött har länge använts av hudkliniker för att hämma inflammationer i huden såsom acne och psoriasis (blått) och kollagenstimulerande anti-age-effekt (rött). Nyheten är att du nu kan ta med fördelarna hem till badrummet, eller boka  bastutreatments som gynnar hela kroppen.

Så vilka fördelar har infrarött och blått LED-ljus?

IR-ljus, det vill säga infra red light, skapar en ”uppvärmande” effekt i huden som kan liknas vid en konstgjord feber.  Man kan förenklat säga att ljuset penetrerar kroppen och värmer den inifrån, till skillnad från när kroppen blir varm ”utifrån” när till exempel luften är varm.

Det infraröda ljuset sägs ha effekt på stela leder, kollagenproduktionen och immunförsvaret. Det blå ljuset har en mer inflammationshämmande verkan och brukar ge bra effekt på hudåkommor som acne och psoriasis.

Infrarött ljus var tidigare en behandlingsform signerad professionella beautysalonger, men numera finns också i high-tech ansiktsmasken DRx spectralite från Dr. Dennis Gross som behandlar med infrafött ljus hemma.

DRx spectralite, Dr.Dennis Gross.

DRx spectralite, Dr.Dennis Gross.

Den har tre olika program och sammanlagt 162 LED-lampor med flera behandlande ljus som är utvecklade för olika behov och kan användas för allt från första ålderstecknen, anti-age-effekt och akne.

I masken kan man själv välja tre olika våglängder av anti-age-verkande rött ljus, infrarött ljus och blått ljus som motverkar akne.

Finns att köpa här.  (länk till Apprl)

Blått LED-ljus

LED-behandling Espada, Foreo.

LED-behandling Espada, Foreo.

Svenska Foreo är också experter på LED-ljus för hemmabruk. Deras Espada är blått, pulserande ljus som verkar inflammationshämmande på akne.

Finns att köpa här.  (länk till Adtraction)

Fullspektrum infraröd bastu – vad är det?

Norska Sophia Lie är den som tagit Sveriges första fullspektrum infraröda bastu till Sverige. I hennes studio  Heat på Birger Jarlsgatan i Stockholm kan man ta 25- och 45 minuters sessioner med fullspektrum infrarött ljus och chromoterapi.

Sophia LIe inne i bastun på Heat.

Sophia Lie inne i bastun på Heat.

– Jag upptäckte konceptet när jag arbetade som modell i New York. För mig blev IR-bastun snabbt en viktig del av min återhämtningsrutin för att ladda batterierna, lindra min stressnacke och hålla mig i form.

Vilka fördelar tycker du att det har för din hud?

– Motståndskraften och lystern ökar betydligt med infraröd terapi. Vi har både korta och längre infraröda våglängder. Den kortaste stimulerar kollagen och elastin i de yttersta skikten av huden. Det hjälper också att läka små sår och ärr, samt inflammationer i både ansikte och kropp.

Sophia Lie, Heat.

Sophia Lie, Heat.

Andra fördelar Sophia Lie upplever av fullspektrum infraröd bastu är:

Anti age-effekt

Det stimulerar kollagen- och elastinproduktionen i huden, inte bara i ansiktet utan över hela kroppen om man bastar infrarött.

Detox

Då kroppen blir uppvärmd inifrån svettas man ut toxiner som lagras djupare in i cellerna.

Muskelvärk

Atleter och personer med kroniska muskelsjukdomar har länge använt sig av infrarött ljus för att lindra trötta och ömma leder och lindra muskelvärk.

Stresslindring

Infraröd bastu kan hjälpa till att höja seratoninnivån och frigöra dopaminer – likande dem du får som en ”runners high” efter ett riktigt bra träningspass.

Du kan läsa mer om Heat här. 

Läs mer här:

Detoxelife: Därför ska du ta årets mattrender med en nypa salt

ELLEs beautyredaktör: Ansiktsspray med solskydd – 5 favoriter

13 prylar som hjälper dig stressa ner och hitta lugnet