Hudvårdsskola: Kan man använda hudvård med syra året om?

Kan man använda aha-, bha- och pha-syra i solen?

Vi börjar gå mot varmare tider och på samma sätt som vi uppdaterar våra garderober är det hög tid att ordna om i hudvårdsrutinen. Men hur är det men syrorna, måste de bort så fort solen kommer fram? ELLEs hudvårdsexpert Moa Alfredsson reder ut. Är det okej att använda produkter med syra året om?
04 april, 2019

BHA, AHA eller kanske till och med PHA-syra, är några av våra favoriter för att hålla huden i schack. Men som många av oss vet gör syror huden extra solkänslig och det är därför väldigt viktigt att använda solskydd varje dag om man har någon typ av syra i sin hudvårdsrutin. Men nu när det börjar gå mot sommartider – måste vi då sluta helt med våra syror?

Det snabba svaret är nej. Du kan använda dina syror året om, OM du också använder solskyddsfaktor. Syraprodukter i hudvård används utan problem flitigt i hela världen och då även på platser där man har svensk sommar året om.

Vad är viktigt att tänka på om jag använder syraprodukter?

Det viktigaste att tänka på, oavsett om det är smällkalla vintern eller en 30 grader varm stranddag, är att använda solskydd. Helst ska du alltid ha minst SPF 30 i ansiktet.

Vad är extra viktigt att tänka på under sommaren?

När det blir varmare ute är det viktigt att applicera rikligt med solskyddsfaktor. Det är också bra om du kan bättra på med SPF under dagen så att skyddet håller länge.

Kan jag använda syra även om jag ska på solsemester och ligga på en sandstrand?

Njaaaa, är svaret på det. Om du tänker hålla dig i skuggan eller inte ligga och gassa i solen går det bra. Men om man har tänkt att ligga på stranden och sola bör man inte använda produkter med syra i. Trots SPF-skydd kan detta bli för intensivt för huden. Att sola för länge, oavsett om man gör det med eller utan syra, är inte att rekommendera då det kan vara skadligt för huden och hälsan. Men om du trots detta planerar att sola bör du sluta med din syraanvändning minst en månad innan.

Om du befinner dig på soligare och varmare platser är också ett tips att använda hatt för att skydda huden mot solens strålar. Chic and safe!

Foto: Imaxtree

Läs mer:

Ska man tvätta ansiktet på morgonen? Vår hudexpert vet! 

Go glow! Vårens 12 bästa syraprodukter för fin lyster

AHA BHA PHA – exfolierar du för mycket?