Här är parfymerna som passar din personlighet

Dessa är trenderna inom parfymvärlden.

Ny höstkappa, nya stövletter – och ny parfym, såklart! Det är hög tid att hitta doften som blir ett med din höstgarderob.
14 september, 2017

Ingefära, tuberos, millennials, layering och duodofter. Sällan har en höstsäsong skådat så många nya parfymer, ingredienser, koncept och flankers (en redan befintlig doft som omarbetats lite och fått ett nytt namn). I år finns något för alla – för parfymnördig eller inte, vi vill väl alla dofta gott?

Visst kan vi skriva under på att det är en (om än kul och väldoftande) utmaning att hitta den där per-fekta doften. Och att det kan vara en besvikelse när väninnans parfym är fantastisk på henne, men inte lika härlig på en själv (det är därför man alltid ska prova parfym direkt på huden och låta den ”mogna” en stund).

Viljan att dofta unikt är ofta en drivande faktor, och ett av modeorden på parfymkartan under senare år är layering, det vill säga att mixa två olika dofter med varandra för att få fram något eget, unikt. Fredrik Johansson är doftutbildare på Alf Sörensen och förklarar layering så här:

– Traditionell layering innebär att man använder en matchande bodylotion eller duschgel tillsammans med sin favoritdoft. Detta innebär att man får en kombination som varar längre på huden och upplevs djupare och ofta mer sensuell. Doftlayering är lite annorlunda – här sprejar man i stället olika dofter i lager, ”layers” på engelska, på huden för att skapa en doft som är unik för bäraren. Dessutom är det ett fantastiskt sätt att bygga en doftgarderob då du med två inköpta dofter faktiskt får ut tre!

Vilka dofter fungerar ihop?

– Det finns inga tydliga regler, men något att tänka på är att hitta några element som knyter dofterna samman. Kanske finns det en blomma i båda dofterna som ger dem en länk? Ett annat sätt att kombinera kan vara att ta en doft som är som en traditionell toppnot – sprudlande och luftig – och mixa den med en doft som är mer som en traditionell hjärtnot eller basnot – fylligare och rikare. Tänk då på att den fylligare doften ska appliceras först och sedan följas av den lättare.

Finns det några andra dos and don’ts?

– Blanda inte fler än två dofter. Välj gärna dofter som är lite enklare i sin komposition. Alla dofter från märket Clean, till exempel, är linjära i sin uppbyggnad. Det gör dem extra lämpade för layering, då du från första ögonblicket vet om kombinationen fungerar eller inte. Med andra dofter, med en traditionell uppbyggnad med topp-, hjärt- och basnot, är det svårare, då man inte vet direkt om kombinationen är lyckad eftersom dessa dofter utvecklas över tid. Här får man testa sig fram, avslutar Fredrik Johansson.

Oavsett om du är redo för layering eller ej dignar parfymdiskarna denna säsong av nya dofter för alla. Här får du den ultimata guiden till höstens mest väldoftande lanseringar.

För dig som är född efter 1980 (då är du nämligen en millennial)

Säsongens hajp är parfymer speciellt riktade till den yngre generationen millennials. Det är sprudlande, energiska dofter med ingredienser som ingefära och tonkaböna.

Twilly, 675 kr/30 ml EdP, Hermès. Because it’s you, 495 kr/30 ml EdP, Emporio Armani. Celebrate N.O.W., 845 kr/80ml EdP, Escada.

För minimalisten

Nytvättat, mjukt och pudrigt. Din parfym ska kännas ren och krispig, utan att sticka ut för mycket.

Zazou, 249 kr, soft perfume stick, Sabé Masson. Warm cashmere, 470 kr/30 ml EdP, Clean. Obsessed, 695 kr/30 ml EdP, Calvin Klein. 

För den stilmedvetna

Modevarumärket på parfymen är minst lika viktigt som hur doften doftar – allra helst varmt, blommigt och energiskt.

Miss Dior, 779 kr/50 ml EdP, Dior. Pop bluebell, 550 kr/30 ml EdP, Stella McCartney. Candy gloss, 630 kr/30 ml EdT, Prada.

För den sofistikerade

Blommigt, elegant och sprudlande grönt. Och absolut förpackat i en flakong som blir ett smycke på parfymhyllan hemma.

My Burberry, 850 kr/50 ml EdP, Burberry. La vie est belle l’éclat, 452 kr/50 ml EdP, Lancôme. Amber musk, 965 kr/50 ml EdP, Aerin.

För den selektiva

Du gillar det lite udda och raffinerade. Doften får gärna vara varm och djup i ett doftkoncept som sticker ut.

Bloom, 895 kr/50 ml EdP, Gucci. Black perfecto by La petite robe noire, 650 kr/30 ml EdP, Guerlain. Basil & neroli, 530 kr/30 ml EdT, Jo Malone.

Läs mer:

Gucci lanserar ny parfym – se exklusiva bilder från eventet

Det ikoniska Byredo-doftljuset blir parfym

9 ikoniska kvinnor om sina favoritparfymer