Så lätt fixar du bikinilinjen inför sommaren

Dags för stranden och korta klänningar. Till sommaren står bikinilinjen och ämnet intimrakning på agendan. Vi guidar dig till hur du fixar bikinilinjen.

Landningsbana eller trekant? Ansad eller brasiliansk? Vilka preferenser du än har när det kommer till rakning är det stor chans att du som läser detta tar bort allt eller delar av håret kring underlivet. RFSU, som nyligen gjorde en undersökning bland 300 kvinnor mellan 20 och 40 år, fick svaret att 94 procent rakar underlivet och bikinilinjen helt eller delvis, en eller flera gånger i veckan.

Med andra ord – de allra flesta gör det, men det är inte ett helt avslappnat ämne. Med största sannolikhet för att fenomenet är relativt nytt och ofta diskuteras i andra sammanhang än skönhetsrelaterade.

Oavsett är det numera mer regel än undantag att raka sig under armar, på ben och bikinilinje. Rakning eller vaxning är vanligaste metoderna, hyveln mest populär. Vanliga problem när du rakar bikinilinjen är inåtväxta hårstrån och allmän irritation, speciellt om du rakar ofta. Det finns enkla trick för att undvika detta: använda rätt produkter, en ren och vass hyvel och rätt teknik.

Kvinna på sommaren med vind i håret.
När sommaren kommer är det många som vill fixa bikinilinjen. Här listar vi bästa tipsen!

Så lyckas du med bikinilinjen och intimrakningen!

  • En mild tvål eller gelé till rakningen minskar risken för att skära sig, ger tätare rakning och mindre friktion.
  • Byt alltid hyvel om den känns det minsta slö, i gamla hyvlar frodas lätt bakterier. Se alltid till att skölja hyveln efter användning.
  • Ha inte bråttom. Långa hyveldrag är bättre än korta och ryckiga. RFSU som undersökt rakningsmetoder rekommenderar medhårsrakning framför mothårs – och om du inte har alltför känslig hy, dra över det rakade området i en annan vinkel, exempelvis korsande.
  • Skölj noga och avsluta med kallt vatten så att porerna stängs. Toppa gärna med en lugnade crème.

Det har diskuterats om det kan vara skadligt att raka intimt. Håret finns där för att skydda känsliga slemhinnor. Alltför frekvent rakning kan störa den naturliga balansen. Det är bra att spara lite hår och inte raka för ofta. Men det är inte farligt, ta bara ett uppehåll om irritation uppstår.

Den brasilianska vaxningen, där allt eller det mesta av håret avlägsnas, är den mest extrema. Fördelen är att du inte behöver trixa med rakhyvel på veckor. Nackdelen är att inåtväxta strån och infektioner lättare uppkommer. Det gäller också att inte vara buskablyg under en sådan behandling – även om de flesta skönhetsterapeuter ser till att behandlingen inte har för många likheter med en gynekologisk undersökning…

Läs mer om intimrakning!

Så slipper du röda prickar på bikinilinjen!

Modellen Ashley Graham ger ut bikinilinje för ”stora tjejer” – se de första bilderna

Av Carin Hellman Foto: Giorgio Z Gatti