Får du finnar av solkräm? Lugn, vi har lösningen!

Lathund för solsäsong utan finnar:
13 april, 2015

Man gör ju sitt bästa. Smörjer religiöst med hög SPF,  trycker ner en hatt i pannan när solen steker som mest och hoppas att huden ska svara med glädjeskutt, superspänst och glow. Men icke.

För många av oss kommer finnarna som ett brev på posten med solkrämen. Lyckligtvis behöver det inte vara så. Faktum är att med rätt solkräm fintar du både eventuella bergsmassiv och känslan av smörpaket. Räddningen stavas skira sokskydd som mattar ner glansig hy – och mineraler över kemikalier.

Allt från ELLE om solkrämer hittar du här!

1. Har du finnar eller tendens till akne, välj hellre ett så kallat fysikaliskt solskydd än kemiskt dito. De innehåller mineraler som effektivt reflekterar alla solens dåliga strålar (UVA, UVB, UVC)  från huden utan att trigga finninvasionen. Zinkoxid visar sig ofta vara bästa valet, för komplett solksydd utan igencloggade porer. Win!

2. Solen i sig skickar lätt huden ur sin balanszon. Ibland är det inte solkrämen utan solen och värmen som får huden att flippa ut. Ännu en anledning att älska skuggan.

3. Efter att du applicerat solkrämen, vänta gärna en kvart innan du lägger makeup. Foundation med SPF är inte skydd nog – MEN du kan göra en kombo av foundation + puder med solskydd som ersätter solkrämen. Scrolla längst ner för en ELLE-favorit!

4. Se till att solkrämen skyddar mot både UVB (som bränner huden) och UVA (som skyndar på åldrandet). Deta är viktigt!

5. Använder du en vattenfast solkräm, exfoilera eller använd en löddrande rengöring för att få bort alla rester. Kör gärna rengöringsborste någon gång i veckan!

PRODUKTERNA:

Ett fysikaliskt solskydd ger generallt färre problem med finnar än krämer med kemiskt skydd. Här är 5 favoriter som skyddar utan finnframkallning.

1. PAULA’S CHOICE, Sun Care Extra Care Non-Greasy SPF50, 249 kr/148 ml

Passar både ansikte och kropp! Perfekt för normal, fet och kombinerade hudtyper. Ger en matt yta, och stärker huden med en cocktail av antioxidanter.

2. PETER THOMAS ROTH, Ultra-Lite Oil Free Sunblock SPF30, 289 kr/120 ml

Som namnet antyder verkligen ultralätt. Parfymfri och gjord för att motverka pormaskar.

3. VICHY, Soleil Dry Touch Sun Cream SPF30, 165 kr/50 ml

Utvecklad för fet/kombinerad hud. Ger en matt yta.

4. EUCERIN, Sun Fluid Mattifying, SPF50+, 169 kr/50 ml

Perfekt för känslig eller aknebenägen hud. Tar ett tag för krämen att sjunka in. Rekommenderas till hud efter laserbehandlingar.

5. AVÈNE, Eau Thermal Sun Care Réflexe Solaire,SPF50+, 129 kr/30 ml

Franska pharmaciefavoriten Avènes solsydd sjunker snabbt in, lämnar ingen vit hinna och passar utmärkt under makeup.

…OCH RÄDDAREN I NÖDEN FÖR SNABBA AV-GLANSNINGAR UNDER DAGEN!

Hudens naturliga oljor gör solskyddet mindre effektivt senare på dagen. Testa ett solskyddande mineralpuder för touchups under dagen. Vi älskar COLOURSCIENCE Sunforgettable (515 kr). Finns upp till SPF50.

Av Maria Ahlgren Foto Imaxtree (Jenny Packham SS15)

Läs mer:

Bästa solkrämerna under makeup!

Blogg: Marias beautybox –SPF för cityslickers