Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Expertens tips: Så fixar du fina fötter som håller hela hösten

19 sep, 2019 
AvMalin Ny
Fotvårdstips
Har du torra fötter som behöver fräschas upp inför hösten? Medicinska fotvårdsterapeuten Lise-Lott Hoffman delar med sig av tipsen som håller dina fötter pigga länge.
Annons

Att fixa höstfina fötter behöver inte ta lång tid och vara särskilt avancerat menar medicinska fotvårdsterapeuten Lise-Lott Hoffman, som driver fotvårdskliniken Stockholms Medicinska Fotvårdsklinik. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att få fina fötter som håller hela hösten.

Smörj, smörj, smörj

Lise-Lott Hoffmans bästa knep är helt enkelt att göra det till en vana att smörja in fötterna varje dag.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Välj en ekologisk salva med bivax eller sheasmör, alternativt en fotkräm med karbamid som mjukar upp.

– Det absolut viktigaste tipset är, smörj, smörj, smörj! Köp en härlig fotkräm och smörj varje dag. Det gör huden mjuk och smidig, säger hon.

Fet fotkräm mot torra fötter
Ekologisk sheasmör för torra fötter. Här kan du köpa det.

Ta ett fotbad

Att ta ett fotbad kan också vara en bra idé. Tappa upp lite ljummet vatten, häll i ett par droppar väldoftande olja och passa på att fila fötterna.

Annons

– Ge dig själv ett skönt fotbad en gång i veckan och passa på och undersök fötterna så att inget problem uppstått, till exempel att en vårta eller förhårdnad slagit rot. Då kan det vara läge att boka en tid hos en fotterapeut.

Fila, men inte för mycket

Fotfil med sandpapper
Fotbil med sandpapper. Här kan du köpa den.

När fötterna är hårda eller torra kan det vara frestande att gå loss med filen i duschen. Lise-Lott Hoffman menar dock att för mycket filande kan ha motsatt effekt. Använder du hård fil kan du få bort en förhårdnad till exempel, men oftast kan det bli för kraftigt för huden som istället producerar ännu mer hård hud.

– Fila fötterna med en mjuk sandpappersfil, men inte oftare än en gång per månad, tipsar hon.

Träna fötterna

Fötterna får utstå en hel del under höst- och vinterhalvåret när de pressas in i trånga, varma och fuktiga skor. Att röra på fötterna varje dag kan motverka stelheten och göra att du får piggare och gladare fötter som håller hela hösten.

– Ge fötterna fotgymnastik en liten stund varje dag, knep och spreta med tårta.

Foto: Imaxtree

Läs mer:

Annons