Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Experten: Så tar du hand om ditt naturligt lockiga hår

22 sep, 2020 
AvMoa Alfredsson
ELLE har träffat hårexperten Karen Davis – ta del av knepen som kommer ta dina naturliga lockar till nästa nivå!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

cKaren Davis, eller Lioness Davis som hon heter på sociala medier, har gjort det till sin uppgift att sprida kunskap och inspiration om lockigt-och afrotexturerat hår.

– Jag började som bloggare men det var väldigt svårt att berätta i text hur man till exempel skulle göra inbakade flätor, så då valde jag att satsa på YouTube istället. Jag såg att det saknades information

– framförallt om produkter i Sverige, för oss kvinnor med krulligt hår och afrohår.

Hennes bästa knep för att ta hand om lockigt hår är att lära sig vad ditt hår har för porositet. Ordet porositet handlar om hur bra ditt hår är på att absorbera fukt. Du kan testa om ditt hår har hög eller låg porositet genom att doppa ett hårstrå i ett glas vatten. Om hårstrået sjunker har ditt hår förmodligen högre porositet – men om det flyter på ytan är porositeten låg.

Annons

– Porositet är A och O för bra hårvård och har du koll på det så kommer det också att bli lättare att hitta de bästa ingredienserna för håret. Om man har hög porositet så uppskattar håret till exempel mycket protein, det minskar trassel och torrhet som är väldigt vanligt när man har hög porositet.

Vilka är dina bästa tips för att tillföra fukt till lockigt hår?

– Återigen kommer din porositet att spela roll. Men generellt rekommenderar jag att man använder sig av LOC eller LCO-metoden när man vill återfukta sitt hår. L står för liquid vilket är vatten eller ett vattenbaserat leave in balsam. C står för cream, alltså ett leave in-balsam som inte sköljs ur. Det ger håret mjukheten som i sin tur gör det lättare att reda ut. O står för olja som hjälper till att stänga in fukten. Även här är det viktigt att veta om du behöver lättare eller tyngre oljor beroende på din porositet, för att bevara fukten.

Vad borde alla med lockigt hår ha koll på?

– Om du vill fokusera på längd är det alltid bra att försöka reda ut håret med fingrarna. Kamma aldrig torrt hår och inpackning är ett måste vid varje hårtvätt. Men framför allt, låt ditt hår vara så mycket som möjligt om du vill se längd. Älska det du har och jämför dig inte med andra. Alla är olika!

Läs mer:

Här är hacksen alla med lockigt hår måste ha koll på!

Annons