Artikeln innehåller reklamlänkar

Enzympeeling ger höstens bästa glow

Bra enzympeeling

Enzympeeling – höstens livräddare i badrumsskåpet! ELLEs beautyredaktör Carin Hellman spanar in tre nya, prisvärda peelings för höstens bästa glow. För tre är en trend!
27 oktober, 2018

Peeling och glow – det kan vara två av beautyvärldens just nu mest googlade och hypade ord. Och inte det minsta konstigt är det – lyster är nog det mest eftertraktade hudtillståndet, oavsett ålder och hudtyp.

VARFÖR PEELA?

Vår kropp och hud har sitt eget system för att putta bort och upp döda hudceller för att ge plats åt nya, friska – en process som börjar i det undre hudlagret (dermis).  Varje dag vinkar kroppen adjö till miljontals döda hudceller där en del av dem blir kvar på den övre hudytan (epidermis). Ju äldre vi blir, desto långsammare går den här processen, vilket gör att vi med tiden kanske också upplever vår hy som mer glåmig och lysterfattig.

Och det är där en peeling kan komma in som en hjälpande hand och ge huden den där lilla extra skjutsen framåt för att skapa nytt liv och lyster.  Regelbunden peeling kan på sikt ge hudens cellförnyelse en hjälp på traven.

VILKEN TYP AV PEELING SKA JAG VÄLJA?

Man får först och främst skilja på mekanisk och kemisk peeling. Mekanisk peeling innehåller korn (av t ex aprikoskärnor) som mekaniskt ger den peelande effekten, i kombination med en mjukgörande och rengörande crème.

Det senaste årets stora trend har varit den syrabaserade enzympeelingen – utan korn är det istället en kombination av AHA-syror (ett samlingsnamn för naturliga syror från t ex citrusfrukt, mjölksyra och glykolsyra) samt BHA-syra (salicylsyra, effektiv på acne och tilltäppta porer) som storstädar på hudytan.

KAN MAN PEELA FÖR MYCKET ?

Ja – det kan man absolut, det är lätt att bli beroende av den rena känslan. Men man ska alltid komma ihåg att huden har en egen förnyelseprocess för att göra sig av med de döda hudcellerna – peelingen ska bara ses som en hjälpande hand, överdrivet peelande kan på sikt göra huden mer irriterad och känslig.

Följ alltid instruktionerna noga och välj peeling baserad på ditt hudtillstånd och hudtyp. Enzympeeling kommer i olika varianter och styrkor, börja hellre milt och bygg på vartefter du känner att huden tål det.

HÖSTENS NYA PEELING-FAVORITER?

Enzympeeling är äntligen för alla plånböcker och badrumsskåp! För från att enzympeeling bara var några få hudterapeutiska varumärkens egendom, finns nu flera prisvärda alternativ med stor tillgänglighet. Och med en mild formula, framförallt perfekt för den som är nybörjare på området, eller bara känner att huden lätt blir känslig och irriterad.

ELLEs favoriter just nu? Dem har du här:

FÖR DEN EKOVÄNLIGE

Estelle & Thild, Instant enzyme peel, 299 kr.

Estelle & Thild har äntligen lanserat en enzympeeling! Naturligt baserad och eko-certifierad har man låtit AHA-syra från granatäpple vara superhjälte i  deras Biotreat instant enzym peel. Mild formula som passar en känslig hudtyp perfekt.

Finns att köpa här.  (länk till Adtraction)

FÖR DEN KÄNSLIGE

Idun minerals, Gentle face peeling, 149 kr.

Idun Minerals har precis lanserat sin första enzympeeling Gentle face peeling – här kommer den exfolierande effekten från äpple. Utan parfym och speciellt utvecklad för dig med en känslig hudtyp är det den perfekta exfolieringen för nybörjaren.

Finns att köpa här.  (länk till Adtraction)

MOT FINA LINJER OCH GLÅMIGHET

Apolosophy, ProAge Enzym peeling, 99 kr.

Apoteket Hjärtats egen beautyserie Apolosophy har också en nykomling i kategorin enzympeeling. Proage Enzym peeling är speciellt riktad till den som vill fightas med ålderstecken som fina linjer och glåmighet – AHA-syra och arginine som gör huden mer mjuk och smidig hjälper huden på traven mot glow deluxe!

Finns att köpa här.  (länk till Apotek Hjärtat)

Läs också:

DIY: Ekologisk läppeeling på bara 4 ingredienser

Peeling utan farlig mikroplast – så väljer du!

Carin Hellman: Därför är makeupstiftet vinterns favorit i sminkväskan