Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Efva Attlings berättar om sin skönhetsrutin

19 jan, 2018 
Röda stift, ljuvliga dofter och en hy med sanslöst glow! ELLE fick privilegiet att kliva in i ikonen Efva Attlings badrumsskåp för att ta del av en rad sköna hemligheter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Efva Attlings ger sina bästa skönhetstips

Du är så fantastisk i rött läppstift – hur många stift äger du?

– Man kan aldrig ha för många skor eller för många läppstift! Jag har säkert 25–30 stycken. För att läppstiftet ska sitta på plats har jag först Laura Merciers Anti-feather lip pencil, sen en konturpenna från Mac i tonen Sherry. Diors Rouge Dior i Nr 999 har den perfekta röda tonen, och deras matta Rouge Dior liquid sitter som ett berg. Jag börjar med den, och om läpparna blir för torra bättrar jag på med läppstiftet Rouge Dior Nr 999.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Jag har precis fått tag i Pat McGraths nya läppstift, som är så coola och vackra. Hon är ju en av världens grymmaste makeupartister. Älskar färgen Elson, döpt efter modellen Karen Elson, som är lite djupare röd och matt.

Efva Attling i röd skinnjacka
Efva Attling berättar om sin skönhetsrutin.

Berätta om ditt första beautyminne!

– Min moster Tittis Dior-läppstift som jag gick och doftade på när jag var hos henne som liten tjej. Ett annat starkt minne är min sextiotalslook från min modellkarriär med ljusa läppar och kakmascaran från Max Factor, som inte var helt hygienisk eftersom man spottade i asken. Mamma hade alltid doften Shalimar från Guerlain och den har jag haft som inspiration till min första egna parfym Amor vincit omnia (kärleken övervinner allt).

Annons

Hur ser du på åldrandet i en skönhetsbransch som drivs mycket av yngre värden?

– Jag är 65 år, men jag hänger ju med 25-åringar hela tiden. Segregationen mellan åldrar har slätats ut sedan jag var ung. Inte förrän nu har jag börjat prova ny hudvård. Jag har aldrig haft en seriös skönhetsrutin med regelbundna ansiktsbehandlingar. Jag tror det ligger mycket i generna; pappa är 92 år och har en fantastisk hy.

Vilken beautyprodukt, samt doft, har revolutionerat din egen skönhetsrutin?

– Jag har använt tre produkter från Sensai i över 30 år: emulsion, rengöring och mascaran 38°. I dag har jag hittat nya spännande produkter från svenska Verso som gett fina resultat, och också ser snygga ut på badrumshyllan. När det gäller naglar älskar jag att fixa dem själv, det är som en terapistund. Jag brukar använda Essies baslack, sen oftast min favorit från Chanel, Le vernis i tonen Origandi, eller Christian Louboutins nagellack i Tutulle. Sen avslutar jag med det revolutionerande överlacket Seche Vite – vem kan leva utan det?

Efva Attling använder ofta läppstift
Efva Attlings läppstift.

”Rött läppstift är ett av mina signum – jag har säkert 25–30 stycken olika röda stift.”

Vad är din relation till doft?

Annons

– Chanel N°5 har jag använt från och till genom åren, den funkar alltid. Sen tycker jag om Apom pour femme från Maison Francis Kurkdjian, en parfym modejournalisten Susanne Ljung tipsade mig om. Den köper jag i New York. Sen kan jag ju alltid alternera mellan mina sex egna parfymer efter dagsform.

Berätta om dina egna, självbetitlade parfymer.

– För drygt femton år sedan frågade parfymören Pierre Wulff om jag ville göra parfym, men jag tyckte det var för tidigt i min smyckeskarriär. För ett par år sen träffades vi igen i New York, och då började vi jobba ihop. Vi sitter tillsammans och provar, och jag överför mina visioner till Jerome Epinette som är ”näsa” hos parfymhuset Robertet. De gör även doft till Byredo, Mac med flera. Jag ville att min första parfym skulle vara en varm och kvinnlig doft – den heter Amor vincit omnia, efter ett smycke – och den blev perfekt. Min Eva har den ofta, och jag frågar ibland vad det är för härlig doft hon har – och så svarar hon: ”Men det är ju din!”

Annons

– Sen har det tillkommit fem och alla har namn efter mina smycken. Alla är så olika och har sin egen personlighet – precis som oss människor. På kvällen kanske det blir Human, min unisexparfym som har lite djupare känsla. Flakongen är inspirerad av ett sigill jag hittade på en antikmarknad på Gotland för länge sen, och korkarna är som smycken i sig. Jag jobbar på doft nummer sju, som kommer lite senare i år.

Efva Attling smink
”Det är ganska nyligen som jag faktiskt skaffade mig en seriös, ordentlig hudvårdsrutin.” säger Efva Attling.

Vilken är den första produkt du använder på morgonen och på kvällen?

– Först ett serum, Hydration serum från Verso, efter det Sensai Cellular performance emulsion och därefter Dior Dreamskin som primer. När jag lyxar till det tar jag en ansiktsmask, Intense facial mask från Verso. På kvällen blir det tvätt med Sensai Milky soap, sen en Biologique Recherche-crème som är bra för mig som solat mycket. Ja, jag vet, det är knappt att jag ska erkänna det, men jag älskar solen och har därför mycket pigmentfläckar. Men jag kallar dem fräknar! Att använda kallt vatten och aldrig tvätta ansiktet på morgonen lärde jag mig av min farmor, som hade en fantastisk hy.

Annons

Tre produkter som är dina räddare i nöden?

– Sensai Luminous sheer foundation; jag mixar ljus och varm beige för att få en perfekt ton. Pixis Multibalm i Baby petal som är både rouge och för läppar, och Anastasias Brow definer i Taupe. Och så älskar jag att leka med löshår från Rapunzel, som jag gör min ”partybulle” med. Och nyligen fick jag upp ögonen för Hairtalk – en typ av hårband med löshår man lätt fäster och gömmer i hårbotten – och vips fick jag långt hår utan att behöva göra extensions. Yay!

Efva Attling använder Tom Ford, Dior och Sensai
”Några makeupfavoriter: Tom Fords ögonskuggor och penslar, bas från Sensai och läppfavorit från Dior.”

Vilken skönhetsprodukt har varit din absoluta game changer?

Sensais mascara 38° är ju en sån fantastisk uppfinning för en emotionell person som jag. Jag skrattar ju ofta så att jag gråter, men den här mascaran rinner inte. Man bara tvättar bort den försiktigt med lite ljummet vatten. Passar också bra och sliter inte på fransarna om man har fransextensions som jag har.

Annons

Gör du några speciella ansiktsbehandlingar eller treatments?

– Jag är ju skeptisk och tar det lugnt med behandlingar. Jag fick nyligen en ansiktsbehandling av Lena Claesson. Hon kollade så att min hy inte har något farligt på gång och rekommenderade att jag borde ta bort lite pigmentfläckar. Jag har förstått att det finns många klåpare i skönhetsbranschen och blir riktigt ledsen när jag ser unga tjejer med för pumpade läppar och botoxade ansikten.

Har du några skönhetsikoner?

– Lauren Hutton såklart och min vän Lyn Slater (@iconaccidental på Insta). Hon är jämnårig med mig och har precis börjat en modellkarriär och plåtat för Valentino och Mango. Hon är professor på Fordhams universitet i New York och fantastiskt inspirerande att prata med.

Efva Attlings parfymer och flaskor
”Mina egna sex självbetitlade dofter. Flakongen och smyckena som korkar har jag designat själv.”

Vad är skönhet för dig generellt?

– Skönhet är ett stort begrepp. Jag tror att en viss portion fåfänga är en hygienfaktor. Sen är en fin livsbalans fysiskt och psykiskt en bra formel för skönhet. Och kärlek såklart, först till dig själv …

Och när känner du dig som vackrast?

– Jag känner mig vackrast när min fru Eva ser på mig med den DÄR blicken … Efter 24 år sker det faktiskt fortfarande varje dag.

Foto: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson

Mer skönhet från ELLE

Min skönhetsrutin: Amelia Widell

Min skönhetsrutin med Tove Styrke: Jag har alltid varit hudvårdsnördig

Stor guide: Här är årets bästa beautyprodukter

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons