Det ska du göra med kosmetiskt avfall – ELLE tipsar!

Sortera skönhetsprodukter – tips!

Nagellack som blivit gammalt, hårspray som tagit slut – enligt en färsk undersökning är vi svenskar inte speciellt bra på att källsortera kosmetiskt avfall. Mycket för att vi faktiskt inte vet var vi ska göra av det. Men nu tar vi nya tag – för det finns lösningar som gör det enklare att lämna in de produkter som av miljöskäl inte ska kastas i vanliga sopor.
10 maj, 2019

Vi har alla varit där – torrschampoflaskan är tom, nagellacket uttorkat, hårfärgen förbrukad och parfymen passerat sitt bäst före-datum. Någonstans där i bakhuvudet vet vi att det inte är i hushållsoporna dessa produkter hör hemma, men frågan är – var ska man göra av det?

Vi vet inte var vi ska slänga gamla skönhetsprodukter

Kicks har genomfört en kundundersökning med nära 1 500 deltagande som visade att endast 22 procent av de tillfrågade sorterade allt sitt kosmetiska avfall. De övriga sorterade antingen endast delar av sitt kosmetiska avfall (43%), eller inget alls (36%). Den huvudsakliga förklaringen till den bristfälliga sorteringen var att man inte vet var man ska lämna in sitt avfall (50%) eller inte vet hur det ska sorteras (66%).

Kosmetiskt avfall slängs ofta felaktigt i hushållssoporna

Att material som papper, plast, metall och batterier ska sorteras känner de flesta av oss till, och kundundersökningen visar att vi generellt sett är duktiga på att återvinna dessa material. Betydligt färre har dock koll på att även kosmetiskt avfall behöver sorteras och återvinnas, och dessa produkter slängs därför oftare bland de vanliga hushållssoporna.

Bland de i undersökningen som uppger att de återvinner sitt kosmetiska avfall lämnar 80 procent avfallet på återvinningscentralen. Främsta anledningarna till att man sorterar produkterna är att de har tagit slut (92%), blivit gamla (62%) eller att man inte längre använder produkterna (31%).

Närmare en tredjedel svarar att de gör sig av med sitt kosmetiska avfall genom att slänga det i de vanliga hushållssoporna. Av de som inte sorterar allt sitt kosmetiska avfall var de främsta orsakerna att de saknade kunskap om hur det bör sorteras samt var det kan lämnas in för återvinning.

Så vad ska man sortera?

  • Förpackningar med rester kvar, så som parfymer, nagellack, nagellacksremover, rester av hårfärg, hårborttagningsmedel samt aerosol-sprayflaskor innehåller ämnen som inte ska hällas i ut toaletten eller slängas i hushållssoporna. Om det kan du läsa här. 
  • Tomma förpackningar sorteras efter förpackningsmaterial, t ex glas, plast eller metall vid återvinningsstationer.

Och var kan man lämna det?

Miljöstationer tar emot kosmetiskt avfall av den här karaktären. I Stockholmsområdet startade Kicks 2017 ett samarbete med Stockholm vatten och avfall och på utvalda Kicks-butiker kan man utan kostnad lämna in sitt kosmetiska avfall. Var och vilka butiker kan du se här.  Samarbetet har fallit så väl ut att man nu sakta men säkert rullar ut projektet till fler Kicks-butiker i landet.

Läs mer här:

Det smarta snabbmodet – som är bra för miljön

Lev miljösmart – utan att vända ut och in på dig själv

Så inreder du miljövänligt och hållbart – 9 smarta tips och knep