Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

6 saker du ska äta för att få starkare hår och naglar

20 okt, 2016 
Sköra naglar och hårtoppar som går av kan vara frustrerande, men det finns vissa livsmedel du kan äta för att råda bot på det.
Annons

Det handlar inte bara om skönhetsprodukter eller rutiner, att få hår som håller och växer och naglar som inte skivar sig och går av har mycket att göra med vad du äter.

Boosta håret och naglarna med de här livsmedlen:

Proteinpulver

Vassleprotein eller whey, som det heter på engelska, är inte bara bra om du vill bygga muskler eller hålla dig mätt längre. Faktum är att håret behöver protein för att bilda keratin, som är ett protein som stärker både hår och naglar. Och då är proteinpulver ett smidigt och kalorisnålt alternativ.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Om håret inte får tillräckligt med protein går det in i en vilofas, vilket kan leda till att du tappar hår.

Blåbär

Antioxidanter skyddar kroppens celler från skadliga fria radikaler, som påverkar både hår och naglar. Frukt och grönsaker innehåller antioxidanter, men särskilt bär – och i synnerhet blåbär – har en extra hög halt.

Mandlar

Naturella mandlar är en bra källa till protein och nyttiga fetter, men de innehåller också magnesium, vilket hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt svall och friska, starka naglar.

Annons

Magnesium hittar du även i gröna bladgrönsaker och sojabönor.

Öl

Öl är rikt på kisel, ett ämne som sägs främja cirkulationen i skalpen. En studie utförd av Archives of dermatological research visade att tiomilligram kiseltillskott reducerade sprödhet på hår och naglar efter en tjugoveckorsperiod.

Men det finns ingen anledning att överkonsumera bara för att få den effekten. En servering öl innehåller oftast mer än tio milligram kisel.

Ostron

Zink är väsentligt för många av de biologiska processerna i kroppen, däribland att skapa proteinet som hår och naglar består av.

Ostron innehåller 75 gram zink per portion, vilket är mycket mer än i de flesta livsmedel, enligt National institutes of health. Du hittar även zink i spannmålsprodukter och baljväxter.

Ägg

Ägg innehåller protein, D-vitamin och även biotin, ett vattenlösligt B-vitaminkomplex som bland annat har stor betydelse för bildandet av keratin.

Annons

Har du extremt sköra naglar och hår som inte växer kan ett kosttillskott med biotin vara att rekommendera.

Källa: Health 

Foto: Imaxtree

LÄS OCKSÅ:

Annons