ANNONSSAMARBETE MED HUDHELSE

Den viktigaste ingrediensen din hud behöver

29 sep, 2021 
Sol och sommar påverkar din hud. Medan vissa får ojämn och störande pigmentering, upplever andra att deras hud ser både grå och livlös ut. Som tur är finns det bra produkter som fokuserar på rätt saker och snabbt kan få huden i god form igen.

Fräknar, leverfläckar, ojämn hudton, inflammation och ökad talgproduktion är några av de utmaningar du kan stå inför efter en sommar med mycket sol. Även om du är noga med att smörja in dig med solskydd kan många uppleva att huden inte riktigt är sig själv efter sommaren.

Solen påverkar vår hud och det kan få stora konsekvenser

Vi har pratat med Dr. Michael Zangani, en av Norges mest välrenommerade hudläkare om hur vi bäst ska ta hand om huden efter en lång sommar med mycket sol.

– Huden utsätts för alla möjliga typer av strålar på sommaren, berättar Dr. Michael Zangani.

Han jobbar som hudläkare på Volvat Medisinske Senter och sitter bland annat i Dr. Zein Obagis Faculty i Los Angeles.

Dr. Michael Zangani.

Enligt Dr. Zangani är det inte bara de ”vanliga” strålarna, som vi alla känner till, som är farliga. Han berättar om både infraröda strålar och om att i princip hela ljusspektrumet kan påverka vår hud i upp till ett dygn efter att vi har exponerat den för solen. Aktuell forskning visar också att hela ljusspektrumet kan orsaka för tidigt åldrande av huden.

– Både värme och själva strålarna kan ge hudskador. När huden blir solbränd skadas cellerna. Huden börjar flagna eftersom den förlorar fukt, och det uppstår en form av inflammation i huden. Det är därför den blir röd och varm, förklarar han.

Trots att en del till en början upplever att huden ser jämnare ut, och att det blir mindre acne och orenheter, särskilt de med många ärr, är glädjen tyvärr kortvarig.

– När solbrännan försvinner kommer nästan alla att uppleva ett förvärrat hudtillstånd, varnar Zangani.

Så här hjälper du huden att komma i form igen efter semestern

Det finns lyckligtvis lösningar och inte minst bra produkter som bidrar till att få huden i toppform igen. ZO Skin Health har en vetenskaplig och ingrediensspecifik metod för sin produktutveckling.

Det många inte vet är att solen stimulerar en ökad talgproduktion, och talg kan leda till inflammation i huden.

Enligt hudläkaren är exfoliering en av hemligheterna bakom en hud med lyster.

– En ordentlig exfoliering av huden är ett av mina bästa tips för att få ordning på den efter sommarsäsongen. Dessutom blir det enklare för huden att ta emot andra produkter när de döda hudcellerna tas bort.

– När solbrännan försvinner och huden har ett lager med döda hudceller ser den grå och livlös ut. Regelbunden exfoliering av huden bidrar därför till en slätare, renare, spänstigare och mer vital hud. Genom att ta bort döda hudceller kan produktion av nya hudceller stimuleras så att huden förnyas. Detta kan återge huden den lyster som den snabbt förlorar när solbrännan försvinner, förklarar hudläkaren.

En annan uppmaning hudläkaren ger till alla som vill reparera huden efter sol och sommar är att använda produkter med antioxidanter.

– Det är självklart viktigt att använda solskydd med hög solfaktor – filtret i solskyddet är superviktigt. Det är dock lika viktigt att använda produkter med bra ingredienser, som antioxidanter, menar hudläkaren.

Retinol – hudens personliga tränare

Dr. Zangani berättar att de allra flesta får god effekt av att använda retinol i rätt leveranssystem.

– Retinol påskyndar cellförnyelsen så att nya, friska hudceller snabbare kommer upp till hudens yta. Detta beror på att retinol påverkar hudens översta lager och skyddar mot fria syreradikaler, säger han.

Enligt hudläkaren ger retinol en jämnare hudton och sätter huden i reparationsläge.

– Retinol främjar kollagenproduktionen i huden, vilket resulterar i en spänstigare och fastare hud. Det kollagen som vi har naturligt i kroppen minskar med åldern, men det kan också skadas av UV-strålar, säger han.

I korthet kan man säga att retinol förbättrar hudens förmåga att jobba bättre så att du kan bli kvitt skadorna i din hud.

– Det allra viktigaste du kan göra för din hud är att hitta produkter som fungerar optimalt för din hud. Dessutom är en behandlingsplan som du tar fram tillsammans med din hudläkare eller hudterapeut A och O, avslutar Dr. Michael Zangani.

ZO är en av världens mest välrenommerade medicinska hudserier. Här är hudläkarens produktrekommendationer:

ZO Exfoliation Accelerator

Exfolierar döda hudceller som täpper till porer och gör huden livlös. Förbättrar penetreringen för efterföljande ZO-produkter. Ger snabbare förbättring av utbrott och hudstruktur samt solskadad och åldrande hud. Har antiinflammatoriska ingredienser som bidrar till att lugna och reparera skadad hud utöver att återupprätta och reparera hudens barriärfunktion.

ZO Oil Control Pads

Effektiva pads med salicylsyra som tar bort överflödig talg, smuts och döda hudceller. Bidrar till att dämpa talgproduktionen och reducera stora porer. Perfekt för att behandla orenheter och förebygga nya utbrott.

ZO Brightalive

Den här produkten bidrar till att jämna ut hudtonen och göra den ljusare samtidigt som den ger lyster och förhindrar nya missfärgningar. Den innehåller bland annat Niacinamid, vilket är en form av B3 som har en inflammationsdämpande effekt.

ZO Retinol Skin Brightener

Formulerad med retinol och ingredienser som bidrar till att göra huden ljusare och jämnare. Produkten reducerar rodnad och bidrar till att förebygga framtida missfärgning. Produkten är idealisk för behandling av mörka fläckar och ojämn hudton. Den kan också användas som förebyggande produkt.

ZO Wrinkle+Texture Repair

Den här krämen innehåller retinol, vilket återaktiverar processen med förnyelse av huden för att återupprätta naturlig fukt, motverka rynkor och i allmänhet ge en förbättrad hudtextur.

Du hittar närmaste ZO-återförsäljare på www.hudhelse.com