De bästa hudvårdsingredienserna om du lider av akne

De bästa hudvårdsingredienserna mot akne

Bland tusentals produkter på hudvårdshyllorna kan det vara svårt att veta vad som faktiskt kommer att ha effekt på din akne – men allt du egentligen behöver ha koll på är dessa fyra superingredienser!
21 augusti, 2020

 

Det finns en djungel av produkter som lovar att ta bort finnarna och ge en jämnare hy. Därför kan det vara svårt att veta vad som faktiskt kommer att göra skillnad.

Men har du koll på ingredienserna som är effektiva för att behandla akne blir det lättare att hitta rätt. Vi listar ingredienserna som fungerar som första hjälpen mot finnarna!

1. Salicylsyra

Den fettlösande ingrediensen är kanske ännu mer känd under sitt andra namn, BHA-syra. Syran som ofta ingår i olika exfolierande produkter kan gå ner i porerna och lösa upp talg och orenheter som fastnat där och som annars hade orsakat akne. Det är en av de mest effektiva ingredienserna för att behandla finnar, däremot kan salicylsyra göra huden extra torr – så glöm inte att återfukta rejält efteråt.

2. Niacinamid

Ett krångligt namn som egentligen betyder vitamin B3 – en väldigt effektiv ingrediens som hämmar inflammationer i huden. Den hjälper också huden att bli av med aknebakterier som kan vara en orsak till dina finnar. Om du tidigare haft problem med akne är niacinamid också en super ingrediens för att behandla ärr och missfärgningar som uppstått till följd av finnar.

3. Retinol

Retinol är en A-vitamin och många av de receptbelagda krämerna mot akne använder just A-vitamin som aktiv ingrediens för att behandla aknen. Retinol påskyndar cellförnyelsen i huden vilket i sin tur hjälper dig att bli av med finnar. Eftersom ingrediensen är relativt stark bör du börja med att bara använda retinolprodukter ett par gånger i veckan – du får bättre resultat om du successivt trappar upp användningen.

4. Bensoylperoxid

Just den här ingrediensen hittar du i många receptfria och receptbelagda aknekrämer på apoteket. Ingrediensen hjälper huden att angripa bakterier som orsakar akne. Även detta är en ingrediens som kan göra huden extra torr och känslig, så se till att inte använda produkter som innehåller bensoylperoxid varje dag och återfukta ordentligt efteråt.

Foto: Imaxtree

LÄS MER: 

Därför kan du få finnar av dina nya hudvårdsprodukter

Det kan finnarna säga om ditt hälsotillstånd

Så blir du av med akneärr

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: