Artikeln innehåller reklamlänkar

De bästa fuktcrèmerna för torrisar! Tre är en trend: barriärcrème

Barriärkrämer för torr hud när det är kallt ute.

Barriärcrème – lika oumbärligt skydd för ansiktet som dunjackan är för kroppen. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman listar vinterns bästa hudvårdsskydd – den fuktgivande klimatcrèmen som håller motstånd mot kyla och torr fnasighet.
22 januari, 2019

Stackars ansiktet – inte konstigt att de flesta av oss lider av torr och stram hy så här i vintertider. Huden och dess naturliga fuktbalans och skyddsbarriär löper gärna amok av de tvära kasten av kyliga minusgrader och torr, fuktfattig inomhusluft.  Torr, stram och fnasig är allt som oftast resultatet för de allra flesta hudtyper den här tiden på året.

Linnéa Wagnås är hudterapeut på Revivekliniken och produktchef för Biologique Recherche i Sverige. 

Vad är viktigast att tänka på när det kommer till att inte bli torr under vintern?

– Det många gör fel är att använda samma produkter hela året runt, till exempel använder en crème som passade superbra på sommarhalvåret. Den ”hudvårdsgarderoben” är alldeles för lätt för en vinterhy som behöver mer näring och lipider (fett) som skyddar huden mot uttorkning och väderväxlingar.

Jag skulle absolut undvika SLS ( du hittar det som Sodium Lauryl Sulfath och Sodium Laureth Sulfath i INCI-listan), en ingrediens som får en produkt att löddra. SLS torkar ut vår lipida hinna så att vår egen fuktbalans försämras. En rubbad hudbarriär är vanligt på vintern med ökad känslighet, rodnad och stramhet. Vissa kan till och med få eksem för att de är så uttorkade.

Så vad är lösningen på det problemet?

–  Använd en mjölkrengöring istället. Även om en löddrande rengöring inte innehåller SLS så kan din hy bli av med naturliga oljor när du tvättar huden – de oljor som finns där för att smörja och skydda huden. Och byt ut din lätta fuktcrème mot en mer närande och skyddande crème, tipsar Linnéa. 

Barriärcrème, även kallad klimatcrème är senaste årets stora hudvårdsvurm under vintertider, en crème som är perfekt att lägga till i en hudvårdsrutin vintertider. Det är en läkande, lugnande och skyddande crème som kan läggas som ett extra skyddande lager ovanpå en lättare fuktcrème, eller direkt över ett serum – beroendes på hur torr huden är.

Dess närande och skyddande ingredienser agerar precis som en mjukgörande sköld längst ut på hudytan och är en dröm även för den som är känslig och dras med reaktiva hudproblem som dermatit, rosacea  och eksem  – barriärcrèmerna innehåller ingredienser med fokus på att lugna och stärka huden.

Tänk på klimatcrèmen som ett yttre befäl som håller vakt mot kalla vindar och fungerar som ett extra lugnande, skyddande lager mot kylan och snö. En oumbärlig vinnare i frostiga tider!

ELLEs favoriter just nu: 

1. Perfekt crème för den känslige

Epionce barriärcrème.

Skydd mot kyla och minusgrader.

Reaktiv hy kämpar vi många med. Dermatit, rosacea  och eksem triggas gärna av kylan i kombination av torr inomhusluft. Epionce Medical Barrier cream är mumma för alla känsliga typer – lotusblomma hjälper till att lugna och stärka huden.

Finns att köpa här. 

2. Bästa budgetköpet som passar liten som stor

A-derma barriärcrème.

Skyddande klimatcrème för allt och alla.

Den perfekta skölden mot kylslagen vind – A-dermas klimatcrème Dermalibour + är den perfekta kompanjonen för hela familjen. Stärker hudens naturliga barriärfuktion, men fungerar också som ett extra skydd mot vind och kyla. Kan även användas innan klorbad och på platser där kläder nöter och skapar irritation.

Finns att köpa här.  (länk till Adtraction)

3. Barriärcrème med extra allt

By Wishtrend barriär.

Skydd för känsliga typer.

By Wishtrend har lyckats med en skyddande crème med många goda egenskaper i ett i sin Teca 1 % Barrier cream.  Förutom att verka som ett extra skydd och stärka huden, är den även utformad för att motverka acneärr eller lugna huden efter kosmetiska behandlingar. Perfekt till alla hudtyper.

Finns att köpa här. 

Läs mer här:

Bästa fuktserum som återfuktar din vinterhy

Så tar du hand om din torra vinterhy