10 vanliga misstag vi gör när vi tvättar ansiktet

07 nov, 2016 
AvELLE -redaktionen
Undvik de här vanliga missarna och slipp hudproblem i onödan!
Annons

Att tvätta ansiktet kan tyckas vara helt okomplicerat, men faktiskt kan några av vanorna orsaka hudproblem. Om du dras med torr eller fet hud, akne eller eksem i ansiktet är det en bra idé att börja med att se över dina tvättrutiner.

Här har vi listat de 10 vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar ansiktet. Känner du igen dig?

10 saker du ska undvika när du tvättar ansiktet

1. Gnugga ansiktet torrt med en handduk

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Ansiktet ska BADDAS torrt, aldrig gnuggas i en handduk. Det må kännas skönt för stunden men det innebär också en onödig påfrestning för din hud som skadar elasticiteten.

Utöver det ska du aldrig använda samma handduk till att torka händerna som att torka ansiktet.

2. Vänta för länge med ansiktskrämen

Om du vill maximera den återfuktande effekten ska du ta på ansiktskrämen direkt efter att du har tvättat ansiktet, det vill säga när det fortfarande är lite fuktigt.

Att vänta tills ansiktet är torrt innebär att det blir svårare för de aktiva ingredienserna i ansiktskrämen att sjunka in i huden.

Annons

3. Använda krämer som irriterar huden

Gör ditt ansikte en tjänst och undvik parfymerade och starka krämer som irriterar huden. Läs innehållsförteckningen noga och rådfråga alltid i butiken innan du handlar.

4. Använda fel vattentemperatur

Det är faktiskt bara en myt att varmt vatten öppnar porerna och att kallt stänger dem igen. Varmt vatten må kännas skönt, men det kan rubba dina naturliga beskyddande oljor och göra att du blir uttorkad helt i onödan. Fingervarmt vatten är alltid den bästa temperaturen när det handlar om att tvätta ansiktet.

5. Använda fel produkter

En bra rengöringsprodukt tar bort smink och orenheter utan att avlägsna naturliga oljor och friska hudceller. Be om hjälp när du köper rengöringsprodukter nästa gång, personalen kan hjälpa dig att välja rätt!

6. Tvätta för mycket…

Att tvätta ansiktet en eller ett par gånger om dagen är lagom, mer än så kan ironiskt nog ge dig fet hud. Om du inte har haft smink, solkräm eller svettats för mycket kan du hoppa över att tvätta ansiktet på kvällen och nöja dig att skölja med ljummet vatten. Att ge huden en paus från tvättandet är bara nyttigt.

Annons

7. Använda peeling för ofta

Att använda en skrubbkräm, så kallad peeling, emellan åt är ett effektivt sätt att bli av med döda hudceller, men använd inte för ofta. Nöj dig med ett par gånger i veckan som mest.

8. Undvika oljor

Länge trodde man att oljor av olika slag pluggade igen porerna men nu vet vi bättre! Hudexperter menar att alla hudtyper mår bra av att återfuktas med olja emellanåt – även du som har lite fetare hud kan dra fördelar av detta eftersom naturliga oljor kan hjälpa till att läka och balansera huden.

9. Inte skölja ordentligt

Att fuska med sköljningen kan täppa igen porer och torka ut huden. Skölj alltid ansiktet ordentligt, även när du har bråttom! De vanligaste ställena vi glömmer att skölja ordentligt är vid käken, näsan och vid hårfästet.

10. Lägga en förmögenhet på produkter

Bara för att en kräm eller rengöringsprodukt är dyr och kommer i en tjusig ask behöver den inte vara speciellt bra. Strunta i hur den ser ut och satsa på produkter med naturliga ingredienser!

Annons

Artikel av: Allers

Foto: Imaxtree

MER SKÖNHETSKNEP:

Annons