Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Därför vill alla dofta grönt – naturlig doft är den senaste beautyvurmen

01 feb, 2017 
Lyxiga och extremt härligt väldoftande – nu landar det allt fler parfymer naturligt ursprung. ELLE listar sina senaste doftfavoriter och reder ut vad som skiljer dem från en mer traditionell, syntetisk parfym.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vurmen för naturliga ingredienser och eko-odlat fortsätter i skönhetsbranschen. Hudvård och hårvård med naturligt ursprung fyller hyllorna, men utbudet för den som vill ha en helt naturligt framställd doft har inte varit fullt så stort. Men nu börjar det bli ändring på det!

Så vad är egentligen skillnaden på en syntetisk parfym och en naturligt framställd doft? Syntetiska dofter innehåller syntetisk framställda kemikalier som ofta är skapade för att härma naturliga dofter, men också för att ge bra hållbarhet. Vanligt är också att man använder en mix av syntetiska och naturliga ingredienser, speciellt i lite dyrare, exklusiva parfymer.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Naturliga dofter härstammar från eteriska oljor med sitt ursprung i olika växter, örter och blommor. De eteriska oljorna blandas i olika ”cocktails” för att få fram en naturligt ”parfym”. Använder man naturliga ingredienser är man mer begränsad i antal noter och hur ”djup” doften upplevs.

Annons

Hållbarheten skiljer även dessa åt. Naturliga dofter är mer flyktiga och försvinner snabbare, medan de syntetiska har längre hållbarhet på grund av sin kemiska struktur.

amb7

Naturligt framställda dofter finns både som Eau de Toilette, Eau de Parfum, doftolja och solid parfym.

EdT är alkoholbaserad och innehåller cirka 10 procent eteriska oljor. EdP har lite högre oljekoncentration, cirka 15 procent. Helt fri från alkohol är de rena doftoljorna, då är det bara en doftkombo av ren eterisk olja som sätter doften. Solida parfymer i burk är ren eterisk olja blandad med någon vax eller smör, typ sheasmör.

Annons

En naturlig doft är per definition inte heller alltid ekologisk. För att till exempel bli ekologiskt certifierad av Ecocert måste minst 95 % av produktens totala innehåll ha ett naturligt ursprung. Minst 10 % av det totala innehållet måste även vara ekologiskt odlat.

Här är några av våra ELLE-doftfavoriter och koncept med naturligt ursprung.

packshot100bon_labdanum_cmjn

Eau de Parfum. 100 Bon (uttalas Scent bon) är det senaste franska, naturliga dofthuset och parfymer vars innehåll är 100 procent naturligt. Baserad på ekologisk vetealkohol och miljöengagemnag i allt från förpackning till innehåll. Finns snart på Kicks.

Annons
l_a-bruket_174-perfume-oil-petitgrain-10-ml_perfumes_art-no-10984_459-sek_51-eur_material-_size-10ml

Doftolja. Svenska L:a bruket har tre olika doftoljor med 100 procent naturligt ursprung. Rollas med fördel på pulspunkter som är lite varmare på kroppen.

7350032140100-1

Doftolja. Även svenska Björk & Berries har två av sina doftersier, Dark Rain och White forest, som ljuvliga doftoljor.

Annons
o-15591

Eau de Parfum. Les Fleurs de Bach Vivacité(s) är en ljuvlig fransk EdP. Ren, fräsch – som nytvättad doft!

honore-des-pres_55e46d462a6b22a40e7f71d9

Eau de Toilette. En av pionjärerna i naturlig doft var Olivia Giacobetti (som skapat flera dofter för bland annat Diptyque) och hennes Honoré dés Prés. En samling charmigt ljuva dofter i finfina flakonger.

Annons