Därför smular ditt smink – och så undviker du det

Smuligt smink

Finns det något värre än att ha kämpat med sminket bara för att upptäcka att din foundation har smular sig? Men oroa dig inte, vi lär dig hur du kan undvika fenomenet produktpeeling.
22 oktober, 2019

 

Har du varit med om att det bildas små smulor på huden när du applicerar din foundation? Lugn, bara lugn. Det är vanligare än du tror. Och med ett par enkla knep är det lätt att undvika!

Skippa silikoner

Att sminket eller krämen smular sig är inget ovanligt. På engelska används begreppet product peeling för att beskriva fenomenet, eller produktpeeling, som vi säger på svenska. Produktpeeling kan uppstå om produkten du använder inte absorberas tillräckligt av huden. En vanlig ingrediens som orsakar produktpeeling är silikoner. Om produkter som innehåller silikoner appliceras i för stor mängd kan inte huden ta upp allt och silikonerna bildar små smulor på huden. För att vara på den säkra sidan bör du därför undvika produkter med sillikoner – eller vara väldigt försiktig med mängden du applicerar.

Blanda rätt!

En annan anledning till produktpeeling är att du blandar för många olika typer av ingredienser i din rutin. Att till exempel blanda en vattenbaserad produkt med en oljebaserad kan göra att produkterna skär sig med varandra och börjar smula. Ett tips är därför att kolla in ingredienslistan på dina basprodukter för att försäkra dig om att dom innehåller likande ingredienser. Du kan blanda vatten med olja men se då till att du ger varje produkt tid att verkligen hinna sjunka in i huden innan du applicerar nästa.

Rädda redan smulat smink

Men vad gör man om sminket redan hunnit smula sig? Går det att fixa eller måste man göra om allt? Eftersom product peeling sker på grund av att huden inte absorberat produkter tillräckligt kan du testa att tillsätta en fuktkräm över din bas. Huden kommer vilja absorbera fuktkrämen vilket kan göra att övriga produkter också går in i huden bättre.

Foto: Imaxtree

LÄS MER: 10 återfuktande setting spray som får sminket att hålla hela dagen

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: