Därför ska du inte försöka bleka håret med citron i sommar

Du ska inte bleka håret med citron.

Har du funderat på att bleka håret med citron i sommar? Då bör du tänka om – det finns nämligen flera anledningar till att låta bli och gå till frisören istället.
15 juli, 2018

Om du gillar att experimentera med håret kan det kännas frestande att testa ett populärt knep för att ljusa upp håret ett par nyanser på sommaren – att applicera citronsaft i det och låta det torka i solen. Det finns dock flera anledningar till att det aldrig är en bra idé – bland annat sliter det enormt mycket på håret och gör det tunnare.

Här är tre anledningar till att inte försöka bleka håret med citron i sommar – enligt sajten Futurederm.

1. Citron gör håret tunnare

De flesta av oss skulle inte tacka nej till att få fylligare och mer volymigt hår och använder oss därför mer än gärna volymprodukter som gör att håret ser tjockare ut. Den typen av produkten fungerar ofta så att produkten penetrerar hårstråt och får det att svälla tillfälligt, alternativt att produkten skapar mer utrymme mellan varje hårstrå för att skapa en illusion om ett fylligare hår. Citron, däremot, fungerar exakt tvärtom och det beror framförallt på citrusfruktens låga pH-värde, 2. Syran får nämligen hårstråt att krympa ihop vilket gör att håret ser platt och tunt ut.

2. Citron påverkar ditt färgresultat

Hårfärgningsmedel ger pigment till håret genom tre olika steg. Enkelt förklarat öppnas först hårstråt upp för att kunna ta emot pigment, därefter penetrerar färgen stråt och slutligen sluts hårstråt igen. Om du däremot applicerar citron i håret kommer färgen inte att fästa lika bra och det på grund av det låga pH-värdet – hårstråt ”stängs igen” med hjälp av citronsaften. Om du nödvändigtvis MÅSTE använda citron i håret är det därför bra om du tvättar håret noggrant innan du färgar det.

3. Citron torkar ut håret

Anledningen till att citron bleker håret när det utsätts för sol är att håret överlag blir känsligare för solstrålarna. Även utan citron sliter solen på håret – bland annat bleks det naturligt eftersom strålarna påverkar det färgämne och pigment som håret får sin färg av – melanin. Håret strippas även på viktiga oljor. Med citronsaft i håret snabbas båda de processerna på ÄNNU mer – vilket gör att du riskerar att stå med ett svintoliknande svall på huvudet efter en längre citronkur.

 

Källa: Futurederm.com  Foto: IBL 

Har du testat att bleka håret med citron?

'); jQuery('#polls-83').detach().appendTo('#polls-83-wrapper'); jQuery('#polls-83-loading').detach().appendTo('#polls-83-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

Läs mer:

8 bra sätt att få långt och tjockt hår på

16 saker som gör att du tappar hår

5 saker du gör dagligen som skadar ditt hår