Därför ska du bära smink i solen – makeuptips för en fräschare sommar

Bära smink i solen – det säger hudexperten

Med rätt produkter är det faktiskt bättre att sminka sig än att låta bli när man vistas i solen, enligt hudexperten.
18 juni, 2016
Här är solglasögon-modellerna att satsa på 2021
1:01

Efter reklamen: Här är solglasögon-modellerna att satsa på 2021

(1:01)

Slå på ljud
Söker du efter snygga solglasögon att möta vårsolen i? ELLE guidar dig till 5 stilsäkra modeller som håller sig tidlösa säsong efter säsong.

Många är av uppfattningen att det kan vara skadligt för huden att vistas i solen i full makeup, men faktum är att det ibland är att föredra – om man använder rätt produkter.

– Mineralmakeup innehåller oftast UVA- och UVB-skydd, vilket är en fördel eftersom det är ett naturligt, fysiskt solskydd som reflekterar bort solens strålar, säger Mikaela Wistmar, hudterapeut och utbildare för Hudhelse.

Till skillnad från traditionellt smink lägger sig mineralprodukter på ytan och åker inte ner i porerna, även om du svettas.

Mikaela berättar att mineralbasen bör innehålla zink- och titaniumoxid, gärna i en smidig puderform som man kan applicera regelbundet under dagen.

– Det viktigaste är du återapplicerar din bas varannan timme. Dock är det få som verkligen gör det.

När det kommer till ögonfransarna menar Mikaela att en mascara inte bara ger dina fransar det där lilla extra – färgen gör även att dina egna fransar inte bleks av solen.

Vill du måla läpparna finns det några saker du bör ha i åtanke.

– Många använder läppglans, men både glans och skimmer attraherar solens strålar. Det blir ungefär som att smörja in kroppen med sololja. Vill du bära något på läpparna bör du ha en produkt som innehåller solskydd, säger Mikaela.

Hudexpertens bästa tips till dig som vill bära smink i solen:

1. Välj en sminkbas med SPF

Mineralprodukter som innehåller de naturliga skolskydden zink- och titaniumoxid är alltid att föredra. Välj en produkt med minst SPF 30, men gärna mer. De flesta mineralprodukter har SPF mellan 8 och 15, men man ska alltid ha minst 30 i ansiktet.

2. Återapplicera sminket när du visas i solen

Återapplicera mineralbasen varannan timme för ett fullgott skydd. Du behöver inte vistas i solen för att få nytta av det. UVA-strålar tränger exempelvis igenom glas och är lika kraftfulla året om.

3. Täck huden när du är i solen

Bär hellre smink än inget alls om du ska vistas i solen, eftersom det skyddar huden. Men tänk på att det inte gäller allt smink. Välj en bra mineralbaserad produkt.

4. Skydda läpparna i solen

Att bränna läpparna är ingen höjdare. Se till att skydda dem med ett solstift, cerat eller ett läppglans med solskydd i.

5. Glöm inte händerna när du är i solen

Händerna utsätts för strålar hela tiden, oavsett om du sitter utomhus och trycker i solen eller kör bil. Glöm inte att smörja in dem.

Foto: Imaxtree

Läs mer:

Så får du sminket att hålla i sommarhettan

Om sol, syra och spf – den ultimata guiden

10 bästa klibbfria solskydden