Därför kan du få finnar av dina nya hudvårdsprodukter

Hudvård och finnar

Får du hudproblem varje gång du testar eller byter till nya hudvårdsprodukter? Finnar kan faktiskt betyda att din nya produkt fungerar. Låter det konstigt? Vi reder ut!
26 maj, 2020

 

Har du precis unnat dig en härlig och ny (läs: förmodligen DYR) hudvårdsprodukt och upptäcker efter ett par dagars användning att din hy inte blivit bättre – utan snarare värre än vad den var innan. Då kan det vara för att din hy gör en så kallad utrensning. ELLE förklarar mer!

Varför får jag finnar av nya produkter?

Om du har köpt en produkt som innehåller aktiva ingredienser, det vill säga syra, A-vitamin eller C-vitamin, krävs det nästan alltid en invänjning av produkterna innan de får den där effekten som du blivit lovad. Och i början kan huden till och med reagera negativt. Du kan få finnar, känna dig extra torr eller uppleva rodnad. Det är en utrensningsprocess som sker och det tar oftast 2-8 veckor innan produkten ger det resultat som den ska. Så håll ut!

Är det bra att det sker en utrensningsprocess?

Vad som ofta händer är att den nya produkten reagerar med din hy och gör att bakterier kommer upp till ytan och på så vis kan en finne uppstår. Produkten ger dig alltså inte finnar i sig utan i sin process att bli av med orenheter nere i huden tar den upp bakterier till ytan. Och detta kan leda till att du upplever din hy som sämre.

Hur vet jag om det är en utrensningsprocess som sker eller om produkter helt enkelt inte fungerar för mig?

Tyvärr är det svårt att veta om finnarna beror på att produkten gör sitt jobb eller om det beror på att det är fel produkt för dig. Som tumregel ska du använda dina produkter i två månader innan du kan utvärdera dem. Om du upplever att din hy är värre efter två månader än innan du började med produkten är det dags att sluta. Men tyvärr måste du låta tiden ha sin gång.

Om du känner obehag i huden – det vill säga om huden börjar göra ont eller klia mycket – bör du sluta med produkten direkt.

Foto: Imaxtree

LÄS MER: Så blir du av med akneärr

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: