Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Blondiner! Lär er allt om er ikoniska hårfärg

24 jan, 2016 
AvJenny Fredriksson
På catwalken, scenen och streetstyle-bilder – den ikoniska platinablonda hårfärgen är hetare än någonsin och syns överallt just nu.
Annons

Det var Hollywood-stjärnan Jean Harlow som först lanserade den ikoniska och platinablonda filmlooken i Platinum Blonde år 1931. Sedan dess har många Hollywoodikoner testat det vinnande glamourkonceptet.

Marilyn Monroe, Jayne Mansfield, Veronica Lake, Mae West, Madonna, Dolly Parton och Gwen Stefani har alla testat hårnyansen med stor framgång.

Väteperoxiden och dess blekande effekt upptäcktes dock redan 1867. Detta blev en vändpunkt för alla som drömde om att bleka håret. Nu när man tittar på gatan är det svårt att tro att bara två procent av jordens befolkning är naturligt blonda.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

ELLE har pratat med Jenny Bergquist, en övertygad blondin och en kär ELLE medarbetare som har lång erfarenhet att hålla sitt blonda hår i tiptop- kvalité.

Vilken är din favoritblonda nyans?

– En perfekt blondering ska var vit och krispig som nyfallen snö. Att blanda in varmare toner som gult och guld är inte alls min grej. Några av mina kändisfavoriter är Gwen Stefani, modellen Devon Windsor, Dolly Parton och givetvis Marilyn Monroe. När det börjar blir för mycket gula stänk i håret ringer jag min frisör i panik.

Annons

Vad ska man tänka på om man ska blondera sig?

– Det där beror lite på om man vill att det ska se naturligt ut eller inte. Vill man inte att det ska se allt för ”fejkat” ut måste man anpassa sig lite efter sin hudton och ögonfärg, så skillnaden inte blir för stor. En annan sak att tänka på är att ett vitblont hår inte bör bli bli för matt i texturen, då ser det lätt lite dött ut och har man riktig otur ser man mer ut som en tant än ett bombnedslag. Viktigt alltså att frisören adderar glans efter blekningen och att man själv ser till att hålla den uppe genom att vårda håret väl.

Hur tar man bäst hand om ett blonderat hår ?

– Blonderat hår kräver en del jobb för att se fint ut, speciellt om man är ganska mörkhårig egentligen. Det är lätt att det blir frissigt och torrt och topparna behöver hållas efter regelbundet. Dina bästa vänner är hårolja (i längderna) och inpackningar. (Jag undviker mousse då det gör mitt hår strävt och torrt.) Skaffa en hårmask som kan sitta i över natten och lägg pengar på riktigt bra produkter. Det är ju olika från person till person men på mitt hår är Redkens Extreme-serie jättebra, den bygger upp och vårdar.

Klicka in i bildspelet för att se vår tids mest inspirerande blonda stilikoner och de bästa produkterna för att våra blont hår.

Foto: AOP-IBL, imaxtree, mfl.

Annons