Bästa tipsen som gör dina sköra naglar starkare

Tips för starkare naglar

Har du sköra naglar som skivar sig och lätt går sönder? Här är våra bästa tips som gör dina naglar starkare och mer hållbara.
29 mars, 2019

Sköra naglar som skivar sig och lätt går sönder – fy, så trist. Men det är lättare än du tror att få dem starka, snygga och välmående. Följ bara de här råden:

Skydda dina naglar

Det finns mycket som sliter på naglarna och torkar ut dem, till exempel nagellacksremover, disk-, tvätt- och rengöringsmedel. Torra naglar blir dessutom ett större problem med åren, ju äldre vi blir desto skörare blir tyvärr naglarna. Därför är det extra viktigt att skydda mot kemikalier och alltför mycket blaskande i vatten – använd gummihandskar!

Tänk också på att inte ta bort nagellack med remover i onödan. Reparera små avskavningar och hack med ett nytt lager lack. Använder du schampo och hårprodukter mot fett hår? Det kan torka ut naglarna och bidra till att de blir sköra. Använd heller inte handdesinfektion i tid och otid.

Smörj naglar och nagelband

Naglarna älskar smörj! Massera in dem och nagelbanden med olja eller en nagelkräm ett par gånger om dagen. Det finns speciella nagelbandsoljor att köpa, välj gärna mandelolja som är riktigt smarrigt för naglarna.

Om du inte vill köpa dyra specialprodukter fungerar vanlig olivolja alldeles utmärkt, viktigast är att du smörjer och masserar regelbundet. Smörj dessutom gärna in händerna med en handkräm när du tvättat dem för att hålla huden runt naglarna smidig och mjuk.

Fila naglarna på rätt sätt

En vanlig miss som många gör är att fila naglarna fram och tillbaka, som en såg. Det gör att de skivar sig och blir sköra. Fila bara åt ETT håll (från yttersidan in mot mitten).

Med en glasfil kan du däremot fila fram och tillbaka eftersom dessa filar är extra skonsamma mot nageln.

Forma för styrka

Lätt rundade former på naglarna gör dem starkare och fungerar bättre som ”stötdämpare” än stilettnaglar där spetsen lätt bryts av. Tänk också på att fila ofta för att hålla formen och även styrkan i nageln. När nageln naggas i kanten blir den skör och bryts lättare av. Att hålla naglarna ganska korta är också ett tips – långa naglar är betydligt mer utsatta än kortklippta.

Lacka naglarna

Nagellack är som ett extra skyddslager för nageln. Börja med ett stärkande underlack. Låt det torka ordentligt och måla sedan på ett färgat lack, eller ytterligare ett lager underlack. Försegla sedan yttersta kanten på nageltopparna med ett extra drag med nagellackspenseln. Då flisar nageln inte sönder så lätt.

Boosta både händer och fötter

Ta en titt på både dina händer och fötter. Starka naglar på tårna men sköra naglar på händerna – eller vice versa – beror ofta på yttre påverkan som uttorkning när det gäller händerna eller för trånga skor om tånaglarna är drabbade. Om du har problem med sköra naglar på både händer och fötter beror det troligtvis på vitaminbrist, om du för övrigt är fullt frisk.

En förutsättning för att naglarna ska må bra är att du äter en varierad kost och får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler. A-, B- och C-vitamin, men också järn, kalcium och kisel är viktiga ämnen för naglarna. Har du svårt att få i dig tillräckligt med dessa näringsämnen kan du prova att äta kosttillskott, gärna med biotin.

Källa: Healthline.commayoclinic.org Foto: Unsplash

Läs mer:

Sköra naglar? Här är 8 vanliga fel vi gör

Därför får du vita fläckar på naglarna

Det här ska du äta för att få starkare naglar och hår