Så håller du ditt smink bakteriefritt

Bakteriefritt smink – tips

Har du haft din foundation lite för länge eller glömmer du att tvätta din beautyblender? Då är det dags att ta tag i det nu! För bakterier i både smink och hudvård kan få oanade konsekvenser. Här är tipsen för att hålla sminket fritt från bakterier!
11 maj, 2020
Naturlig hudvård – hetaste beautytrenden 2021
Slå på ljud

 

Det spelar ingen roll hur bra din foundation eller dagkräm är om du inte använder dina produkter på bästa möjliga sätt. Det viktigaste är att se till att vi håller våra skönhetsprodukter bakteriefria, för att undvika bland annat finnar och akneproblem. Men bakterier i dina favoritprodukter kan också få andra konsekvenser, så som ögoninfektioner.

En undersökning från Aston University visade att bakterier, som bland annat kan orsaka allvarligare ögon- och hudproblem, hittades i nio av tio skönhetsprodukter där mascara, beautyblenders och läppglans är det tre största bakteriebovarna.

Som tur är finns det enkla sätt att hålla sina skönhetsprodukter bakteriefria. ELLE listar de viktigaste sakerna du bör göra för att hålla sminket säkert.

1. Säg hej då till torr mascara

Det är extra viktigt att vara noga med att regelbundet byta ut sin mascara eftersom det är en produkt du använder på ett väldigt känsligt och utsatt område – nära ögonen. Som riktlinje bör du byta din mascara var tredje månad. Undvik också att få luft i mascaratuben genom att pumpa mascaraborsten upp och ner. Luft gör nämligen att bakterier trivs extra bra.

2. Släng dina gamla produkter

Alla skönhetsprodukter har ett bäst före-datum eller i alla fall en riktlinje för hur länge de håller. På baksidan av dina produkter hittar du alltid en siffra följt av ett M. Det indikerar hur många månader en produkt står sig efter att den öppnats. 6M betyder att du kan använda din produkt i ett halvår innan du bör byta ut den.

3. Touch up på rätt sätt

Dags för lite upp piffande av läppstiftet efter lunchen? För att hålla läppstiftet så bakteriefritt som möjligt – se till att du torkar av läpparna innan du återapplicerar din färg för att bli av med sminkrester och kanske lite av dagens lunch som blivit kvar.

4. Förpackning spelar roll

Det absolut bästa sättet att förvara krämprodukter är i en pumpflaska, men många produkter kommer fortfarande i burkar. Med krämer eller smink i burkform undvik att använda fingrarna för att få upp produkten. Välj istället till exempel en tops för att få upp din kräm eller ännu bättre – lägg över krämprodukten i en pumpflaska.

5. Var sak har sin produkt

Så gott det bara går – försök att använda en sminkborste till en produkt. Annars blir det lätt att du flyttar bakterier mellan dina olika paletter och krämer. Om du vill använda en borste till flera saker, tvätta alltid av borsten innan du använder den igen.

6. Gör rent verktygen

Sminkborstar och beautyblenders måste göras rent regelbundet för att de ska hålla sig i toppform. Spana in ELLEs guide till hur du lättaste tar hand om dina verktyg HÄR!

7. Glöm inte necessären

Det spelar ingen roll hur duktig du är på att göra rent dina sminkpenslar om du ändå lägger dem i en smutsig necessär. Experterna rekommenderar att du tvättar din necessär en gång i månaden.

Foto: Imaxtree

LÄS MER: Därför smular ditt smink – och så undviker du det