Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Älskade parfymer – 9 rosdofter att bli förälskad i

13 feb, 2019 
Tre parfymer som doftar rosor.
Tidlös, romantisk och mångfacetterad. Klassiker eller nykomling – vi slutar aldrig inspireras av världens bästa rosparfymer. ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar sina finaste rosfavoriter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Rosen – parfymvärldens eviga förälskelse. En älskad doftnot i klassiker från i går, en alltid återkommande favorit i nya dofter av i dag. Rosens mångfacetterade ”personlighet” slutar aldrig att fascinera parfymörer för dess unika förmåga att anta olika doftskepnader.

För Christian Dior var det rosorna som odlades hans alldeles egna trädgård i Granville i franska Normandie. Samma år som han föddes, 1905, köpte hans föräldrar ett hus på kusten som fick namnet Les Rhumbs Villa – med en trädgård där hans mamma Madeleine skapade grunden för det som än i dag är en fantastisk, blomstrande rosträdgård.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Christian Diors trädgård i Granville.
Christian Diors trädgård i Granville.

Än i dag går den fantastiska rosträdgården att besöka och Dior håller sin ros kär och har så gjort sedan skapelsen av ikoniska Miss Dior – parfymen som är en kärleksförklaring till de Grasse- och damaskusrosor som även i dag växer i Madeleine Diors trädgård.

Annons
Diors trädgård.
Blomsterprakt i Granville.

Rosen är många parfymörer är rosen en evigt pågående kärleksaffär. Mjuk och romantisk, nostalgisk och elegant. Men förmågan att förändras och förundra – i alla dess olika skepnader då rosen i dess olika varianter bär med sig sin alldeles unika och säregna doftupplevelse.

Centifolia-, Grasse-, Damaskus- eller turkisk ros – alla har de sin alldeles egna uttryck.

Och inget parfymhus utan en riktigt fin rosdoft – ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar sina nya favoriter och älskade klassiker:

Annons

Japan-inspirerad ros från Dior

Maison Diors Rose Kabuki.
Pudrig elegans från Dior.

Maison Christian Dior är namnet på den mer exklusiva serien dofter från Dior. Rose Kabuki är chefsparfymör Françios Demachys tolkning av ros och förnimmelsen av japanskt pudrigt kabukipuder. En nykomling, våren 2019.

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Doftklassiker i ny rosig skrud

Tresor Lancome.
Sockersötad klassiker.

TrésorLancômes klassiker från 1990 är en kärleksförklaring till rosen. Trèsor har lanerats i många skepnader sedan nittiotalet, en av de senare är Trésor Midnight rose som, förutom intensiv ros, även bär med sig stänk av söta,  kanderade hallon.

Annons

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Mjuk rosenträdgård från Le Labo

Le Labo 31
Kryddor och ros i finaste kombo.

Nischade dofthuset Le Labo har ökat sin tillgänglighet här i Sverige, med flera egna diskar på Bland annat NK och Kicks. Deras ikoniska Rose 31 har man kryddat centifoliarosen med en rad kryddor och skapat en alldeles unik upplevelse som bär med sig både upplevda feminint och maskulina stråk.

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Rosig svärta från Byredo

Poesi på flakong.

I skapandet av den poetiska Rose of no man’s land hade Byredos kreatör Ben Gorham en avlägsen plats i minnet, där en ros plötsligt fått liv och skänker styrka, hopp och liv. Lika mycket mjukt romantisk med sin turkiska ros, blir den dramatisk då den kryddats med rosépeppar och viss fruktighet.

Annons

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Blomsterfest från Gucci

Gucci Flora.
Blomstrande på in- som utsida.

En sann blomsterprakt – inuti som utanpå! Guccis numera klassiska Flora är en djupdykning i ett hav av blomster. Rosen är framträdande i denna prunkande trädgård av pion och citrustoner.

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Prickig klassiker från Stella McCartney

Stella EDP
Rosig, evig klassiker.

Stella McCartneys allra första doft Stella EdP från 2003 är en sann kärleksaffär med Stellas personliga blomsterfavorit rosen. Du kan inte få mer lager-på-lager med elegant ros i en och samma flakong – en klassiker som är och förblir en prickig favorit.

Annons

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Röd passion från Giorgio Armani

Armani Si.
Eldröd passionerad ros.

Att säga ja till livet har varit Giorgio Armanis budskap med sina Sì-dofter sedan den allra första doften lanserades 2013. Sì Passione är en av de senare systrarna i familjen – en elegant och dramatisk doft där man tidigt möter en eldröd, elegant ros.

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Pudrig rosighet från Philosophy

Philosophy är kända för sina lättburna ”skin scents” – dofter som är luftigt lätta och ”bomullsmjuka”. Amazing Grace Rose har sin bas i deras klassiskt nytvättade Amazing Grace, men på det mjuka har man adderat blommande ros. Lätt att tycka om!

Annons

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Roschock från Van Cleef & Arpels

Rose rouge.
Extravagant rosenträdgård på flakong.

I extravaganta doft- (och juvelmakar) huset Van Cleef & Arpels Rose Rouge har parfymör Julien Rasquinet inspirerats av en trädgård i Malmaison med över 250 olika sorters rosor. Det är en djup och romantisk rosendröm, elegant och mjuk på en och samma gång.

Finns att köpa här.  (reklamlänk)

Läs mer:

Varför doftar parfym olika på olika personer? ELLE reder ut!

10 nya parfymer du kommer älskar att bära under 2019

Annons