Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt om programledaren Parisa Amiris beautyrutin

Tvåfaldig På spåret-vinnare, prisbelönad journalist och poddare – och just nu högaktuell med SVT Edits Kvartsamtalet och ny podd om diktatorer(!). Och med en hy och hår som alltid är "spot on" är klart att vi vill veta allt om Parisa Amiris hår- och beautyrutiner.
10 september, 2020

Bredd och credd har verkligen blivit journalisten och programledaren Parisa Amiris signum. För hennes skärpa, mixat med sylvass humor, har bland annat gjort henne till tvåfaldig vinnare av SVT:s omåttligt populära På Spåret (tillsammans med parhästen Gunnar Wetterberg). Och du har säkert inte missat hennes smarta aktualitetspodd Brita och Parisa som hon har tillsammans med ELLE-medarbetaren Brita Zakari.

Nu i höst är hon också högaktuell som programledare och intervjuare i SVT Edits Kvartsamtalet, där hon bland annat fått Bianca Ingrosso att avslöja att hon absolut kommer att filma sin framtida förlossning.

I dagarna släpptes också hennes nya Spotify-podd-serie ”Diktatorer”, där Parisa bjuder in gäster och varje avsnitt gör ett djupdyk i en (ö)känd diktators liv och historia.

– Jag är angelägen om att lyfta folks blick från det dagliga nyhetsflödet och få mer perspektiv på hur vi borde vara vaksamma på liknande tendenser vi ser i dag.

Parisa Amiri

Parisa Amiri på Guldbaggen 2020.

ÅLDER: 30 år.

BOR: Stockholm.
GÖR: Frilansjournalist och programledare, driver aktualitetspodden Brita och Parisa med Brita Zackari och är nu aktuell i intervjuserien Kvartsamtalet med bland andra Bianca Ingrosso och Nanna Blondell för SVT. Dokumentär-poddserien Diktatorerna på Spotify.
FÖLJ: @parisaaamiri och @britaochparisa på Instagram.

Men Parisa är också, som alltid, ”spot on” med hår och makeup och har ett stort beautyintresse:

Beskriv din egen beautyfilosofi?

– Bekvämlighet och balans, rakt av. Jag lider av att lätt känna mig torr och samtidigt ha vissa partier i ansiktet som är Mordor att hålla i schack, med ojämn hy, ömmande utslag och acneärr.

– Blir inte lättare av att jobba i synlig bransch med folks bisarra verklighetsuppfattning om hur mänsklig hy ser ut, så har landat i att jag vill inte vara obekväm och inte behöva fokusera för mycket på det.

Parisa Amiri

Parisa Amiri och parhästen Gunnar Wetterberg som kammat hem finalvinsten inte bara en, utan TVÅ gånger i SVT:s populära På Spåret.

Vad är viktigast när du väljer beautyprodukter?

– Samma som policyn i livet – innehåll före yta. Att välja produkt efter vad som levererar för mig, minimalt med steg för att inte ta tid och inte styras av vad som trendar och vilka märken det poseras med på nätet.

Har ditt beautyintresse förändrats med åldern?

– I takt med att min hy och mitt liv förändrats, verkligen. Hade inga problem fram till 25, men då sov jag också nio timmar per natt. I dag är jag väldigt mån om att hjälpa min hud efter slitage och det finns ju så mycket mer att välja på nu.

Brita och Parisa

Brita Zakari och Parisa på ELLE-galan 2019.

Är self-care viktigt för dig?

– Klart att det är viktigt, inte minst för att få stanna upp och fokusera på välbefinnande. Men också för att reparera den konstanta skada jag skapat genom långa arbetsdagar, mycket stress, resor och såklart smink och värmeverktyg i håret.

PArisa Amiri

Parisa har också varit programledare på SVT:s Kobra.

Allt om dina bästa beautyhacks för hår och hy!

– Har nog blivit bättre på att rengöra ordentligt efter tio lager smink på inspelningar. Men håret har jag verkligen fått lära känna och experimentera med, så svårt för många svenskar med rötter i andra länder att få tips och produkter riktade just till oss, men nu börjar det lossna?

– Bättre än när jag var 15 och föraktade mina lockar och trodde att platt och tunt var det enda vackra, enligt idealen här.

Parisas fem beautyfavoriter

1. Mascara

Cinescope mascara Sephora

Cinescope mascara, 190 kr, Sephora.

”Köper två åt gången för att aldrig riskera att vara utan. Testat allt, ramlade över denna som ger så bra tryck i fransarna: Långa, separerade, kolsvarta”.

Cinescope mascara, 190 kr, Sephora. Finns att köpa här. (länk till Apprl)

2. Ansiktsmasken

Deep hydration mask Verso.

Deep hydration mask, 800 kr/4 st, Verso.

”Den heliga graalen. Dyrgrip och håller vad den lovar, huden förblir återfuktad länge, ett måste när du behöver komma ifatt eller ladda om”.

Deep hydration mask, 800 kr/4 st, Verso. Finns att köpa här. (länk till Adtraction)

3. Håroljan

Abbysinia reparing oil Continu

Abbysinia reparing oil, 199 kr, Continu.

”Man kan se mig olja in håret på tunnelbanan och lunchen, förutom efter tvätt – så viktigt för en torr hårtyp och det här är favoriten just nu”.

Abbysinia reparing oil, 199 kr, Continu. Finns att köpa här. (länk till Adtraction)

4. Hårinpackningen

The curl cream, Budgie x Saina Chune.

The curl cream, 199 kr, Budgie x Saina Chune.

”Sveriges främsta hårstylist har tagit fram Sveriges främsta hårprodukter, speciellt för lockigt hår”.

The curl cream, 199 kr, Budgie x Saina Chune. Finns att köpa här. (länk till Adtraction)

5. Concealern

Shape tape concealer, 315 kr, Tarte.

Shape tape concealer från Tarte finns hos Sephora.

”Den ultimata concealern, alla kategorier”.

Shape tape concealer, 315 kr, Tarte. Finns att köpa här. (länk till Apprl)

Foto: TT.

LÄS MER:

Hårstylisten Sainabou Chunes bästa tips för lockiga hår

Årets bästa adventskalendrar med smink och skönhet 2020