Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Allt du vill veta om LPG och bindvävsmassage

13 feb, 2023 
LPG eller endermologi – bindvävsmassage är en av de mest populära salongsbehandlingarna för att forma och hjälpa kroppen att eliminera vätska och boosta kollagenproduktionen. ELLE ger dig alla detaljer för LPG.
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole FalcianiBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole Falciani

Vem älskar inte en riktigt avkopplande och bra massage? Och om massagen också medför att kroppen får möjlighet att dräneras på slagg och överflödig vätska, boosta kollagen och elastin, reducera celluliter, boosta lymfan och blodcirkulationen – ja, då är det om inte ännu bättre!

Och en starkt växande salongstrend som gör just detta är LPG – en maskinell bindvävsmassage även kallad endermologi. En behandling som är väl beprövad och funnits i Sverige sedan åttiotalet, men fått många fler trogna utövare – tack vare dess effektiva sätt att skulptera kropp och ansikte.

Sophia Lie, grundare av Heat.

Sophia Lie är grundare av hälsostudion HEAT som utför LPG-behandlingar för både ansikte och kropp. Hon svarar här på de mest vanliga frågorna om LPG:

Annons

Vad är LPG?

– LPG behandling är en mekanisk bindvävsmassage med vakuumsug där fokuset är att sätta igång blod- och lymfcirkulationen. Det är en skön, muskelavslappnande behandling som även stimulerar kollagen och elastin i huden, vilket leder till hudåtstramning på sikt. Behandlingen är även till för att skulptera och forma kroppen.

LPG HEAT
Kroppsbehandling med LPG.

Hur går en LPG-behandling till?

– Först och främst får man ta på sig en skön kroppsstrumpa i bomull för att göra behandlingen än mer behaglig. Därefter förs munstycket av behandlaren över hela kroppen och skapar ett vakuum-sug som ger ett lätt "nyp" i huden.

Vi har tre olika längder på behandlingen; 30- 45- och 60 minutersprogram. 30 minuters behandlingen rekommenderas för ansiktet då vi har förprogrammerade program som är just den längden.

Annons

45 minuters behandlingen rekommenderas till kroppen eftersom att kroppen behöver minst 35 minuter för att sätta igång lymfsystemet. 60 minuters-behandlingen gör det möjligt att dela upp tiden med 45 minuter för kroppen och 15 minuter för ansiktet.

LPG på Heat
LPG kan även göras i ansiktet för att minska svullnad och boosta kollagenet.

Vilka fördelar kan man vänta sig av LPG?

– LPG är en mekanisk bindvävsmassage som mjukgör bindväven och släpper på blockeringar samt toxiner och slagg som finns lagrat i kroppen. Detta för att överflödig vätska lättare ska föras ut ur kroppen, det gör att kroppen får ny energi och minskad svullnad. Redan efter en gång brukar man känna skillnad på huden och att man får ny energi. Över tid och efter upprepade behandlingar kan man se resultat i:

Annons

* Minskad svullnad i kroppen/ansiktet

* Uppstramad, tajtare hud

* Ökad cirkulation

* Reducerade celluliter

* Åldersförebyggande, stimulerar elastinet och kollagenet

* Fastare hy

* Blir av med toxiner och slagg

Hur ofta kan man göra LPG?

– En kur rekommenderas då kroppen behöver ett antal gånger innan processerna sätts igång och man verkligen kan få se ett resultat på huden. Resultatet varierar från person till person. Vi rekommenderar en kur på två gånger i veckan under en femveckors period. Sedan trappar vi ner för att kunna underhålla resultatet över tid.

Det är viktigt att dricka mycket vatten efter en session med LPG, det blir snabbt fart på systemet och man behöver fylla på vätskedepåerna.

LPG på Heat
LPG stimulerar lymfan och blodcirkulationen för slätare, stramare hy.

Läs mer om LPG och var i Sverige man mer kan få behandling?

LPG-behandling är vida utbrett på salonger över Sverige – var noga med att se till att den som utför behandlingen är utbildad och certifierad i LPG. LPG och endermologi har utförts på salonger sedan åttiotalet, så det är en väl beprövad salongsbehandling med många duktiga utförare över hela landet.

Priset på LPG-behandlingar varierar beroende på behandlingstid, men en 45-minutersbehandling brukar börja från 1 000 kronor. Bokar man en kur på 5-10 gånger reduceras engångspriset något.

Kan man göra LPG när man är gravid?

Vid graviditet är det rekommenderat att endast göra LPG i ansiktet.

Foto: Sebastian Ekman/Heat

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons